Keyless entry
Het is zo handig: je loopt richting je auto, en deze gaat automatisch open. Geen gezoek naar je sleutel en geen verloren tijd. Maar is keyless entry eigenlijk wel veilig? Op deze pagina lees je waar je op moet letten bij het gebruik van deze functie.
Wat is keyless entry?
Keyless entry is een functie die automatisch je autodeuren ontgrendelt wanneer je met een sleutel of afstandsbediening in de buurt van je auto komt. Je hoeft je sleutel hierdoor niet meer uit je tas te halen en stapt zo je auto in. Dit scheelt tijd en moeite!
Hoe werkt keyless entry?
Keyless entry systemen werken met een zender in de sleutel of afstandsbediening en een ontvanger in de auto. De auto zendt constant signalen uit, op zoek naar de sleutel. Komt deze in de buurt en wordt het signaal herkend, dan ontgrendelen de deuren.
Ieder keyless entry systeem werkt met een bepaalde radius. Vaak openen de deuren wanneer je op zo’n 5 of 6 meter afstand bent, maar er zijn ook deuren die al ontgrendelen wanneer je 20 meter van je auto verwijderd bent.
Wat is keyless go?
Naast keyless entry, komen sommige nieuwe auto’s ook met keyless go. Deze auto’s ontgrendelen niet alleen automatisch, maar je kunt ze ook starten zonder sleutel in het contact. Vaak werkt een keyless go systeem met een knop op het dashboard. Druk je de knop in en is je sleutel in de auto (in je zak of tas), dan start de motor.
Keyless entry en relay attacks
Net als automobilisten, maken ook criminelen helaas graag gebruik van keyless entry. Dit doen ze in de vorm van ‘relay attacks’. Relay attacks zijn auto-inbraken waarbij het signaal van de keyless sleutel of afstandsbediening wordt onderschept en verlengd met een versterker. Ligt de sleutel bijvoorbeeld bij de voordeur of achter een raam en staat je auto in de straat geparkeerd? Dan kunnen criminelen met het versterkte signaal vanaf je huis je auto bereiken en deze ontgrendelen.
Relay attacks voorkomen
Hoe voorkom je dat criminelen jouw keyless entry signaal stelen en een relay attack plegen? Dit zijn onze tips om het autodieven zo moeilijk mogelijk te maken:
- RFID-blocking: bewaar je sleutel in een metalen doosje of RFID-blocking hoes om het signaal te blokkeren wanneer je deze zelf niet gebruikt.
- Sleutel niet bij de voordeur: leg je sleutel niet bij de voordeur of bij een raam aan de kant waar je auto staat geparkeerd. Dit zijn de plekken waar criminelen op zoek gaan naar een signaal om op te vangen.
- Alarmsysteem: installeer een extra alarmsysteem in je auto. Let hierbij op de beveiligingsklasse. Hoe hoger, hoe beter.
- Stuurslot: gebruik een stuurslot als extra fysieke beveiliging. Dit zorgt ervoor dat criminelen niet kunnen wegrijden én schrikt ze af.
- Parkeren: parkeer op goed verlichte plekken of plekken waar veel mensen langs lopen voor sociale controle.
Kun je keyless entry ook uitzetten?
Vertrouw je de keyless entry-functionaliteit toch niet helemaal? Overweeg dan om deze (tijdelijk) uit te zetten. Hoe dit werkt, verschilt per auto. Bij sommige auto’s kun je de functie zelf uitzetten of in de slaapstand zetten met bijvoorbeeld een knoppencombinatie op de sleutel, op je stuur of op je dashboard.
Vaak is de functie echter niet door de gebruiker zelf uit te zetten en moet je hiervoor een expert inschakelen. Wil je weten of dit voor jou ook het geval is? Je leest dit in het instructieboekje van je auto.
Autoverzekering vergelijken
Op zoek naar een goede autoverzekering die ook diefstal en auto-inbraak dekt? Bij Autoverzekering.nl helpen we je kiezen. Vul onze vergelijker in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Twijfel je of jouw auto een keyless entry systeem heeft? Lees dan het instructieboekje door en bekijk je sleutel. De sleutels van keyless entry-auto’s lijken soms meer op een afstandsbediening dan een traditionele sleutel. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met de dealer of fabrikant van je auto. Deze kan je precies vertellen welk ontgrendelsysteem jouw auto heeft.
Keyless entry is in principe veilig, zolang je de juiste veiligheidsmaatregelen treft. Leg je sleutel niet bij de voordeur of bij een raam en gebruik een RFID-blocking hoes. Overweeg een alarmsysteem te installeren en kies voor een keyless entry systeem met extra beveiliging (zoals een bewegingssensor) als je de mogelijkheid hebt.
De afstand waarop keyless entry werkt, varieert per automerk en model. Vaak werkt deze binnen een straal van ongeveer 5 of 6 meter, maar sommige auto’s ontgrendelen al wanneer de sleutel zich op 20 meter afstand bevindt. Benieuwd op hoeveel afstand jouw keyless entry sleutel werkt? Zoek dit dan op in het instructieboekje, bekijk de specificaties online of vraag het na bij de dealer of fabrikant van je auto.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!