Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Bestelauto verzekeren particulier

Je bestelauto verzekeren particulier is mogelijk, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden. Wij leggen je uit wat een bestelautoverzekering is en wanneer je het beste je bestelautoverzekering particulier kunt afsluiten of juist zakelijk.

Wat is een bestelautoverzekering?

Een bestelautoverzekering is een autoverzekering die je afsluit voor je bestelwagen. Een bestelauto is iets anders dan een personenauto. Het is belangrijk dat je dit onderscheid maakt als je een verzekering wilt afsluiten.

In de meeste gevallen is een bestelauto bedoeld voor het vervoer van goederen. Binnen in de auto is laadruimte beschikbaar met een vaste, vlakke laadvloer over de hele breedte en lengte van de laadruimte. Hierin mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn en het maximaal beladen gewicht mag vijfendertighonderd kilo bedragen.

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je een bestelautoverzekering afsluiten. De bestelautoverzekering geeft je de mogelijkheid om deze auto te verzekeren voor de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Daarnaast zijn er aanvullende dekkingen beschikbaar om ook schade aan je eigen bestelwagen te dekken.

bestelauto verzekeren particulier

Verschil bestelauto verzekeren particulier en zakelijk

Je kunt je bestelauto particulier verzekeren of juist zakelijk. Op het moment dat je je bestelauto voor minder dan vijfduizend kilometer per jaar “overig” zakelijk gebruikt, dan wordt dit als particulier gebruik beschouwd. Woon-werkverkeer kilometers tellen hierbij als particuliere kilometers. Staat je bestelwagen op naam van je bedrijf? Dan gaan de autoverzekeraars er vanuit dat het om zakelijk gebruik gaat. Onder “overig” zakelijk gebruik worden onder andere lesauto’s, taxi’s, uitzendbureaus en koeriersdiensten verstaan.

Bestelauto verzekeren particulier – Hoe werkt het?

Bestelauto verzekeren? Particulier of zakelijk is dit dus mogelijk. Heb je geen eigen zaak? Dan gebruik je je bestelwagen uitsluitend particulier en zo kun je hem ook verzekeren. Als je (zelfstandig) ondernemer bent, dan heb je te maken met zakelijke ritten. Deze ritten zijn niet gedekt als je hier een particuliere bestelautoverzekering voor afsluit. Heb je dus geen eigen zaak, verzeker je bestelauto dan particulier.

Houd er rekening mee dat veel verzekeringsmaatschappijen geen bedrijfsauto met grijs kenteken accepteren. Voor bestelauto’s zijn er minder aanbieders van verzekeringen, maar er zijn gelukkig genoeg maatschappijen over. Maak daarom een vergelijking van online aanbieders die de mogelijkheid bieden om je bestelauto particulier te verzekeren.

Bestelauto verzekeren particulier – Keuze uit drie dekkingen

Ga je je bestelauto verzekeren particulier, dan heb je de keuze uit drie basisdekkingen. De voorwaarden verschillen per verzekeraar, maar in de meeste gevallen gelden onderstaande punten.

WA autoverzekering

 • Alleen schade die je toebrengt aan anderen

WA Beperkt Casco (WA+)

 • Alleen schade die je toebrengt aan anderen
 • Schade aan je bestelauto door diefstal, brand en natuurgeweld
 • Je krijgt vergoeding op basis van dagwaarde
 • Je krijgt een nieuwwaarderegeling voor je nieuw gekochte bestelauto

All Risk autoverzekering

 • Hetzelfde als WA+
 • Schade aan je bestelwagen door je eigen schuld
 • Schade dat veroorzaakt wordt door vandalisme

Goedkope bestelauto verzekeren particulier

Op zoek naar een goedkope bestelautoverzekering voor particulier gebruik? Kies dan voor alleen de WA-dekking. Let er wel op dat je de bestelwagen hiermee niet zakelijk kan gebruiken. Andersom is wel toegestaan. Heb je een eigen zaak, kies dan wel voor een zakelijke autoverzekering, zodat je problemen bij schade voorkomt.

Bestelautoverzekeringen vergelijken

Op Autoverzekering.nl is het nog niet mogelijk om bestelautoverzekeringen te vergelijken. Binnenkort wordt dit beschikbaar, dus we houden je op de hoogte. Voor een “gewone” auto kun je je gegevens invullen in onze vergelijker.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 24 nov. 2020, 16:59 Mevr. B. uit Baarn.
 • 24 nov. 2020, 16:56 Mevr. C. uit Vinkel.
 • 24 nov. 2020, 16:55 Mevr. van R. uit Amsterdam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.