Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Energielabel auto

Wil je bij het kopen van een auto een milieubewuste keuze maken? Het energielabel kan je daarbij helpen. We zetten voor je op een rij wat een energielabel voor je auto betekent, hoe het je belasting beïnvloedt, en waarom het van belang is voor je portemonnee en het milieu.

Wat is een energielabel voor je auto?

Het energielabel voor auto’s is een classificatiesysteem dat de energie-efficiëntie van een auto beoordeelt, op basis van het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Het label is bedoeld om consumenten te informeren over de milieuprestaties van verschillende autotypen. Het energielabel is gebaseerd op gestandaardiseerde tests die men uitvoert volgens Europese richtlijnen.

Deze tests meten het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van een auto, waarna het voertuig wordt ingedeeld in een bepaalde energie-efficiëntieklasse, variërend van A (meest efficiënt) tot G (minst efficiënt). Auto’s met een energielabel A zijn dus over het algemeen een stuk zuiniger en milieuvriendelijker dan auto’s met een label in de lagere categorieën. Dat betekent lagere brandstofkosten én een verminderde impact op het milieu.

Is het energielabel verplicht?

Het energielabel is verplicht voor nieuwe auto’s die in de Europese Unie worden verkocht, maar je ziet het ook steeds vaker op gebruikte auto’s, om potentiële kopers te informeren over de milieuprestaties van het voertuig. Het label moet duidelijk zichtbaar zijn in advertenties en bij verkooppunten, zodat consumenten gemakkelijk zien hoe een auto presteert op het gebied van energie-efficiëntie.

De 7 energielabels

Er zijn 7 energielabels, weergegeven met een letter van A tot G, waarbij A de meest efficiënte en milieuvriendelijke categorie is, en G de minst zuinige. Dit zijn de labels op een rij, met daarbij de relatieve zuinigheid:

  • Energielabel A: minstens 15% zuiniger.
  • Energielabel B: 15% – 5% zuiniger.
  • Energielabel C: tussen 5% zuiniger en 5% minder zuinig.
  • Energielabel D: 5 tot 15% minder zuinig.
  • Energielabel E: 15 tot 25% minder zuinig.
  • Energielabel F: 25 tot 35% minder zuinig.
  • Energielabel G: meer dan 35% minder zuinig.

Energielabel en belasting

Het energielabel van je auto kan een positief effect hebben op je portemonnee. Eigenaren van auto’s met een groen energielabel betalen minder belasting. Dat is mooi meegenomen, toch? De overheid wil namelijk de aanschaf en het gebruik van zuinige auto’s stimuleren. Dat is goed voor het milieu. Hoe hoog je belastingvoordeel is, hangt grotendeels af van de absolute CO2-uitstoot van een auto: hoe lager de uitstoot, hoe hoger het voordeel. Dat kan schelen in aanschafbelasting, motorrijtuigenbelasting en in de fiscale bijtelling.

Wat staat er op het energielabel voor auto’s?

Het energielabel voor auto’s bevat informatie zoals het model en de brandstofsoort waarop de auto rijdt en verder:

  1. Het verbruik van de auto volgens de officiële opgave van de fabrikant: dat wordt weergegeven in liters brandstof per 100 kilometer.
  2. Het brandstofverbruik in kilometers per liter.
  3. De zuinigheidsklasse, van A tot en met G.
  4. De CO2-uitstoot per kilometer.

Energielabel is relatief voor de grootte van de auto

Niet alle auto’s zijn hetzelfde, en dat geldt ook voor energielabels. Het label houdt namelijk rekening met de grootte van de auto, waardoor je een eerlijke vergelijking kunt maken. Je hoeft dus niet per se een kleine auto te kiezen om energiezuinig te rijden.

Elektrische auto’s en zuinig rijden

Een elektrische auto is eigenlijk per definitie energie-efficiënt en krijgt automatisch energielabel A. Elektrische auto’s zijn niet alleen de zuinigste auto types, maar ze zijn onderling ook moeilijk te vergelijken. Er zijn dus wel verschillen, maar die zijn met de huidige techniek nog niet voldoende vast te stellen.

Vind de beste deal voor jouw auto

Hoe hoger het energielabel van je auto, hoe meer belastingvoordeel. We hebben nog een tip voor je waarmee je geld kunt besparen op autokosten: vergelijk autoverzekeringen met onze autoverzekeringvergelijker. Er zijn al enkele verzekeraars die rekening houden met energiezuinigheid en lagere premies rekenen voor zuinige auto’s. Autoverzekering.nl is 100% onafhankelijk, dus je krijgt bij ons altijd een open en eerlijk advies over de kosten van autoverzekeringen.

Veelgestelde vragen

    Waarom is het energielabel van een auto belangrijk?

    Het energielabel geeft aan hoeveel brandstof een auto verbruikt en hoeveel CO2 deze uitstoot. Een energiezuinige auto is beter voor het milieu en kan ook gunstig zijn voor de portemonnee, omdat je minder brandstofkosten hebt.

    Hoe wordt het energielabel van een auto bepaald?

    Het energielabel wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot per kilometer en het brandstofverbruik van de auto. Deze gegevens worden gemeten volgens een gestandaardiseerde Europese testprocedure.

    Wordt het energielabel van een auto meegenomen bij de aankoop ervan?

    Ja, het energielabel kan een rol spelen bij de keuze van een auto, vooral voor mensen die letten op milieuvriendelijkheid en brandstofkosten. Het kan ook invloed hebben op de prijs van de auto en eventuele belastingvoordelen.

    Welke voordelen heeft een auto met een gunstig energielabel?

    Een auto met een gunstig energielabel kan profiteren van belastingvoordelen, zoals een lagere wegenbelasting en aanschafbelasting.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 18-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven