Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Groene kaart auto: alles wat je moet weten

Als autobezitter heb je vast weleens van de groene kaart gehoord. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk om deze te hebben? Op deze pagina leggen we je alles uit over de groene kaart, hoe je er een krijgt en wat je moet doen als je hem kwijt bent. Ook geven we je tips om te besparen op je autoverzekering. 

Wat is een groene kaart?

Als je met je auto (of motor, scooter, brommer, snorfiets, camper) de openbare weg op wilt, dan moet jouw voertuig minimaal WA-verzekerd zijn. Met een groene kaart toon je aan dat jouw auto/voertuig verzekerd is, het is een internationaal verzekeringsbewijs (IVB). De term ‘groene kaart’ is alleen wel wat verouderd, want het internationaal verzekeringsbewijs hoeft niet meer groen te zijn. Het mag sinds juli 2020 ook op wit papier geprint zijn.

De groene kaart is een belangrijk document dat je bij je bij de hand moet hebben als je met je auto de weg op gaat, zowel in Nederland als in het buitenland. Op de kaart staan gegevens over je auto, je verzekering en jou als verzekerde.

Groene kaart

Is een groene kaart verplicht?

In Nederland is een groene kaart niet verplicht. Wel moet je kunnen bewijzen dat jouw voertuig, aanhanger of caravan verzekerd is. Daarom is het wel handig om de kaart bij je te hebben. Sommige verzekeraars bieden de kaart ook digitaal aan voor jouw smartphone, zo heb je de kaart altijd bij de hand.

In de meeste Europese landen is het ook niet verplicht om je originele groene kaart bij je te hebben. Op basis van jouw kenteken kan de politie, ook die in het buitenland, jouw verzekeringsgegevens achterhalen. Wel zo handig.

Let op! Ga je op vakantie naar een van deze landen of rijd je er doorheen? Zorg dan dat je de groene kaart meeneemt. Beschik je alleen over een kleine (creditcardformaat) groene kaart of heb je alleen een digitaal exemplaar? Neem dan contact op met je verzekeraar, deze kan je een originele groene kaart op papier opsturen.

 • Albanië
 • Azerbeidzjan
 • Bosnië
 • Herzegovina
 • Israël
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Noord-Macedonië
 • Oekraïe
 • Republiek Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Iran

Tweede groene kaart nodig?

Als je een aanhanger of caravan hebt die zwaarder is dan 750 kg, heb je een tweede groene kaart nodig. Deze vraag je aan bij je verzekeraar. Zo ben je ook verzekerd voor schade die je met je aanhanger of caravan veroorzaakt.

Wat staat er op de groene kaart?

Op de groene kaart staan verschillende gegevens, zoals:

 • Je kenteken
 • Het merk en type van je auto/voertuig
 • Je naam en adres
 • De naam en het adres van je verzekeraar
 • Het polisnummer van je autoverzekering
 • De geldigheidsduur van de kaart
 • Het dekkingsgebied, dus de landen waar jouw voertuig verzekerd is

Groene kaart auto aanvragen

De groene kaart ontvang je standaard als je een verzekering afsluit voor jouw auto, motor of camper. Maar let op: voor andere voertuigen zoals jouw brommer, scooter, snorfiets of caravan ontvang je de groene kaart niet standaard. Deze kun je wel eenvoudig opvragen bij je verzekeraar. Voor je caravan vraag je deze aan via de autoverzekering van de trekkende auto.

Hoelang is de groene kaart geldig?

De groene kaart is meestal één jaar geldig. Daarna krijg je automatisch een nieuwe van je verzekeraar, dit kan zowel digitaal als per post gebeuren. Let op: als je verzekering wijzigt of als je overstapt naar een andere verzekeraar, krijg je een nieuwe kaart met een nieuwe geldigheidsduur.

Bespaar op je autoverzekering

Wil je besparen op je autoverzekering? Vergelijk dan verschillende autoverzekeringen in onze 100% onafhankelijke vergelijker. We helpen je graag op weg bij het vinden van de beste autoverzekering voor jou. Met onze 100% laagsteprijsgarantie, bespaar je gemiddeld € 265 per jaar!

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.974 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.974 reviews.

g.b. flath

Star on Star on Star on Star on Star off
3 uur geleden

Nieuwe autoverzekering afsluiten ging heel gemakkelijk en snel.

"reinder"

Star on Star on Star on Star on Star off
5 uur geleden

prima site, goed geholpen

p. sibon

Star on Star on Star on Star on Star on
23 uur geleden

Makkelijk en snel een verzekering afgesloten.

g.b. flath

Star on Star on Star on Star on Star off
3 uur geleden

Nieuwe autoverzekering afsluiten ging heel gemakkelijk en snel.

"reinder"

Star on Star on Star on Star on Star off
5 uur geleden

prima site, goed geholpen

p. sibon

Star on Star on Star on Star on Star on
23 uur geleden

Makkelijk en snel een verzekering afgesloten.

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Hoe kom ik aan een groene kaart auto?

   Je krijgt de groene kaart van je verzekeraar als je een autoverzekering afsluit. Als je groene kaart verloopt, krijg je automatisch een nieuwe toegestuurd. Bij sommige verzekeraars zul je de kaart zelf moeten uitprinten.

   Waar vind ik mijn groene kaart digitaal?

   Je krijgt je groene kaart opgestuurd van jouw verzekeraar op het moment dat je een autoverzekering afsluit. Veel verzekeraars bieden de groene kaart ook digitaal aan. Je kunt de digitale groene kaart meestal vinden in je persoonlijke online omgeving bij je verzekeraar of in een speciale app.

   Waar kan ik de groene kaart downloaden?

   Als je verzekeraar een digitale groene kaart aanbiedt, kun je deze downloaden in je persoonlijke online omgeving bij je verzekeraar of in een speciale app. Je hebt je groene kaart dan 24/7 bij je in je online omgeving of in de app. Je kunt er ook voor kiezen je groene kaart te printen.

   Wat moet je doen als je je groene kaart kwijt bent?

   Groene kaart kwijt? Geen paniek! Je kunt gemakkelijk (online) een nieuwe aanvragen bij je verzekeraar. Deze stuurt je dan een nieuwe groene kaart toe. In de tussentijd kun je een tijdelijke groene kaart gebruiken, die je meestal digitaal kunt vinden in je persoonlijke online omgeving bij je verzekeraar of in een speciale app. Sommige verzekeraars hanteren een volledig digitale groene kaart, deze kun je dus ook nooit kwijtraken.

  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  3 minuten 23-02-2024

  Over onze expert

  Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Terug naar boven