Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Alcohol in het verkeer

Alcohol beïnvloedt je reactievermogen, waardoor het een gevaarlijke combinatie is met het verkeer. Op deze pagina lees je wanneer je weer mag rijden en vind je informatie over het gebruik van alcohol in het verkeer. Daarnaast kun je direct besparen op je autoverzekeringskosten door een vergelijking te maken.

Autoverzekering vergelijken

Wanneer mag ik weer rijden?

Je lever doet er 1 tot 1,5 uur over om een standaardglas alcohol af te breken. Na die tijd kan je over het algemeen weer rijden. Houd er wel rekening mee dat niet ieder lichaam hetzelfde is. Het kan bij jou misschien langer duren voordat de alcohol is afgebroken. Als je over het algemeen weinig alcohol drinkt, kan het ook langer dan gemiddeld duren voordat de alcohol in je lichaam is afgebroken.

Hoe snel verdwijnt alcohol uit je bloed?

In principe wordt 1 eenheid alcohol in 1 uur door je lichaam verwerkt, deze eenheden zijn te vergelijken met een standaardglas bier (250 ml), wijn (125 ml) of sterke drank (35 ml).

Veel mensen rekenen voor het gemak met het aantal glazen in plaats van eenheden, terwijl bier in een flesje of in een groter glas al snel 1,3 eenheid is en het dus langer duurt voordat dit uit je bloed verdwijnt. In cocktails zitten meestal nog veel meer eenheden, hiervan een inschatting maken is nog lastiger.

Mag ik weer rijden: een voorbeeld

Als je 6 glazen alcohol drinkt is je lever dus 6 tot 10 uur bezig om de alcohol af te breken. Hierdoor kun je na een avondje stevig drinken ‘s ochtends nog steeds alcohol in je bloed hebben. Het feit dat je hebt geslapen heeft geen invloed op het verwerkingsproces, net zo min als koffie, frisse lucht of een douche.

Tijd is het enige wat helpt, dus je zult moeten wachten tot je weer nuchter bent. Je kunt zelf het gevoel hebben dat je scherp bent, maar je reactievermogen wordt nog steeds beïnvloed door de alcohol.

Hoe kan ik mijn alcoholpromillage berekenen?

Je kunt je eigen alcohol promillage berekenen met de volgende formule:

Bloedalcoholgehalte = (a x 10)/(g x r) – (u – 0,5) x (g x 0,002)

a = aantal gedronken glazen

g = lichaamsgewicht

r = 0,7 voor mannen en 0,5 voor vrouwen

u = aantal uur geleden dat je het eerste glas dronk

Een voorbeeld van een alcoholpromillage berekening

Als je een man van 26 bent, 78 kilo weegt en je hebt in de afgelopen 4 uur 6 biertjes gedronken, dan heb je een promillage van (6×10)/(78×0,7) – (4-0,5)x(78×0,002) = 0.55 promille. Je kunt denken dat je lichaam 4 biertjes heeft verwerkt en dat je met 2 glazen op achter het stuur mag, maar met dit promillage krijg je (als ervaren bestuurder) een boete van 360 euro, als onervaren bestuurder zul je zelfs een LEMA cursus moeten volgen.

Hoeveel mag ik drinken vóór het autorijden?

Ben je een beginnende bestuurder en heb je je rijbewijs korter dan 5 jaar? Dan geldt er een limiet van 0,2 promille. Mannen bereiken dit percentage na het drinken van ongeveer een glas. Vrouwen bereiken het percentage al bij minder dan een glas.

Ben je een ervaren bestuurder en heb je je rijbewijs langer dan 5 jaar? Dan geldt er een limiet van 0,5 promille. Dit zijn ongeveer 2 glazen alcohol binnen een uur voor mannen. Bij vrouwen is dit iets minder dan 2 glazen, ongeveer 1,5 glas alcohol.

Rijden onder invloed

Er zijn nog steeds veel mensen die in de auto stappen als ze te veel gedronken hebben, ondanks de boetes en de gevaren die ontstaan als er gereden wordt met alcohol op. Als je gezellig op een feestje bent en je moet over een paar uur met de auto naar huis kan er een verleiding zijn om toch een paar drankjes te drinken. Door de alcohol krijgen sommige mensen juist meer zelfvertrouwen en denken dat zij prima in de auto kunnen stappen.

Maak geen inschatting, koop een alcoholtester

Zelf inschatten of je over de alcoholgrens heen zit is geen goed idee. Een verkeerde inschatting is snel gemaakt en daarnaast is je eigen inschattingsvermogen ook beïnvloed door de alcohol. De beste manier om te testen of je nog mag rijden is door een blaastest te doen. Je kunt zelf een blaastest kopen (vanaf €10) zodat je kunt controleren of de alcohol al uit je bloed is of dat je nog even moet wachten met rijden.

Rijden onder invloed

Er zijn nog steeds veel mensen die in de auto stappen als ze te veel gedronken hebben, ondanks de boetes en de gevaren die ontstaan als er gereden wordt met alcohol op. Als je gezellig op een feestje bent en je moet over een paar uur met de auto naar huis kan er een verleiding zijn om toch een paar drankjes te drinken. Door de alcohol krijgen sommige mensen juist meer zelfvertrouwen en denken dat zij prima in de auto kunnen stappen.

Straffen voor rijden onder invloed

De overheid stelt strenge straffen voor het rijden onder invloed. De lichtste straf is een geldboete die behoorlijk hoog kan oplopen, verder kun je je rijbewijs kwijtraken of zelfs een taak- of gevangenisstraf krijgen. De mogelijke straffen kunnen door het CBR en door justitie worden opgelegd, dit zijn:

 • Geldboete, door justitie
 • Invordering rijbewijs, door CBR
 • Afnemen van het rijbewijs, door justitie
 • Taak- of gevangenisstraf, door justitie
 • Cursus over de risico’s van alcohol in het verkeer, door CBR
 • Psychiatrisch onderzoek naar rijgeschiktheid, door CBR

Wanneer wordt een rijbewijs als gevolg van alcoholgebruik ingevorderd?

Als je wordt gecontroleerd met te veel alcohol in je bloed tijdens het rijden, dan kan je rijbewijs ter plekke worden ingevorderd. Je mag in dat geval niet verder rijden en je bent je rijbewijs een korte periode kwijt. Voor onervaren bestuurders ligt de grens op 0,8 promille, voor ervaren bestuurders 1,3 promille. Totdat je je rijbewijs weer terug hebt mag je geen motorvoertuig besturen.

Wanneer raak je je rijbewijs kwijt?

Een invordering is tijdelijk, maar je kunt je rijbewijs ook definitief kwijtraken. Je kunt je rijbewijs kwijtraken als je 2 keer binnen 5 jaar wordt veroordeeld, en de tweede keer meer dan 1,3 promille alcohol in je bloed wordt gevonden.

Sinds 1 juli 2015 is ook een nieuwe wet van kracht die bepaalt dat je je rijbewijs verliest als je rijdt onder invloed van een combinatie tussen alcohol en 1 of meer soorten drugs.

De rechter kan een rijbewijs voor een periode van maximaal 5 jaar afnemen, maar als je in herhaling valt en weer met te veel alcohol de weg op gaat, kan de rechter beslissen het rijbewijs voor 10 jaar af te nemen.

Cursus alcoholgebruik

Bij een hoog alcoholpromillage kan het CBR besluiten dat je een cursus over alcoholgebruik moet volgen. Dit is een LEMA of een EMA cursus, (lichte) educatieve maatregel alcohol en verkeer, waar je leert over de risico’s van alcohol en het verkeer.

De cursus duurt een of twee dagen en kost minimaal 591 euro. Als je deze cursus niet wilt volgen raak je je rijbewijs kwijt.

Gevaar voor anderen

Rijden onder invloed van alcohol heeft veel gevolgen. Niet alleen voor jou, maar ook voor anderen. Je vormt namelijk een gevaar voor andere weggebruikers en voor mensen die met jou meerijden. Om te voorkomen dat er schade ontstaat of dat er zelfs slachtoffers vallen, is het belangrijk de juiste beslissing te nemen. Rij met iemand mee die geen alcohol drinkt, de Bob (Bewust Onbeschonken Bestuurder), of neem een taxi.

Denk goed na over de gevolgen van alcohol in het verkeer en onthoud dat het effect groter kan zijn dan je denkt.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 28-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Als je onder invloed van alcohol een ongeluk veroorzaakt, kan dat grote gevolgen hebben. Niet alleen kan het leiden tot lichamelijk letsel of schade aan eigendommen van anderen, maar het kan ook leiden tot strafrechtelijke vervolging en een ontzegging van de rijbevoegdheid. Bij een ongeval onder invloed kan je autoverzekeraar besluiten om de schade niet te vergoeden of deze te verhalen op de veroorzaker van het ongeval.

Bij een ongeval onder invloed van alcohol zal de autoverzekeraar hoogstwaarschijnlijk de schade vergoeden aan de tegenpartij, maar kan de verzekeraar wel een regresvordering instellen tegen de verzekerde om de uitgekeerde schade te verhalen. Bovendien kan de verzekeraar besluiten om de verzekeringsdekking te beperken of zelfs te beëindigen.

Ja, in de meeste gevallen is het nog steeds mogelijk om een autoverzekering af te sluiten als je een strafblad heeft voor rijden onder invloed. Het kan alleen wel zijn zijn dat je te maken krijgt met hogere premies of dat bepaalde verzekeraars je weigeren. Het is daarom belangrijk om goed te informeren bij verschillende verzekeraars voordat je een keuze maakt.

Of de schade wordt vergoed, hangt af van de specifieke omstandigheden van het ongeluk en de voorwaarden van je autoverzekering. Over het algemeen wordt schade door eigen toedoen niet vergoed door verzekeraars, maar schade die je veroorzaakt aan anderen wel.

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je onder invloed van alcohol achter het stuur kruipt. Wij geven je een aantal tips:

 • Bedenk goed hoeveel alcohol je maximaal kan drinken voordat je gaat rijden.
 • Laat de auto staan als je niet zeker weet of je nog wel veilig kunt rijden.
 • Neem een alternatief vervoersmiddel, zoals een taxi, het openbaar vervoer of de fiets.
 • Gebruik je medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden? Laat dan de alcohol helemaal staan.
 • Onthoud: rijden onder invloed is gevaarlijk, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen op de weg. Neem dus geen risico en drink geen alcohol als je nog moet rijden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven