Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

De winter staat voor de deur. De eerste nachten onder 0 zijn achter de rug, zoals je misschien al hebt gemerkt aan je bevroren autoruiten. Alhoewel we deze winter minder gaan rijden vanwege de lockdown, betekent dit niet meteen dat we minder kans hebben op autopech. Juist als de auto lang stilstaat, en helemaal in de kou, kan dit zorgen voor problemen. In deze blog lees je wat je kan doen om dit te voorkomen.

Tip 1. Vervang je ruitenwisservloeistof voor antivries.

Niets is zo vervelend als het moment dat je je vieze vooruit wil schoon wissen, maar de ruitenwissers het zonder vloeistof moeten doen. Je ruitenwisservloeistof kan namelijk bevriezen. Vervang dit op tijd voor antivries vloeistof. Doe je dit niet, dan kan dit behoorlijk gevaarlijke situaties opleveren. Als je ruiten vies zijn en je zet de ruitenwissers aan zonder vloeistof, dan verdelen de wissers het vuil juist nog meer over je raam, waardoor je heel slecht ziet. Geen fijn idee als je op de snelweg rijdt. Je herkent de antivries vloeistof aan zijn blauwe kleur. Normale vloeistof is roze (of soms geel) van kleur.

auto

Tip 2. Wissel je zomerbanden voor winterbanden.

Een hele voor de hand liggende tip zou je zeggen, maar uit eerder onderzoek blijkt dat 51% van de autobezitters dit niet doet. Als de temperatuur onder de 7 graden daalt, dan is het tijd om je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden. Hiermee heb je meer grip als de weg gladder wordt en dus minder kans op ongelukken. Wissel ze ook op tijd weer terug, want het grove profiel van de winterbanden slijt sneller als je deze de hele zomer onder je auto laat zitten. 

Tip 3. Voorkom ‘vierkante banden’

Als je auto lange tijd stilstaat, kan dit een negatief effect hebben op je banden. De onderkant van de banden, het deel dat op de weg staat, vlakt namelijk langzamerhand af doordat het gewicht van de auto constant op de banden drukt. Door de stilstand gebeurt dit maar aan een kant van de banden, waardoor je ‘vierkante banden’ krijgt. Dit gebeurt pas als je auto langer dan drie maanden stilstaat. Vooral bezitters van cabrio’s of old timers die in winterstalling staan, moeten hier rekening mee houden.

vierkante banden

Tip 4. Leg een aantal praktische winteraccessoires in je auto

Denk bij deze accessoires aan een krabber voor je ruiten, een goed paar handschoenen en een antivries deken. Een krabber kan je het best altijd in je auto hebben liggen. Het neemt amper ruimte in beslag en is onmisbaar in de winter. Leg er ook een paar goede handschoenen bij, want zelfs met een goede krabber kan het even duren voordat je auto ijsvrij is. Als je al die tijd met blote handen buiten hebt gestaan, dan voel je je stuur bijna niet meer. 

Moet je ‘s ochtends vroeg rijden en heb je geen zin of tijd om eerst een half uur te krabben? Schaf dan een antivries deken aan. Deze leg je over de voorruit en klem je aan de zijkanten vast tussen de voordeuren. Pas wel op met je ruiten in de winter. Gebruik bijvoorbeeld geen kranten om je ruit te bedekken. Deze kunnen vastvriezen aan je ruit. Probeer het ijs op je ruiten ook niet weg te krijgen met warm water. Door het temperatuurverschil kan je ruit barsten. 

Tip 5. Laat sterretjes in je ruit repareren

In de winter is de kans groter dat je een sterretje in je ruit krijgt en dat deze vervolgens doorscheurt. Als een vochtige weg bevriest, kunnen er kleine deeltjes afbreken. Deze losse deeltjes op de weg kunnen opspatten tegen je ruit en een sterretje veroorzaken. Een sterretje kun je relatief makkelijk laten repareren. Als je een WA+ of Allrisk verzekering hebt, ben je verzekerd voor ruitschade en bij sommige verzekeraars geldt voor deze reparatie zelfs geen eigen risico*. 

Doe je niets met dit sterretje, dan kan deze door de kou en temperatuurwisselingen doorscheuren tot een barst. Dit zorgt voor gevaarlijke wegsituaties en de reparatie is een stuk duurder. Met een barst moet je autoruit soms helemaal vervangen worden. Voor deze schade moet je wel het eigen risico betalen. Dus krijg je deze winter een sterretje in je ruit? Laat deze dan snel repareren. 

*Check altijd je polisvoorwaarden zodat je weet hoe jouw verzekeraar hiermee omgaat. In veel gevallen geldt dat je de reparatie alleen vergoed krijgt als je deze bij een aangesloten herstelbedrijf laat uitvoeren.

sterretje

Tip 6. Blijf korte ritjes maken om je accu te sparen

Accu’s reageren niet goed op lage temperaturen. Ze lopen dan sneller leeg, zeker als een auto lang stilstaat. Een lege accu kan zorgen voor startproblemen, dus dat wil je voorkomen. Dit gaat heel makkelijk door regelmatig korte ritjes te blijven maken, naar de supermarkt bijvoorbeeld. Doe dit een keer per week, dan zorg je ervoor dat de accu weer goed opgeladen is. Ben je er niet zeker van of je accu nog goed werkt? Dan kan je even langs de garage gaan om hem door te laten meten. Heb je vaker problemen met je accu gehad of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Leg dan startkabels in je auto. Daarmee kan je de accu zelf weer op weg helpen en dit scheelt weer een belletje naar de Wegenwacht.

Tip 7. Voorkom een bevroren handrem

Vrieskou kan ook effect hebben op de binnenkant van je auto. Zo kan de handrem vastvriezen. Zet je auto in de winter niet op de handrem maar in zijn versnelling om dit te voorkomen. Heb je de auto toch op de handrem laten staan en is hij vastgevroren? Trek de handrem dan voorzichtig iets strakker aan. Door de druk breek je door de bevriezing heen. Een andere optie is de motor starten en deze laten draaien zodat de auto opwarmt. 

goede keuze

Tip 8. Bevroren sloten of deuren openmaken

Het is moeilijk om te voorkomen dat je sloten of deuren vastvriezen, maar we hebben wel een truc om deze weer open te maken. Zo kun je slotontdooier kopen, speciaal voor je sloten, maar een föhn kan ook de uitkomst bieden. Als de deur klemt door de kou, duw hier dan tegenaan. Door de druk breekt het ijs dat zich aan de deur heeft gevormd. Lukt dit niet, dan kun je ook hiervoor de föhn gebruiken. Maar let op! Richt de föhn niet op de ramen, door het temperatuurverschil kunnen de ruiten barsten. 

Vergelijk je autoverzekering

Het einde van het jaar is weer in zicht. Tijd om bovenstaande tips toe te passen en een mooi moment om je autoverzekering weer eens onder de loep te nemen. Het loont om elk jaar je autoverzekering te vergelijken en, indien nodig, over te stappen naar een andere dekking én nieuwe autoverzekeraar. Veel verzekeraars verhogen namelijk ieder jaar hun premie. Het eerste premiejaar betaal je weinig, maar daarna stijgt je premie flink. Als je bij dezelfde aanbieder blijft dan betaal je jaarlijks meer, maar als je vergelijkt dan blijkt altijd dat je bij een andere verzekeraar vaak minder betaalt. Zeker nu de premies zijn gedaald, ben je beter af met een nieuwe verzekering. Je kunt zo €100 besparen op je autoverzekering én je hebt altijd de verzekering die het beste bij je situatie past.

vergelijken

Waar kunnen we je nog meer mee helpen?

icoon

Waar moet ik aan denken als ik ruitschade heb?

Informatie over ruitschade
icoon

Meer informatie over schade bij winters weer

Lees alles over winterschade
icoon

Meer informatie over reparatie van een sterretje in de voorruit

Meer informatie over sterretjes
icoon

Waar moet ik aan denken als ik ruitschade heb?

Informatie over ruitschade
icoon

Meer informatie over schade bij winters weer

Lees alles over winterschade
icoon

Meer informatie over reparatie van een sterretje in de voorruit

Meer informatie over sterretjes
    Terug naar boven