Youngtimerverzekering
Ben je op zoek naar een goedkope youngtimerverzekering? Dan is het goed om te weten wanneer een verzekeraar een auto als youngtimer classificeert. Elke verzekeraar heeft andere eisen om een auto een youngtimer te noemen.
Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over youngtimer verzekeringen. Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om een youngtimer autoverzekering af te sluiten via Autoverzekering.nl. Je kunt bij ons wel een normale autoverzekering afsluiten.
Wat is een youngtimer precies?
In tegenstelling tot een oldtimer waar iedereen wel een bepaalde auto voor zich ziet, is dit bij de term youngtimer niet direct het geval.
In de meeste gevallen noem je je auto een youngtimer als die als bezit van een liefhebber gezien wordt en nog niet oud genoeg is om een oldtimer te zijn, de leeftijd van de auto is meestal tussen de 15 en 25 jaar oud.
Ook auto’s in deze leeftijd met een heel lage kilometerstand en hoge dagwaarde vallen hier vaak onder, denk hierbij bijvoorbeeld aan een Mercedes S-klasse met minder dan 100.000 kilometer op de teller.
Het voordeel van het hebben van een youngtimer is dat sommige verzekeraars rekening houden met de bijzondere waarde van je auto die over een aantal jaar een oldtimer wordt.

Wanneer ziet een verzekeraar jouw auto als youngtimer?
Omdat in de meeste gevallen de premie voor een youngtimer verzekering lager is dan voor een gewone autoverzekering willen verzekeraars jou niet zomaar een youngtimerverzekering laten afnemen. Het is per verzekeraar verschillend aan welke eisen je auto moet voldoen, de punten waarbij hierop ten minste gelet wordt zijn:
- Er kan aangenomen worden dat de auto in de toekomst een klassieker wordt. Denk hierbij aan een bijzonder model dat niet meer in productie is of waarvan er niet veel zijn gemaakt (bijvoorbeeld de Alfa Romeo Spider of de Audi A8)
- Je moet naast de youngtimer nog een andere auto hebben voor dagelijks gebruik
- De auto is minstens 15 jaar oud, bij sommige verzekeraars minstens 10 jaar
- Er mag een maximaal aantal kilometer per jaar gereden worden (meestal tussen de 7.500 en 10.000 kilometer)
Voor het afsluiten van een youngtimer verzekering is het slim om de specifieke eisen per verzekeraar op te vragen, zodat je goed kan kiezen welke verzekeraar het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit.

Klanten over Autoverzekering.nl
massini
Duidelijk en snel, daar kan FBTO een voorbeeld aan nemen 👌👌👌we krijgen zelfs een gratis dekking.
xx
Was eerst verzekerd bij Unive, en dacht voor een tweede auto mijn schadevrije jaren te kunnen gebruiken. Dit geldt maar voor 1 auto, dus de premie verhoging was aanzienlijk. Uitgekomen bij Autoverzekering.nl en bij Allianz terecht gekomen. Scheelt op jaarbasis toch te veel. Kan dit iedereen aanraden. Top geregeld
mohammad khalil
I have good experience with this web because its give me good choice from the insurance company and very easy to finish your insurance policy, i do like it 😀
massini
Duidelijk en snel, daar kan FBTO een voorbeeld aan nemen 👌👌👌we krijgen zelfs een gratis dekking.
xx
Was eerst verzekerd bij Unive, en dacht voor een tweede auto mijn schadevrije jaren te kunnen gebruiken. Dit geldt maar voor 1 auto, dus de premie verhoging was aanzienlijk. Uitgekomen bij Autoverzekering.nl en bij Allianz terecht gekomen. Scheelt op jaarbasis toch te veel. Kan dit iedereen aanraden. Top geregeld
mohammad khalil
I have good experience with this web because its give me good choice from the insurance company and very easy to finish your insurance policy, i do like it 😀
Is een youngtimer verzekering voor mij?
Je kan niet altijd een youngtimerverzekering afsluiten. Als eerste moet je bij jouw autoverzekeraar controleren of deze de auto ziet als youngtimer. Bij de ene verzekeraar is dit vanaf 10 jaar terwijl de ander met 15 jaar rekent.
Een van de vereisten, die je ook ziet bij een oldtimerverzekering, is dat je de auto hobbymatig moet gebruiken. Dit houdt in dat je er bijvoorbeeld niet dagelijks mee naar je werk mag rijden.
Verschillende dekkingen youngtimerverzekering
Net zoals bij de gewone autoverzekering kan je bij jouw youngtimerverzekering ook drie dekkingen kiezen: WA, WA beperkt casco en allrisk. Ook is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren, denk hierbij aan een schadeverzekering voor inzittenden of rechtshulp.
Een youngtimer kan een hoge dagwaarde hebben, vaak vanwege een lage kilometerstand. Een standaard autoverzekering houdt hier geen rekening mee.
Als je de auto WA beperkt casco of allrisk verzekert moet je hem voor de taxatiewaarde verzekeren. Dit kan alleen met een young- of oldtimerverzekering. Bij een WA verzekering speelt de dagwaarde van je auto geen rol, omdat je dan alleen verzekerd bent voor schade aan andere voertuigen.
Schadevrije jaren met je youngtimer
Normaal gesproken bouw je voor elk jaar dat je een autoverzekering hebt en geen schade rijdt een schadevrij jaar op. Hiermee klim je op de bonus-malusladder.
Bij een youngtimerverzekering kan dit anders zijn omdat verzekeraars een youngtimer zien als hobbymatig gebruik waarmee je een stuk minder rijdt. Dit kan nadelig werken als de youngtimer je enige auto is en je daarvoor wel schadevrije jaren hebt opgebouwd met een gewone autoverzekering.
Bij de meeste verzekeraars zijn de schadevrije jaren gelukkig tot drie jaar lang houdbaar. Het is dus wel belangrijk om bij de verzekeraar te vragen wat de gevolgen zijn voor je schadevrije jaren als je een youngtimerverzekering afsluit.
Wegenbelasting voor youngtimer
Wat betreft de wegenbelasting zijn youngtimers helaas niet zo gunstig als oldtimers, voor youngtimers zijn er namelijk geen aparte wegenbelastingregelingen. Dit betekent dat je voor deze auto’s de normale wegenbelasting betaalt.
Veelgestelde vragen
- Eén jaar na het afsluiten van je huidige autoverzekering. In dit geval geldt er vaak een opzegtermijn van een maand. Stel: je huidige autoverzekering loopt van 1 januari tot en met 31 december en je verzekeraar hanteert een opzegtermijn van een maand. Als je jouw nieuwe verzekering vanaf 1 januari in wil laten gaan, dan zul je jouw huidige verzekering uiterlijk 1 december op moeten zeggen.
- Als je een dagelijks of maandelijks opzegbare autoverzekering hebt. In dit geval kun je gelijk overstappen, bijvoorbeeld wanneer een andere verzekeraar een betere deal heeft.
- Als de verzekeraar de polisvoorwaarden verandert of de premie verhoogt. In dat geval mag je jouw verzekering direct opzeggen en kun je overstappen naar een andere autoverzekering.
Wat is een youngtimerverzekering en voor welke auto's is deze geschikt?
Een youngtimerverzekering is een autoverzekering voor auto’s tussen 10 en 25 jaar oud die niet meer als nieuwe auto worden beschouwd, maar nog te jong zijn om als klassieker te worden beschouwd. Niet alle verzekeraars bieden deze verzekering aan en voorwaarden en premies kunnen verschillen.
Welke voordelen biedt een youngtimerverzekering ten opzichte van een reguliere autoverzekering?
Mogelijke voordelen van een youngtimerverzekering zijn lagere premies vanwege de afnemende waarde van de auto, betere dekking voor specifieke onderdelen, lager eigen risico en gespecialiseerde service van de verzekeraar. Het is belangrijk om te weten dat voordelen verschillen tussen verzekeraars en het vergelijken van opties is aanbevolen.
Hoe wordt de premie van een youngtimerverzekering bepaald en zijn er nog speciale voorwaarden waar ik rekening mee moet houden?
De premie van een youngtimerverzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de leeftijd en waarde van de auto, het type dekking, jouw leeftijd en rijervaring, je woonplaats en het aantal kilometers dat je rijdt. Speciale voorwaarden om rekening mee te houden zijn beperkingen op het gebruik, vereiste beveiliging en beperkingen op de dekking voor bepaalde onderdelen. Het is belangrijk om de voorwaarden van de verzekeraar zorgvuldig te lezen voordat je een youngtimerverzekering afsluit.
Kan ik met een youngtimerverzekering ook gebruikmaken van aanvullende dekkingen zoals een inzittendenverzekering of rechtsbijstandverzekering?
Ja, het is mogelijk om met een youngtimerverzekering aanvullende dekkingen af te sluiten, zoals een inzittendenverzekering of rechtsbijstandverzekering. Niet alle verzekeraars bieden deze aanvullende dekkingen aan en de beschikbare dekkingen kunnen verschillen tussen verzekeraars. Het is aan te raden om de voorwaarden en premies van verschillende verzekeraars te vergelijken voordat je een beslissing maakt.
Kan ik altijd overstappen van autoverzekering?
Het contract en de opzegtermijn van je huidige autoverzekering bepalen of je kunt overstappen van autoverzekering. Er zijn verschillende situaties waarin je kunt overstappen naar een andere verzekeraar en je jouw huidige autoverzekering kunt opzeggen:
Let op: wacht altijd met het opzeggen van je autoverzekering totdat je door je nieuwe autoverzekeraar geaccepteerd bent. Zo weet je zeker dat je niet onverzekerd de weg op gaat.