Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering collectief

Je wil natuurlijk niet te veel betalen voor je autoverzekering, maar aan de andere kant wil je ook niet inleveren op kwaliteit. Een manier om korting te krijgen op je autoverzekering, zonder dat er iets aan de inhoud verandert, is deelname aan een autoverzekering collectief. Op deze pagina gaan we dieper in op wat een collectieve autoverzekering is, de voor- en nadelen ervan, en hoe je kunt profiteren van collectiviteitskorting.

Wat is een collectieve autoverzekering?

Een autoverzekering collectief oftewel collectieve autoverzekering is een verzekering die wordt aangeboden aan een groep mensen die verbonden zijn door een bepaalde organisatie, zoals een werkgever, belangenvereniging of een andere groepsstructuur. In plaats van in je eentje een autoverzekering af te sluiten, bundel je je krachten met anderen in dezelfde groep. Het grootste voordeel? Korting op je premie.

Daarnaast kunnen er afspraken zijn over het eigen risico, de dekking en/of de voorwaarden. Dit legt de verzekeraar vast in een zogenoemd collectiviteitenoverzicht. De dekkingen in een collectieve autoverzekering zijn in principe hetzelfde als die van niet-collectieve autoverzekeringen, namelijk WAWA beperkt casco en all risk.

Voor- en nadelen autoverzekering collectief

Laten we de voor- en nadelen van een collectieve autoverzekering eens op een rij zetten:

Voordelen

  • Korting: het meest aantrekkelijke voordeel van een collectieve autoverzekering is de collectiviteitskorting. Omdat verzekeraars blij zijn met grote groepen klanten, bieden ze een korting op de premie aan. Voor jou betekent de autoverzekering collectiviteitskorting dat je kunt besparen op je premiekosten.
  • Extra dekkingen: naast de financiële voordelen bieden collectieve autoverzekeringen vaak extra dekkingen of andere voordelen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de groep. Denk bijvoorbeeld aan aanvullende pechhulpvervangend vervoer of speciale voorwaarden voor jonge bestuurders.
  • Eenvoudig beheer: het beheren van je verzekering is vaak eenvoudiger. Doordat alles centraal wordt geregeld voor de gehele groep, hoef je je minder zorgen te maken over individuele polisvoorwaarden en wijzigingen.

Nadelen

  • Beperkte keuzevrijheid: collectieve verzekeringen zijn vaak gestandaardiseerd om aan de behoeften van de hele groep te voldoen. Dit betekent dat je mogelijk minder flexibiliteit hebt bij het kiezen van specifieke dekkingen die aansluiten op jouw persoonlijke situatie.
  • Verlies van korting bij vertrek: als je uit de groep stapt, bijvoorbeeld omdat je van werkgever verandert, verlies je de collectiviteitskorting.
  • Minder persoonlijk advies: omdat het aanbod gericht is op een grotere groep, is het persoonlijke advies mogelijk minder uitgebreid dan bij een individuele verzekering.

Collectiviteitskorting particulier vs. zakelijk

Er bestaan zowel particuliere als zakelijke collectieve autoverzekeringen. Autoverzekering.nl legt uit wat precies het verschil tussen deze twee verzekeringen is.

Particulier

Bij een particuliere collectieve autoverzekering sluit je je aan bij een groep op basis van gemeenschappelijke belangen, zoals dezelfde werkgever, sportvereniging of ledenorganisatie. De korting wordt vaak aangeboden als een van de voordelen van het lidmaatschap.

Zakelijk

Een bedrijf met een groot wagenpark kan daarvoor een collectieve zakelijke autoverzekering afsluiten bij sommige verzekeraars. Een andere vorm van zakelijke collectiviteitskorting is korting speciaal voor een zzp- of ondernemerscollectief.

Vergelijk autoverzekeringen

Met een autoverzekering collectief kun je voordeliger je auto verzekeren. Daarnaast is het altijd verstandig de prijzen van autoverzekeringen te vergelijken. De vergelijker van autoverzekering.nl is een onafhankelijke en makkelijke manier om erachter te komen wat de beste deal is voor jou en je auto.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De collectiviteitskorting op een autoverzekering is een financieel voordeel dat verzekeraars bieden aan een groep mensen die gezamenlijk een verzekering afsluiten. Dit gebeurt vaak via een werkgever, vereniging of een andere groep. Het doel is om leden een lagere premie te bieden dan wanneer ze individueel een verzekering zouden afsluiten.

Collectiviteitskorting is gebaseerd op het principe van groepskracht, waarbij verzekeraars lagere premies aanbieden aan leden van een bepaalde groep. Deze groep bestaat bijvoorbeeld uit werknemers van een specifiek bedrijf, leden van een vakbond, of deelnemers aan een brancheorganisatie. De voordelen van collectiviteitskorting komen voort uit schaalvoordelen die de verzekeraar behaalt door het grote aantal verzekerden binnen de groep.

Zo kan de verzekeraar efficiënter werken en daardoor gunstigere voorwaarden aanbieden. Dit omvat niet alleen kortingen op de standaard premies, maar vaak ook mogelijkheden voor aanvullende dekkingen. De verzekeraar kan bijvoorbeeld betere deals onderhandelen met zorgverleners of andere dienstverleners, waardoor ze het profijt van deze schaalvoordelen kunnen doorgeven aan de individuele leden van de groep.

Collectiviteitskorting vervalt wanneer je niet langer voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan de groep. Bijvoorbeeld, als je van werkgever verandert of uit een vereniging stapt. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de voorwaarden om onaangename verrassingen te voorkomen.

Naast collectieve autoverzekeringen zijn er diverse andere collectieve verzekeringen die aansluiten op verschillende behoeften. Hierbij kun je denken aan collectieve zorgverzekeringen, reisverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen. Het aanbod varieert, dus het is de moeite waard om te onderzoeken welke collectieve verzekeringen beschikbaar zijn voor jou en welke het beste bij jouw situatie passen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven