Beveiligingsklasse auto
Wil je je dure of moeilijk vervangbare auto verzekeren tegen diefstal, dan kan het zijn dat je verzekeraar je verplicht tot het nemen van een autoalarm. Maar welk type autoalarm moet je dan kiezen? Wat zijn de verschillen in beveiligingsklasse en waarom is dit belangrijk voor verzekeraars? Ontdek welke beveiligingsklasse je auto heeft en hoe dit bijdraagt aan een veiliger gevoel en een lagere verzekeringspremie.
Wat is het verschil tussen de alarmklasse van je auto en de beveiligingsklasse van je auto?
De termen alarmklasse auto en beveiligingsklasse auto worden door elkaar gebruikt. Dit kan verwarrend zijn, want in het ene geval wordt gesproken over beveiligingsklasse 1 en in het andere over alarmklasse 4/5. Maar beide zeggen wat over de manier van en de mate waarop jouw voertuig is beveiligd.
Er zijn drie soorten beveiliging, namelijk:
- startonderbreker
- autoalarm (evt. met hellingshoekdetectie) en een
- voertuigvolgsysteem/terugvindsysteem (evt. met realtime tracking).
Verschillende beveiligingsklassen
Er zijn 5 verschillende beveiligingsklassen of alarmklassen, elk met hun eigen niveau van bescherming. Van basissystemen (klasse 1) tot geavanceerde alarmsystemen met voertuigvolgsystemen. Deze klassen zorgen voor een veiliger gevoel en verminderen de kans op diefstal.
Dit zijn de 5 SCM-gecertificeerde beveiligingsklassen:
- Beveiligingsklasse 1: standaard een startonderbreker (immobilisator).
- Beveiligingsklasse 2: startonderbreker met inbraakdetectie en alarmering (geluidsalarm en knipperlichten).
- Beveiligingsklasse 3: klasse 2 met extra hellingshoekdetectie (detecteert of de auto wordt opgetild of weggesleept).
- Beveiligingsklasse 4 en 5: voertuigvolgsystemen, vaak in combinatie met een van de andere klassen.
Het is altijd goed om bij je verzekeraar na te gaan welke specifieke eisen zij stellen aan de beveiligingsklasse van auto’s, omdat dit invloed kan hebben op de dekking en de kosten van je verzekering.
Welke beveiligingsklasse heeft mijn auto?
Je auto is meer dan alleen een vervoermiddel; het is een kostbaar bezit dat bescherming verdient. De beveiligingsklasse van je auto speelt hierbij een cruciale rol. Het checken van deze klasse is eenvoudig. Wist je bijvoorbeeld dat je de beveiligingsklasse van je auto met je kenteken kunt checken?
Manieren om de beveiligingsklasse van je auto te checken:
- doe een kentekencheck, waarmee je allemaal waardevolle informatie over je auto kunt opvragen.
- zoek de beveiligingsklasse op in je autodocumentatie
- vraag het na bij je dealer of fabrikant
- laat de beveiligingsklasse inspecteren door een specialist
- controleer je beveiligingsklasse via de SCM-certificering*
- doe onze gratis autodiefstalcheck, en ontvang gratis beveiligingsadvies voor jouw auto
*SCM-certificaat
Het SCM keurmerk draagt bij aan diefstalbeveiliging door te eisen dat sloten aan specifieke SCM-normen voldoen, dit garandeert de hoogste mate van beveiliging. Dit keurmerk wordt toegekend aan sloten die voldoen aan strenge criteria op het gebied van diefstalpreventie je hebt hierbij de standaard en de zware klasse..
Bij de klasse standaard geldt dat een van de SCM eisen is dat het slot gedurende een tijd van minimaal drie minuten bestand is tegen gereedschap dat de gelegenheidsdief eenvoudig kan meenemen. Bij de klasse zwaar geldt een langere weerstand tijdsperiode van minimaal 5 minuten voor diefstalpreventie door een professionele dief.
Waarom is de beveiligingsklasse belangrijk voor verzekeraars?
In de context van autoverzekeringen wordt vaak gekeken naar zowel de alarmklasse als andere beveiligingsmaatregelen van de auto om het risico op diefstal en inbraak te beoordelen. Verzekeraars waarderen beveiligde auto’s. Een hogere beveiligingsklasse van je auto kan leiden tot lagere verzekeringspremies, omdat het risico op diefstal en inbraak vermindert. Het is een win-win: jouw auto is beter beveiligd en jij bespaart op je verzekering.
Korting door hogere beveiligingsklasse
Het is simpel: hoe hoger de beveiligingsklasse van je auto, hoe groter de kans op korting op je verzekeringspremie. Best logisch, want de kans op diefstal of het niet meer terugvinden van je auto na diefstal is veel kleiner als jouw auto is beveiligd met een alarm en/of voertuigvolgsysteem.
Voor diefstalgevoelige auto’s, zoals een onvervangbare oldtimer, een mooie cabrio of dure sportwagen, is een hogere beveiligingsklasse (3 of hoger) vaak verplicht. Zo loopt je verzekeraar minder risico op hoge kosten omdat de kans op diefstal lager is met een hogere beveiligingsklasse. Hierdoor kan de verzekeraar korting geven op je verzekeringspremie.
Let op, de korting naarmate je auto beter is beveiligd, geldt alleen voor WA beperkt casco of all risk verzekeringen. Is je auto alleen WA-verzekerd, dan speelt de beveiligingsklasse geen rol voor de hoogte van je premie. Dit komt omdat je met deze verzekering niet verzekerd bent tegen diefstal.
Bespaar op je autoverzekering
Autoverzekering.nl helpt je met het besparen op je autoverzekering door onafhankelijke vergelijkingen en helder advies aan te bieden. Vergelijk autoverzekeringen en kijk hoeveel jij nog kunt besparen op je premie.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!