Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Wat is een kentekenbewijs?

Wil je weten wat er precies onder het kentekenbewijs wordt verstaan? Of ben je je bewijs kwijt? Op deze pagina vind je alle informatie over het kentekenbewijs.

Autoverzekeringen vergelijken

Wat is een kentekenbewijs voor je auto?

Je kentekenbewijs is een document om mee aan te tonen dat je in het bezit bent van een voertuig. In 2014 is het papieren bewijs vervangen door een kentekencard en tenaamstellingscode. De kentekencard vervult echter precies dezelfde functie. Het verschil zit hem in het feit dat een kentekencard een stuk veiliger en minder gevoelig voor fraude is dan een papieren bewijs.

Waar heb je je kentekenbewijs voor nodig?

Zoals eerder vermeld heb je je kentekenbewijs voornamelijk nodig om aan te kunnen tonen dat een auto op jouw naam staat. Zo kan dit gevraagd worden wanneer je een schadeclaim gaat doen bij je autoverzekeraar. Daarnaast heb je je kentekenbewijs als je een autoverzekering afsluit, aanvraag van een nieuw kentekenplaat, als je de auto verkoopt of simpelweg gaat overschrijven op iemand anders zijn naam.

Waaruit bestaat het kentekenbewijs?

Het papieren kentekenbewijs (van voor 2014), bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Tenaamstellingsbewijs
  • Voertuigbewijs
  • Overschrijvingsbewijs

Na 2014 bestaat het uit de volgende onderdelen:

Wat staat er op je kentekenbewijs?

Op je kentekenbewijs staat de volgende gegevens:

  • Het kenteken van je auto.
  • De meldcode van de auto.
  • De persoonsgegevens van de eigenaar.

Is een papieren kentekenbewijs nog geldig?

Ja, het papieren kentekenbewijs is nog geldig, indien er geen nieuw kentekenbewijs (dus een kentekencard), is uitgegeven voor je auto. Je krijgt vanzelf een nieuwe kentekencard als je de auto laat overschrijven. Daarnaast kan je er zelf ook voor kiezen om je kentekenbewijs om te ruilen.

Kan ik nog een kentekenbewijs aanvragen?

Nee, je kan geen nieuw kentekenbewijs aanvragen in papieren versie, omdat het kentekenbewijs in Nederland sinds 2014 is vervangen door een kentekencard en het tenaamstellingsbewijs. Het oude papieren kentekenbewijs bestaat niet meer.

Is een kentekenbewijs verplicht om mee te nemen?

Je bent verplicht om je papieren bewijs of kentekencard altijd bij je te hebben als je met de auto op reis gaat. De politie kan er om vragen. Als je wordt aangehouden en het bewijs niet toont dan zul je waarschijnlijk een boete moeten betalen.

Heb je een papieren kentekenbewijs van voor 1 januari 2014? Dan moet je het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs altijd bij je hebben. Heb je het kenteken op jouw naam laten overschrijven, maar de kentekencard nog niet ontvangen? Dan mag je tot 14 dagen na het overschrijven zonder het bewijs van het kenteken rijden.

Ik ben mijn kentekenbewijs kwijt, wat moet ik doen?

Als je je bewijs kwijt bent of als deze gestolen is dan moet je een vervangend bewijs aanvragen. Het maakt hierbij niet uit welk deel van het bewijs je kwijt bent. Je kunt een nieuwe aanvragen op de website van RDW. Je vraagt dus een kentekencard plus de tenaamstellingscode aan.

Wat kost het aanvragen van een kentekenbewijs?

Je vraagt dus het vervangende kentekencard en tenaamstellingscode aan. De kosten voor een kentekencard en tenaamstellingscode bedragen €37,90. Je krijgt dan binnen enkele werkdagen een kentekencard opgestuurd.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 19-11-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven