Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat betekent kilometrage?

Vraag je een autoverzekering aan? Dan moet je je ‘kilometrage’ berekenen en opgeven. Je verzekeraar gebruikt deze waarde om je risico op de weg in te schatten en daarmee je premie te bepalen. Maar wat betekent kilometrage precies? Lees snel verder voor een uitgebreide uitleg en handige tips voor het maken van de juiste berekening.

Wat is kilometrage?

Kilometrage verwijst naar het aantal kilometers dat je naar verwachting jaarlijks met je auto zal gaan rijden. Dit aantal kilometers verschilt sterk per persoon en hangt af van bijvoorbeeld woon-werkverkeer, vakanties en weekenduitstapjes.

Sluit je een nieuwe autoverzekering af, dan vraagt de verzekeraar naar je kilometrage. Op basis hiervan wordt een risico-inschatting gemaakt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe meer risico op autoschade.

Kilometrage

Hoe beïnvloedt kilometrage mijn autoverzekeringspremie?

Verzekeraars baseren hun premie voor een groot deel op het risico dat je loopt. Heb je een hoger kilometrage, dan zal je premie hoger uitpakken.

Neem het inschatten van je kilometrage daarom serieus. Je wilt niet onnodig te veel premie betalen, maar het te laag inschatten van je kilometrage kan problemen opleveren bij een eventuele schadeclaim.

Wat gebeurt er als je je kilometrage verkeerd hebt ingeschat?

Natuurlijk weet je van tevoren niet precies hoeveel kilometer je gaat rijden in een jaar. Autoverzekeraars vinden het daarom ook geen probleem als je iets meer gereden hebt dan je vooraf hebt ingeschat. Heb je echter ineens 20.000 kilometer gereden terwijl je 10.000 kilometer hebt opgegeven? Dan wordt het een ander verhaal. Je verzekeraar merkt dan dat je de inschatting niet serieus hebt genomen, en daar word je op afgerekend. Er kan in dit geval worden besloten dat je achteraf moet bijbetalen, en bij schade kan het zijn dat (een deel) niet wordt vergoed.

Hoe bepaal ik mijn kilometrage?

Het bepalen van je kilometrage per jaar lijkt wellicht een moeilijke opgave, maar per maand of per week is dit al een stuk makkelijker. Neem daarom een gemiddelde week in gedachten en noteer je aantal kilometers:

 • naar werk of opleiding en terug
 • naar eventuele sporten of hobby’s
 • op bezoek bij vrienden of familie
 • op en neer naar de winkel

Vermenigvuldig dit aantal met 52 en bedenk welke lange ritten je verwacht te maken. Ga je bijvoorbeeld met de auto op vakantie? Voeg dan het aantal kilometers naar- en van je bestemming aan je berekening toe.

Bedenk als laatste hoeveel dagen per jaar je gemiddeld thuis werkt, vrij bent of gebruik maakt van ander vervoer. Voor deze dagen kun je je woon-werkverkeer natuurlijk van het jaartotaal aftrekken.

Zoals we al eerder hebben aangegeven blijft het een inschatting, en dat is helemaal niet erg. Door de bovenstaande stappen te volgen zit je ongetwijfeld in de buurt en hoef je niet bang te zijn voor problemen met de verzekeraar.

Kilometrage aanpassen

Natuurlijk kan gedurende het jaar blijken dat je opgegeven aantal kilometers toch wat ver van de werkelijkheid ligt. Je gaat bijvoorbeeld verhuizen of maakt een ongeplande lange roadtrip. Geef een eventuele wijziging in kilometrage altijd zo snel mogelijk door aan je verzekeraar. Meestal kan dit online onder bijvoorbeeld ‘verzekering aanpassen’. Kom je hier niet uit? Neem dan contact op met de klantenservice van je verzekeraar. Zij zullen de wijziging voor je registreren.


Veelgestelde vragen

  Wat als je meer kilometers rijdt dan je verzekerd bent?

  Als je iets meer kilometers hebt gereden dan je hebt opgegeven is dit geen probleem. Verzekeraars begrijpen dat je er met je inschatting iets naast kunt zitten.

  Heb je echter veel meer kilometers gereden dan je hebt ingeschat? Denk aan 20.000 in plaats van 10.000? Dan kan het zijn dat je een bedrag moet bijbetalen of dat eventuele schade (deels) niet wordt vergoed.

  Hoe kan je verzekeraar je kilometrage controleren?

  Twijfelt een verzekeraar aan je opgegeven kilometrage? Dan kan deze een onderzoek uitvoeren. Ze kunnen bijvoorbeeld gegevens verzamelen uit onderhoudshistorie, APK-keuringen of kilometerstanden die zijn doorgegeven tijdens schadeclaims. Blijkt dat het opgegeven aantal inderdaad ver afwijkt van de werkelijkheid, dan kan dit gevolgen hebben voor de premie van je verzekering.

  Wat is het verschil tussen kilometrage en kilometerstand?

  De kilometerstand is het aantal kilometers dat een auto heeft afgelegd. Dit gaat dus om een totaal, vanaf het moment dat de auto in gebruik werd genomen.

  De kilometrage is daarentegen een inschatting van het gemiddeld aantal gereden kilometers in een bepaalde periode. Meestal gaat dit om een jaarkilometrage, dat door verzekeraars wordt gebruikt om in te schatten hoeveel risico op schade een auto loopt.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 10-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven