Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Auto op een andere naam zetten

Als je nog jong bent, heb je in de meeste gevallen zelf nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Het kan dan voordeliger zijn om je auto te verzekeren op naam van je ouders. In verband met het aantal schadevrije jaren van je ouders, betaal je meestal een lagere premie dan wanneer de verzekering op je eigen naam zou staan. Toch is het niet altijd slim om de auto te verzekeren op naam van iemand anders.

Autoverzekering vergelijken

Autoverzekering op andere naam dan auto

Je kunt normaal gesproken je auto niet zomaar verzekeren op een andere naam dan die van de eigenaar van de auto. De nieuwe autoverzekering moet afgesloten worden door de kentekenhouder. Er zijn wel een aantal mogelijkheden.

Auto op naam van je ouders

Als je je auto wilt verzekeren op naam van je ouders, dient ook de auto op naam van je ouders te staan. Zelf ben je dan officieel niet de eigenaar van de auto en ben je niet geregistreerd als de regelmatige bestuurder.

Stel dat je betrokken raakt bij een ongeval, dan kan het zijn dat de verzekeraar geen vergoeding uitbetaalt. Je autoverzekeraar kan er namelijk achter komen dat niet een van je ouders, maar dat jij de regelmatige bestuurder bent. Iemand jonger dan 24 jaar valt in een hogere risicogroep en moet daardoor een hogere premie betalen.

Auto op naam van je partner

Bij de meeste verzekeraars is het wel mogelijk om je auto te verzekeren op naam van je partner, als je partner de regelmatige bestuurder van de auto is. Je partner hoeft dan niet de eigenaar van de auto te zijn.

Het is vaak wel vereist dat jullie op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Auto op naam van je kind

Als ouder is het niet mogelijk om de auto op naam van je kind te verzekeren. Het is wel mogelijk om je kind als regelmatige bestuurder toe te voegen aan de verzekering die op je eigen naam staat. Hiervoor betaal je vaak wel een hogere premie.

“Als je de auto op naam van iemand anders (ouder/partner) verzekert, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Op de korte termijn scheelt het dus wel in de maandelijkse premie, maar uiteindelijk kan het nadelig uitpakken.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Tweede autoverzekering op één naam

Als je je auto op een andere naam verzekert, is dat voor de ander vaak de tweede autoverzekering die hij of zij afsluit. In verband met het opgebouwde aantal schadevrije jaren en de no-claimkorting van de ander, profiteer je vaak van een lagere premie. Je bent niet verplicht om beide auto’s bij dezelfde autoverzekeraar te verzekeren.

Geen schadevrije jaren

Is je auto verzekerd op naam van iemand anders? Dan bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Als je na een bepaalde periode over wil stappen naar een andere verzekeraar, heb je nog steeds geen schadevrije jaren. Je ontvangt dan ook geen korting als je de nieuwe autoverzekering op je eigen naam zet.

Ook wanneer je auto verzekerd is op naam van je partner bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Je kunt soms wel gebruik maken van een tweede (gezins-)autoregeling.

Autoverzekering vergelijken en afsluiten

Wil je toch liever zelf schadevrije jaren opbouwen en uiteindelijk van je eigen opgebouwde no-claimkorting profiteren? Dan kun je de nieuwe autoverzekering het beste op je eigen naam afsluiten. Maak via Autoverzekering.nl een vergelijking en ontdek eenvoudig welke autoverzekeraar het meest voordelig voor je is.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Om een auto op naam van iemand anders te verzekeren, heb je toestemming nodig van die persoon en moet je de persoonlijke gegevens van de eigenaar van de auto doorgeven aan de verzekeraar. Houd er rekening mee dat de premie gebaseerd is op jouw persoonlijke gegevens en rijervaring.

Nee, in principe hoeft de eigenaar van de auto niet op de polis vermeld te worden. Het is voldoende als jij als gebruiker van de auto de verzekering afsluit op jouw eigen naam. Als de eigenaar van de auto echter ook regelmatig gebruik maakt van de auto, kan het verstandig zijn om de eigenaar als regelmatige bestuurder op te nemen in de polis.

Als je een auto op naam van iemand anders verzekerd hebt en jij veroorzaakt schade, dan kan dit gevolgen hebben voor de verzekering en de uitkering van de schade. De verzekeraar kan besluiten om de schade niet te vergoeden en dit kan leiden tot verlies van schadevrije jaren en een hogere premie in de toekomst.

Het afsluiten van een autoverzekering op naam van iemand anders dan de eigenaar van de auto kan in sommige gevallen worden gezien als fraude of misleiding. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de eigenaar van de auto niet in aanmerking komt voor een bepaalde verzekering vanwege zijn rijgedrag of leeftijd. Door de verzekering op naam van iemand anders af te sluiten, wordt dit omzeild en kan dit als onrechtmatig worden gezien.

Voordelen van het op naam van iemand anders verzekeren van een auto zijn het kunnen omzeilen van beperkingen en premieverhogingen. Nadelen zijn dat het als fraude kan worden gezien, problemen kan opleveren bij schadeafhandeling en hogere premies kan veroorzaken doordat schadevrije jaren niet worden opgebouwd.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven