Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Youngtimerverzekering

Ben je op zoek naar een goedkope youngtimerverzekering? Dan is het goed om te weten wanneer een verzekeraar een auto als youngtimer classificeert. Elke verzekeraar heeft andere eisen om een auto een youngtimer te noemen. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over youngtimer verzekeringen.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een youngtimer precies?

Wanneer we het over een oldtimer hebben, ziet iedereen wel een bepaalde auto voor zich. Dit is bij de term youngtimer niet direct het geval. Er is namelijk geen officiële definitie die bepaalt of een auto een youngtimer is. In de meeste gevallen is de leeftijd van de auto tussen de 15 en 25 jaar oud.

Ook auto’s in deze leeftijd met een heel lage kilometerstand en hoge dagwaarde vallen hier vaak onder, denk hierbij bijvoorbeeld aan een Mercedes S-klasse met minder dan 100.000 kilometer op de teller. Het voordeel van het hebben van een youngtimer is dat sommige verzekeraars rekening houden met de bijzondere waarde van je auto.

Wanneer ziet een verzekeraar jouw auto als youngtimer?

Omdat in de meeste gevallen de premie voor een youngtimer verzekering lager is dan voor een gewone autoverzekering, willen verzekeraars jou niet zomaar een youngtimerverzekering laten afnemen. Het is per verzekeraar verschillend aan welke eisen je auto moet voldoen. De punten waarbij hierop ten minste gelet wordt zijn:

  • Er kan aangenomen worden dat de auto in de toekomst een klassieker wordt. Denk hierbij aan een bijzonder model dat niet meer in productie is of waarvan er niet veel zijn gemaakt (bijvoorbeeld de Alfa Romeo Spider of de Audi A8)
  • Je moet naast de youngtimer nog een andere auto hebben voor dagelijks gebruik
  • De auto is minstens 15 jaar oud, bij sommige verzekeraars minstens 10 jaar
  • Er mag een maximaal aantal kilometer per jaar gereden worden (meestal tussen de 7.500 en 10.000 kilometer)

Voor het afsluiten van een youngtimer verzekering is het slim om de specifieke eisen per verzekeraar op te vragen, zodat je goed kan kiezen welke verzekeraar het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit.

Kan ik een youngtimerverzekering afsluiten?

Je kan niet altijd een youngtimerverzekering afsluiten. Als eerste moet je bij jouw autoverzekeraar controleren of deze de auto ziet als youngtimer. Een van de vereisten, die je ook ziet bij een oldtimerverzekering, is dat je de auto hobbymatig moet gebruiken. Dit houdt in dat je er bijvoorbeeld niet dagelijks mee naar je werk mag rijden.

Verschillende dekkingen youngtimerverzekering

Net zoals bij de gewone autoverzekering kan je bij jouw youngtimerverzekering ook drie dekkingen kiezen: WA, WA beperkt casco en all risk. Ook is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren,  bijvoorbeeld een schadeverzekering voor inzittenden of rechtshulp.

Een youngtimer kan een hoge dagwaarde hebben, vaak vanwege een lage kilometerstand. Een standaard autoverzekering houdt hier geen rekening mee.

Als je de auto WA beperkt casco of all risk verzekert moet je hem voor de taxatiewaarde verzekeren. Dit kan alleen met een young- of oldtimerverzekering. Bij een WA-verzekering speelt de dagwaarde van je auto geen rol, omdat je dan alleen verzekerd bent voor schade aan andere voertuigen.

Schadevrije jaren met je youngtimer

Normaal gesproken bouw je voor elk jaar dat je een autoverzekering hebt en geen schade rijdt een schadevrij jaar op. Hiermee klim je op de bonus-malusladder.

Bij een youngtimerverzekering kan dit anders zijn, omdat verzekeraars een youngtimer zien als hobbymatig gebruik waarmee je een stuk minder rijdt. Dit kan nadelig werken als de youngtimer je enige auto is en je daarvoor wel schadevrije jaren hebt opgebouwd met een gewone autoverzekering.

Bij de meeste verzekeraars zijn de schadevrije jaren gelukkig tot drie jaar lang houdbaar. Het is dus wel belangrijk om bij de verzekeraar te vragen wat de gevolgen zijn voor je schadevrije jaren als je een youngtimerverzekering afsluit.

Wegenbelasting voor youngtimer

Wat betreft de wegenbelasting zijn youngtimers helaas niet zo gunstig als oldtimers. Voor youngtimers zijn er namelijk geen aparte wegenbelastingregelingen. Dit betekent dat je voor deze auto’s de normale wegenbelasting betaalt.

Autoverzekering afsluiten

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om een youngtimer autoverzekering af te sluiten via Autoverzekering.nl. Je kunt bij ons natuurlijk wel een normale autoverzekering afsluiten. Maak een vergelijking en ontdek hoeveel jij kunt besparen!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 14-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een youngtimerverzekering is een autoverzekering voor auto’s tussen 10 en 25 jaar oud die niet meer als nieuwe auto worden beschouwd, maar nog te jong zijn om als klassieker te worden beschouwd. Niet alle verzekeraars bieden deze verzekering aan en voorwaarden en premies kunnen verschillen.

Mogelijke voordelen van een youngtimerverzekering zijn lagere premies vanwege de afnemende waarde van de auto, betere dekking voor specifieke onderdelen, lager eigen risico en gespecialiseerde service van de verzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat voordelen verschillen tussen verzekeraars en het vergelijken van opties is aanbevolen.

De premie van een youngtimerverzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de leeftijd en waarde van de auto, het type dekking, jouw leeftijd en rijervaring, je woonplaats en het aantal kilometers dat je rijdt. Speciale voorwaarden om rekening mee te houden zijn beperkingen op het gebruik, vereiste beveiliging en beperkingen op de dekking voor bepaalde onderdelen. Het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekeraar zorgvuldig te lezen voordat je een youngtimerverzekering afsluit.

Ja, het is mogelijk om met een youngtimerverzekering aanvullende dekkingen af te sluiten, zoals een inzittendenverzekering of rechtsbijstandverzekering. Niet alle verzekeraars bieden deze aanvullende dekkingen aan en de beschikbare dekkingen kunnen verschillen tussen verzekeraars. Het is aan te raden om de voorwaarden en premies van verschillende verzekeraars te vergelijken voordat je een beslissing maakt.

Het contract en de opzegtermijn van je huidige autoverzekering bepalen of je kunt overstappen van autoverzekering. Er zijn verschillende situaties waarin je kunt overstappen naar een andere verzekeraar en je jouw huidige autoverzekering kunt opzeggen:

  1. Eén jaar na het afsluiten van je huidige autoverzekering. In dit geval geldt er vaak een opzegtermijn van een maand. Stel: je huidige autoverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december en je verzekeraar hanteert een opzegtermijn van een maand. Als je jouw nieuwe verzekering vanaf 1 januari in wil laten gaan, dan zul je jouw huidige verzekering uiterlijk 1 december op moeten zeggen.
  2. Als je een dagelijks of maandelijks opzegbare autoverzekering hebt. In dit geval kun je gelijk overstappen, bijvoorbeeld wanneer een andere verzekeraar een betere deal heeft.
  3. Als de verzekeraar de polisvoorwaarden verandert of de premie verhoogt. In dat geval mag je jouw verzekering direct opzeggen en kun je overstappen naar een andere autoverzekering.

Let op: wacht altijd met het opzeggen van je autoverzekering totdat je door je nieuwe autoverzekeraar geaccepteerd bent. Zo weet je zeker dat je niet onverzekerd de weg op gaat.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven