Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Alcohol in het verkeer

Alcohol beïnvloedt je reactievermogen, waardoor het een gevaarlijke combinatie is met het verkeer. Op deze pagina lees je wanneer je weer mag rijden en vind je informatie over het gebruik van alcohol in het verkeer. Daarnaast kun je direct besparen op je autoverzekeringskosten door een vergelijking te maken.

Autoverzekering vergelijken

Wanneer mag ik weer rijden?

Je lever doet er 1 tot 1,5 uur over om een standaardglas alcohol af te breken. Na die tijd kan je over het algemeen weer rijden. Houd er wel rekening mee dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het kan bij jou misschien langer duren, voordat de alcohol is afgebroken. Als je over het algemeen weinig alcohol drinkt dan kan het ook langer dan gemiddeld duren voordat de alcohol in je lichaam is afgebroken.

Alcohol in verkeer

Hoe snel verdwijnt alcohol uit je bloed?

In principe wordt 1 eenheid alcohol in 1 uur door je lichaam verwerkt, deze eenheden zijn te vergelijken met een standaardglas bier (250 ml), wijn (125 ml) of sterke drank (35 ml).

Veel mensen rekenen voor het gemak met het aantal glazen in plaats van eenheden, terwijl bier in een flesje of in een groter glas al snel 1,3 eenheid is en het dus langer duurt voordat dit uit je bloed is verdwenen. In cocktails zitten meestal nog veel meer eenheden, hiervan een inschatting maken is nog lastiger.

Mag ik weer rijden: een voorbeeld

Als je 6 glazen met alcohol drinkt dan is je lever dus 6 tot 10 uur bezig om de alcohol af te breken. Hierdoor kun je na een avondje stevig drinken ‘s ochtends nog steeds alcohol in je bloed hebben. Het feit dat je hebt geslapen heeft geen invloed op het verwerkingsproces, net zo min als koffie, frisse lucht of een douche.

Tijd is het enige wat helpt, je zult moeten wachten tot je weer nuchter bent. Je kunt zelf het gevoel hebben dat je scherp bent, maar je reactievermogen wordt nog steeds beïnvloed door de alcohol.

Alcohol in verkeer

Hoe kan ik mijn alcoholpromillage berekenen?

Je kunt je eigen alcohol promillage berekenen met de volgende formule:

Bloedalcoholgehalte = (a x 10)/(g x r) – (u – 0,5) x (g x 0,002)

a = aantal gedronken glazen

g = lichaamsgewicht

r = 0,7 voor mannen en 0,5 voor vrouwen

u = aantal uur geleden dat je het eerste glas dronk

Mag ik weer rijden: berekenen alcoholpromillage

Als je een man van 26 bent, 78 kilo weegt en je hebt in de afgelopen 4 uur 6 biertjes gedronken, dan heb je een promillage van (6×10)/(78×0,7) – (4-0,5)x(78×0,002) = 0.55 promille. Je kunt denken dat je lichaam 4 biertjes heeft verwerkt en dat je met 2 glazen op achter het stuur mag, maar met dit promillage krijg je (als ervaren bestuurder) een boete van 360 euro, als onervaren bestuurder zul je zelfs een LEMA cursus moeten volgen.

Autorijden met alcohol op

Hoeveel mag ik drinken vóór het autorijden?

Ben je een beginnende bestuurder en heb je je rijbewijs korter dan 5 jaar? Dan geldt er een limiet van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer een glas. Vrouwen bereiken het percentage al bij minder dan een glas.

Ben je een ervaren bestuurder en heb je je rijbewijs langer dan 5 jaar? Dan geldt er een limiet van 0,5 promille. Dit zijn ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur voor mannen. Bij vrouwen is dit iets minder dan 2 glazen, ongeveer 1,5 glas alcohol.

Autorijden met alcohol op

Maak geen inschatting, koop een alcoholtester

Zelf inschatten of je over de alcoholgrens heen zit is geen goed idee. Een verkeerde inschatting is snel gemaakt en daarnaast is je eigen inschattingsvermogen ook beïnvloed door de alcohol. De beste manier om te testen of je nog mag rijden is door een blaastest te doen. Je kunt zelf een blaastest kopen (vanaf €10) zodat je kunt controleren of de alcohol al uit je bloed is of dat je nog even moet wachten met rijden.

Rijden onder invloed

Rijden onder invloed

Er zijn nog steeds veel mensen die in de auto stappen als ze teveel gedronken hebben, ondanks de boetes en de gevaren die ontstaan als er gereden wordt met alcohol op. Als je gezellig op een feestje bent en je moet over een paar uur met de auto naar huis kan er een verleiding zijn om toch een paar drankjes te drinken. Door de alcohol krijgen sommige mensen juist meer zelfvertrouwen en denken dat zij prima in de auto kunnen stappen.

Rijden onder invloed

Straffen voor rijden onder invloed

De overheid stelt strenge straffen voor het rijden onder invloed. De lichtste straf is een geldboete die behoorlijk hoog kan oplopen, verder kun je je rijbewijs kwijtraken of zelfs een taak- of gevangenisstraf krijgen. De mogelijke straffen kunnen door het CBR en door justitie worden opgelegd, dit zijn:

 • Geldboete, door justitie
 • Invordering rijbewijs, door CBR
 • Afnemen van het rijbewijs, door justitie
 • Taak- of gevangenisstraf, door justitie
 • Cursus over de risico’s van alcohol in het verkeer, door CBR
 • Psychiatrisch onderzoek naar rijgeschiktheid, door CBR

Wanneer wordt een rijbewijs als gevolg van alcoholgebruik ingevorderd?

Als je wordt gecontroleerd met teveel alcohol in je bloed tijdens het rijden, dan kan je rijbewijs ter plekke worden ingevorderd. Je mag in dat geval niet verder rijden en je bent je rijbewijs een korte periode kwijt. Voor onervaren bestuurders ligt de grens op 0,8 promille, voor ervaren bestuurders 1,3 promille. Totdat je je rijbewijs weer terug hebt mag je geen motorvoertuig besturen.

Wanneer raak je je rijbewijs kwijt?

Een invordering is tijdelijk, maar je kunt je rijbewijs ook definitief kwijtraken. Je kunt je rijbewijs kwijtraken als je 2 keer binnen 5 jaar wordt veroordeeld, en de tweede keer meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed wordt gevonden.

Sinds 1 juli 2015 is ook een nieuwe wet van kracht die bepaalt dat je je rijbewijs verliest als je rijdt onder invloed van een combinatie tussen alcohol en 1 of meer soorten drugs.

De rechter kan een rijbewijs voor een periode van maximaal 5 jaar afnemen, maar als je in herhaling valt en weer met teveel alcohol de weg op gaat kan de rechter beslissen het rijbewijs voor 10 jaar af te nemen.

Cursus alcoholgebruik

Bij een hoog alcoholpromillage kan het CBR besluiten dat je een cursus over alcoholgebruik moet volgen. Dit is een LEMA of een EMA cursus, (lichte) educatieve maatregel alcohol en verkeer, waar je leert over de risico’s van alcohol en het verkeer.

De LEMA is een cursus die twee dagdelen duurt en €546 kost, de EMA is een cursus van 1 dag en twee dagdelen en kost €870. Als je deze cursus niet wilt volgen raak je je rijbewijs kwijt.

Gevaar voor anderen

Een boete of straf krijgen klinkt misschien al heel erg, maar dronken rijden kan niet alleen fatale consequenties hebben voor jezelf, je bent ook een gevaar voor anderen. Als je gaat rijden met mensen in je auto ben je ook verantwoordelijk voor hun welzijn en daarnaast heb je te maken met andere weggebruikers. Een boete is al erg maar je wilt zeker niet iemand anders het slachtoffer maken van jouw slechte beslissing.

Denk goed na over de gevolgen van alcohol in het verkeer en onthoud dat het effect groter kan zijn dan je zelf door hebt.

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.660 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.660 reviews.

z.k. kapica

Star on Star on Star on Star on Star off
7 dagen geleden

It was easy and I did not wait for so long

cmo

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Super snel en de goedkoopste en beste verzekering er tussen kunnen kiezen. Mooi zou zijn als er ook gekozen kan worden voor opzeggen.

m.a. ermis

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Zeer snel afgehandeld en goed geinformeerd over het polis

z.k. kapica

Star on Star on Star on Star on Star off
7 dagen geleden

It was easy and I did not wait for so long

cmo

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Super snel en de goedkoopste en beste verzekering er tussen kunnen kiezen. Mooi zou zijn als er ook gekozen kan worden voor opzeggen.

m.a. ermis

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Zeer snel afgehandeld en goed geinformeerd over het polis

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Wat gebeurt er als ik een ongeluk veroorzaak onder invloed van alcohol?

   Als je onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt, kan dat grote gevolgen hebben. Niet alleen kan het leiden tot lichamelijk letsel of schade aan eigendommen van anderen, maar het kan ook leiden tot strafrechtelijke vervolging en een ontzegging van de rijbevoegdheid. Bij een ongeval onder invloed kan je autoverzekeraar besluiten om de schade niet te vergoeden of deze te verhalen op de veroorzaker van het ongeval.

   Wat zijn de gevolgen voor mijn autoverzekering als ik onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaak?

   Bij een ongeval onder invloed van alcohol zal de autoverzekeraar hoogstwaarschijnlijk de schade vergoeden aan de tegenpartij, maar kan de verzekeraar wel een regresvordering instellen tegen de verzekerde om de uitgekeerde schade te verhalen. Bovendien kan de verzekeraar besluiten om de verzekeringsdekking te beperken of zelfs te beëindigen.

   Kan ik een autoverzekering afsluiten als ik een strafblad heb voor rijden onder invloed?

   Ja, in de meeste gevallen is het nog steeds mogelijk om een autoverzekering af te sluiten als u een strafblad heeft voor rijden onder invloed. Echter kan het zijn dat u te maken krijgt met hogere premies of dat bepaalde verzekeraars u weigeren vanwege uw verleden. Het is daarom belangrijk om goed te informeren bij verschillende verzekeraars voordat u een keuze maakt.

   Wordt mijn schade vergoed als ik onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaak?

   Ik kan je niet vertellen of je schade vergoed wordt als je onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt, omdat dit afhangt van de specifieke omstandigheden van het ongeluk en de voorwaarden van je autoverzekering. Over het algemeen wordt schade veroorzaakt door roekeloos of nalatig gedrag niet vergoed door verzekeraars.

   Hoe kan ik voorkomen dat ik onder invloed van alcohol achter het stuur zit?

   Goed dat je dit vraagt! Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je onder invloed van alcohol achter het stuur kruipt. Hieronder vind je een aantal tips:

   1. Drink geen alcohol als je nog moet rijden.
   2. Spreek met jezelf af hoeveel alcohol je maximaal wilt drinken voordat je nog gaat rijden.
   3. Laat de auto staan als je niet zeker weet of je nog wel veilig kunt rijden.
   4. Neem een alternatief vervoersmiddel, zoals een taxi, het openbaar vervoer of de fiets.
   5. Zorg dat je altijd een nuchtere BOB hebt als je met vrienden of familie uitgaat.
   6. Laat de alcohol helemaal staan als je medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden.

   Onthoud: rijden onder invloed is gevaarlijk, niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen op de weg. Neem dus geen risico en drink geen alcohol als je nog moet rijden.