Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Auto op een andere naam zetten

Wil je je auto verkopen, schenken of om een andere reden op een andere naam zetten? Dan heeft dit verschillende gevolgen voor je autoverzekering. Op deze pagina lees je hoe je je auto overschrijft en waar je op moet letten als je afstand doet van je auto of juist een auto van iemand overneemt.

Autoverzekering vergelijken

Hoe zet je je auto op een andere naam?

Er zijn verschillende situaties waarin je je auto op een andere naam wilt zetten. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van je auto, een schenking aan een familielid of het overlijden van de eigenaar.

Hoe werkt dit precies? Het overschrijven van een auto kan op drie manieren:

Bij een kentekenloket

Ga langs bij een kentekenloket van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) met de volgende documenten:

  • je identiteitsbewijs
  • je kentekencard en tenaamstellingscode of
  • je originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en overschrijvingsbewijs

De overschrijving wordt hier direct geregeld.

Online via de RDW

Bezoek de website van de RDW en volg de volgende stappen:

  • log in op de RDW-website met DigiD
  • doe de eenmalige identiteitscheck met een geldig legitimatiebewijs
  • vul je gegevens in en betaal de kosten via iDEAL

Je ontvangt per mail een bevestiging van de overschrijving. Controleer ook op MijnRDW of de overschrijving is gelukt.

Bij een RDW-erkende garage of dealer

Heb je een auto gekocht bij een RDW-erkende garage of dealer? Dan kun je de auto hier direct op je naam laten zetten. Je hebt in dit geval een geldig legitimatiebewijs nodig.

De tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs

Als je een auto op een andere naam zet, kom je twee belangrijke documenten tegen: de tenaamstellingscode en het vrijwaringsbewijs.

De tenaamstellingscode bestaat uit negen cijfers, verdeeld over twee delen. Het eerste deel ontvangt de nieuwe eigenaar direct bij de overschrijving, terwijl het tweede deel later per post door de RDW wordt verstuurd.

Het vrijwaringsbewijs krijg je als voormalige eigenaar wanneer je je auto op naam van iemand anders hebt gezet. Dit document bevestigt dat je niet langer verantwoordelijk bent voor de auto. Zo ben je niet meer aansprakelijk voor de verzekering en wegenbelasting van het voertuig.

Autoverzekering op andere naam dan eigenaar van de auto

Zet je je auto op een andere naam? Dan moet de oude eigenaar de autoverzekering stopzetten en de nieuwe eigenaar een nieuwe autoverzekering afsluiten. Je kunt normaal gesproken je auto namelijk niet zomaar verzekeren op een andere naam dan die van de eigenaar van de auto. De nieuwe autoverzekering moet afgesloten worden door de kentekenhouder.

Wel zijn er een aantal mogelijkheden:

Auto op naam van je ouders

Als je je auto wilt verzekeren op naam van je ouders, dient ook de auto op naam van je ouders te staan. Zelf ben je dan officieel niet de eigenaar van de auto, maar je kunt je bij de meeste verzekeraars wel laten registreren als regelmatige bestuurder. Dit betekent dat jij de hoofdgebruiker van de auto bent.

Wel heeft de bovenstaande constructie verschillende nadelen. Zo betalen je ouders waarschijnlijk een hogere premie wanneer ze jou als jonge regelmatige bestuurder toevoegen en raken ze schadevrije jaren kwijt wanneer jij met de auto schade veroorzaakt. Ook bouw jij in dit geval geen schadevrije jaren op.

Auto op naam van je partner

Bij de meeste verzekeraars is het wel mogelijk om je auto te verzekeren op naam van je partner, als je partner de regelmatige bestuurder van de auto is. Je partner hoeft dan niet de eigenaar van de auto te zijn.

Het is vaak wel vereist dat jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Auto op naam van je kind

Als ouder is het niet mogelijk om de auto op naam van je kind te verzekeren. Het is wel mogelijk om je kind als regelmatige bestuurder toe te voegen aan de verzekering die op je eigen naam staat. Hiervoor betaal je vaak wel een hogere premie.

“Als je de auto op naam van iemand anders (ouder/partner) verzekert, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Op de korte termijn scheelt het dus wel in de maandelijkse premie, maar uiteindelijk kan het nadelig uitpakken.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Tweede autoverzekering op één naam

Als je je auto op een andere naam verzekert, is dat voor de ander vaak de tweede autoverzekering die hij of zij afsluit. In verband met het opgebouwde aantal schadevrije jaren en de no-claimkorting van de ander, profiteer je vaak van een lagere premie. Je bent niet verplicht om beide auto’s bij dezelfde autoverzekeraar te verzekeren.

Heb je zelf twee auto’s in bezit? Lees dan verder voor meer over het verzekeren van een tweede auto.

Geen schadevrije jaren

Is je auto verzekerd op naam van iemand anders? Dan bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Als je na een bepaalde periode over wil stappen naar een andere verzekeraar, heb je nog steeds geen schadevrije jaren. Je ontvangt dan ook geen korting als je de nieuwe autoverzekering op je eigen naam zet.

Ook wanneer je auto verzekerd is op naam van je partner bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Je kunt soms wel gebruik maken van een tweede (gezins-)autoregeling.

Autoverzekering vergelijken en afsluiten

Wil je toch liever zelf schadevrije jaren opbouwen en uiteindelijk van je eigen opgebouwde no-claimkorting profiteren? Dan kun je de nieuwe autoverzekering het beste op je eigen naam afsluiten. Maak via Autoverzekering.nl een vergelijking en ontdek eenvoudig welke autoverzekeraar het meest voordelig voor je is.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 26-09-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Gratis bol cadeaukaart bij je nieuwe autoverzekering.

Sluit nu een nieuwe autoverzekering af via Autoverzekering.nl en ontvang een bol cadeaukaart ter waarde van € 25,-.

Lees onze actievoorwaarden voor meer informatie.

€ 25,- cadeaukaart bij je overstap!
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Helaas is het minder voordelig dan het lijkt om je auto op naam van je ouders te verzekeren. Jij moet in dit geval namelijk worden opgegeven als regelmatige bestuurder, waardoor de premie flink kan stijgen. Doe je dit niet, dan kun je in de problemen komen bij een schadeclaim. Ook bouw jij in dit geval zelf geen schadevrije jaren op en raken je ouders bij eventuele schade hun schadevrije jaren kwijt.

De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en wordt gebruikt om de eigendom van de auto over te dragen. De meldcode bestaat uit 4 cijfers. Je hebt deze code nodig voor het afsluiten van een autoverzekering.

Voordelen van het op naam van iemand anders verzekeren van een auto zijn het kunnen omzeilen van beperkingen en premieverhogingen. Nadelen zijn dat het als fraude kan worden gezien, problemen kan opleveren bij schadeafhandeling en hogere premies kan veroorzaken doordat schadevrije jaren niet worden opgebouwd.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven