Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Vrijwaringsbewijs

Wanneer je een auto gaat verkopen, komt daar het nodige papierwerk bij kijken. Een document dat erg belangrijk is bij het afhandelen van een autoverkoop is het vrijwaringsbewijs. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over dit bewijs.

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee je kunt bewijzen dat het kenteken van je auto niet meer op jouw naam staat. Je bent dan geen kentekenhouder meer. Dit houdt in dat je niet meer verantwoordelijk bent voor wat er met je auto gebeurt. Voor de auto waar je zo’n bewijs voor hebt, hoef je geen wegenbelastingen en bekeuringen te betalen. Ook ben je met het bewijs niet meer aansprakelijk voor het verzekeren van de auto en het regelen van de APK.

Ben je van plan om je auto te verkopen? Je ontvangt het vrijwaringsbewijs van je auto nadat de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven op die van de koper van het voertuig.

Wanneer heb ik een vrijwaringsbewijs nodig?

Je hebt een vrijwaringsbewijs nodig in de volgende situaties:

  • Bij het verkopen van je auto.
  • Bij het inruilen van je auto.
  • Wanneer je de auto op een andere naam laat zetten.
  • Wanneer je de auto laat slopen.

Het is erg belangrijk dat je het vrijwaringsbewijs ontvangt, omdat dit het bewijs is dat je niet meer verantwoordelijk bent voor de auto.

Vrijwaringsbewijs verzekering

Als je een auto verkoopt, inruilt, op een andere naam laat zetten of laat slopen dan moet je dit zelf bij je autoverzekeraar melden. Je kunt je autoverzekering daarna met een kopie van je vrijwaringsbewijs, zonder opzegtermijn, opzeggen. Houd er wel rekening mee dat je bij veel autoverzekeraars beëindigingskosten moet betalen als je de verzekering tussentijds opzegt.

Wanneer kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Je kunt de verzekering opzeggen zodra de auto niet meer op jouw naam staat. Zorg ervoor dat je binnen twee weken na het verkopen, inruilen, het op een andere naam zetten of laten slopen van je auto een kopie van je vrijwaringsbewijs opstuurt. Stuur je het vrijwaringsbewijs pas na twee weken op, dan kan de verzekering vaak niet meer per verkoopdatum worden beëindigd. Dit heeft te maken met het na-risico dat de autoverzekeraar loopt.

Als je een nieuwe auto hebt gekocht dan kun je de autoverzekeraar vragen om een kentekenwijziging. Houd er rekening mee dat de premie verandert als je een andere auto verzekert. Het is daarom verstandiger om eerst verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt.

Vrijwaringsbewijs ontvangen

Je ontvangt het vrijwaringsbewijs als je je auto verkoopt aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij. Je moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs meenemen. Is er sprake van een particuliere verkoop? Dan moet de koper van de auto naar het postkantoor om de auto over te schrijven. De koper heeft hiervoor het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs of de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. Vrijwaringsbewijs

De kosten voor het overschrijven bedragen € 9,98. Na de overschrijving ontvangt de koper het vrijwaringsbewijs en een tenaamstellingsbewijs. De koper geeft het bewijs vervolgens aan de verkoper van de auto.

Vrijwaringsbewijs auto verkopen buitenland

Als je een auto verkoopt aan iemand die niet in Nederland woont, dan kun je de auto niet bij een kentekenloket overschrijven. Je moet de auto dan aanmelden voor uitvoer bij een RDW-balie. Na het afmelden van de auto ontvang je een vrijwaringsbewijs van de RDW.

Digitaal vrijwaringsbewijs ontvangen

Het is tegenwoordig ook mogelijk om het bewijs digitaal te ontvangen. Wel is dit alleen mogelijk als de verkoper geregistreerd staat bij de RDW. Je kunt bijvoorbeeld een digitaal bewijs ontvangen als je een auto via een autodealer of garage verkoopt.

Autoverzekering opzeggen na ontvangst vrijwaringsbewijs

Is je auto verkocht en wil je graag je autoverzekering opzeggen? Je hebt hiervoor de meldcode van de auto en het vrijwaringsbewijs nodig dat je van de koper van je auto hebt ontvangen. Let op! Geef de auto en de volgende documenten pas ná de overschrijving aan de nieuwe eigenaar:

  • Het voertuigbewijs en het apk-keuringsrapport (geldt alleen als je een papieren kentekenbewijs hebt);
  • of het apk-keuringsrapport (bij bezit kentekencard).

Vrijwaringsbewijs kwijt

Het is belangrijk dat je het vrijwaringsbewijs goed bewaart, omdat het slechts eenmalig wordt afgegeven. Ben je het bewijs toch kwijt geraakt? Voor € 4,50 kun je bij de RDW een overzicht krijgen van de kentekens die op jouw naam hebben gestaan. Dit overzicht gebruik je dan als vervanging voor het bewijs. Je kunt dan alsnog aantonen dat de auto niet meer op jouw naam staat.

Hoe lang moet ik mijn vrijwaringsbewijs bewaren?

Er geldt geen wettelijke bewaartijd voor een vrijwaringsbewijs. Het is daarentegen wel verstandig om het bewijs altijd te bewaren. Op deze manier voorkom je problemen bij het valselijk gebruik van een kenteken of bij eventuele fouten in de administratie.

Hoe ziet een vrijwaringsbewijs eruit?

Het bewijs ziet er niet altijd hetzelfde uit. Zo kan de kleur en het formaat van het bewijs verschillen. Meestal is het een bonnetje dat bij een postkantoor wordt uitgedraaid, maar er bestaan ook vrijwaringsbewijzen met een A4-formaat.

Zojuist overgestapt

  • 24 nov. 2020, 15:32 Dhr. P. uit Twijzelerheide.
  • 24 nov. 2020, 15:30 Dhr. van O. uit Apeldoorn.
  • 24 nov. 2020, 15:28 Mevr. K. uit Vledder.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.