Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Kentekenbewijs

Wil je weten wat er precies onder het kentekenbewijs wordt verstaan? Of ben je je bewijs kwijt? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor het opnieuw aanvragen van het bewijs.

Wat is een kentekenbewijs?

Je hebt een kentekenbewijs nodig om aan te tonen dat je in het bezit bent van een voertuig. In 2014 is het papieren bewijs vervangen door een kentekencard. De kentekencard vervult echter precies dezelfde functie. Het verschil zit hem in het feit dat een kentekencard een stuk veiliger en minder gevoelig voor fraude is dan een papieren bewijs.

Waaruit bestaat het kentekenbewijs?

  1. Kentekenbewijs op creditcardformaat (wordt ook wel kentekencard genoemd).
  2. Tenaamstellingscode. Dit deel is nodig bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
  3. Kentekenbewijs deel II. Je ontvangt dit deel alleen als je een voertuig uitvoert.

Ik ben mijn kentekenbewijs kwijt, wat moet ik doen?

Als je je bewijs kwijt bent of als deze gestolen is dan moet je een vervangend bewijs aanvragen. Het maakt hierbij niet uit welk deel van het bewijs je kwijt bent. Je kunt een nieuwe aanvragen op de website van RDW.

Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt

Heb je wel nog je kentekencard, maar ben je alleen een deel van de tenaamstellingscode kwijt? Dan hoef je alleen een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen. Je bent dan een stuk goedkoper uit, aangezien dit slechts €1 kost. Je oude code vervalt automatisch na het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode.

Wat kost het aanvragen van een kentekenbewijs?

De kosten voor een nieuw bewijs en tenaamstellingscode bedragen eenmalig €31,50. Je krijgt dan binnen enkele werkdagen een kentekencard opgestuurd.

Voorwaarden voor aanvraag kentekenbewijs

Je kunt alleen een vervangend kentekenbewijs aanvragen als het voertuig op je naam staat, of als iemand anders toestemming geeft om het namens jou aan te vragen.

Met spoed een kentekencard aanvragen

Ben je niet meer in het bezit van een kentekencard en/of tenaamstellingscode en heb je die dezelfde dag wel nog nodig? Je kunt dan met spoed een nieuwe kentekencard of tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. De kosten van een spoedaanvraag bedragen €204,00 voor een kentekencard met tenaamstellingscode. Het is ook mogelijk om je kentekencard in Veendam af te halen, je betaalt dan €51.

Geen geld terug

Vaak vinden mensen hun oude bewijs terug nadat ze een nieuw kentekenbewijs hebben aangevraagd. Het is in dit geval niet mogelijk om de aanvraag bij de RDW te stoppen en je geld terug te krijgen. Kentekenbewijs kwijt

Kentekenbewijs verplicht meenemen

Je bent verplicht om je papieren bewijs of kentekencard altijd bij je te hebben als je met de auto op reis gaat. De politie kan er om vragen. Als je wordt aangehouden en het bewijs niet toont dan zul je waarschijnlijk een boete moeten betalen.

Heb je een papieren kentekenbewijs van voor 1 januari 2014? Dan moet je het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs altijd bij je hebben. Heb je het kenteken op jouw naam laten overschrijven, maar de kentekencard nog niet ontvangen? Dan mag je tot 14 dagen na het overschrijven zonder het bewijs van het kenteken rijden.

Kentekenbewijs autoverzekering

Ben je van plan om een autoverzekering af te sluiten? Houd er dan rekening mee dat je voor het afsluiten een meldcode nodig hebt. Deze code staat op het kentekenbewijs. Zonder meldcode kun je geen autoverzekering afsluiten.

Zojuist overgestapt

  • 23 nov. 2020, 13:48 Dhr. U. uit 's-gravenhage.
  • 23 nov. 2020, 13:47 Mevr. S. uit Maastricht.
  • 23 nov. 2020, 13:43 Dhr. F. uit Apeldoorn.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.