Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Assurantiebelasting autoverzekering

Over elke autoverzekering betaal je assurantiebelasting, maar wat houdt dat nu precies in? Deze belasting, ook wel bekend als premiebelasting, is een percentage van je autoverzekeringspremie dat naar de overheid gaat. Dat geldt trouwens niet alleen voor je autoverzekering, maar voor de meeste verzekeringen in Nederland. Wat is assurantiebelasting bij je autoverzekering? En hoe wordt het berekend? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer over assurantiebelasting lees je hieronder.

Wat is assurantiebelasting?

Assurantie is een ander woord voor verzekering en assurantiebelasting is dus niets anders dan belasting op verzekeringen. Wanneer je een verzekering afsluit, moet je naast de premie dus ook belasting daarover betalen. De verzekeraar incasseert de assurantiebelasting in één bedrag met de premie en eventuele andere kosten. De assurantiebelasting betaal je dus samen met de premie en andere kosten aan de verzekeraar, en die betaalt het vervolgens aan de Belastingdienst.

Niet alleen op de verzekeringen zelf, maar ook over adviezen en andere diensten kunnen verzekeringsadviseurs assurantiebelasting in rekening brengen.

Hoe hoog is de assurantiebelasting?

Hoeveel assurantiebelasting autoverzekering je betaalt, wordt bepaald vanuit de overheid. Het tarief is momenteel 21%. Dat betekent dat wanneer je een verzekering afsluit, er 21% bovenop de premie komt. Deze 21% gaat naar de Belastingdienst en dus niet naar de verzekeraar.

Assurantiebelasting bestaat sinds 1984. Het tarief wijzigt niet echt vaak. Het huidige tarief geldt sinds 1 januari 2013. Daarvoor was de assurantiebelasting 9,7%.

Assurantiebelasting inclusief of exclusief?

Een veelgestelde vraag over assurantiebelasting is: betaal je de verzekeringspremie nu inclusief of exclusief assurantiebelasting? Vrijwel altijd is de assurantiebelasting inclusief. Met andere woorden: je betaalt één bedrag en daar zit assurantiebelasting bij in.

Meestal vermelden verzekeraars hun prijzen inclusief assurantiebelasting. Zo weet je direct waar je aan toe bent en krijg je niet achteraf ineens te maken met een hoger bedrag dat je moet betalen dan je verwachtte. Bij het vergelijken van autoverzekeringpremies is het toch verstandig om te kijken naar de vermelding van assurantiebelasting. Deze belasting bedraagt zoals gezegd 21% en dat kan aanzienlijk schelen in de totale kosten.

Ook is het aan te raden om op polissen en klantenportalen extra aandacht te besteden aan de vermelding van de premie en de assurantiebelasting. Het kan voorkomen dat de assurantiebelasting apart op de polis staat, terwijl op andere polissen enkel aangegeven wordt of de premie inclusief dan wel exclusief assurantiebelasting is. Deze specificatie kan variëren per verzekeraar. Het is daarom verstandig om deze details goed te controleren om verrassingen en onduidelijkheden te voorkomen.

Assurantiebelasting berekenen

Maar hoe bereken je nu eigenlijk assurantiebelasting? De assurantiebelasting is een verhoging van je premie met het vastgestelde percentage van op dit moment 21% . Assurantiebelasting berekent een verzekeraar niet alleen over de premie, maar ook over de bijkomende kosten, zoals poliskosten, administratiekosten en welke kosten je verzekeraar eventueel nog meer bij jou in rekening brengt.

Weet je alle kosten, dan is het berekenen van de assurantiebelasting niet moeilijk. Een eenvoudig voorbeeld: stel de premie van een bepaalde verzekering is 95 euro. Daar komt 5 euro poliskosten bij. In totaal 100 euro. 21% daarover is 21 euro. Je betaalt dan in totaal 121 euro: de totale poliskosten plus de assurantiebelasting. Je verzekeraar incasseert 121 euro en draagt daarvan 21 euro af aan de Belastingdienst.

Hebben alle verzekeringen assurantiebelasting?

Assurantiebelasting geldt vrijwel altijd voor de volgende verzekeringen:

  • Autoverzekering
  • Inboedelverzekering
  • Opstalverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Reisverzekering
  • (Brom)fietsverzekering
  • Telefoonverzekering

Zoals je ziet, is ook op de autoverzekering assurantiebelasting van toepassing. Dat geldt ook voor aanvullende dekkingen, zoals inzittendenverzekering en rechtsbijstand. Voor de ongevallen/inzittenden dekking geldt het dan weer niet. Niet alle verzekeringen vallen onder de assurantiebelasting.

Over de volgende soorten verzekeringen betaal je het niet:

  • Levensverzekeringen
  • Ongevallen-, invaliditeits-, en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen
  • Ziekte- en ziektekostenverzekeringen
  • Werkloosheidsverzekeringen
  • Transportverzekeringen
  • Herverzekeringen
  • Exportkredietverzekeringen
  • Verzuimverzekeringen
  • WIA-eigenrisicodragersverzekeringen
  • Brede weerverzekering

Vragen over assurantiebelasting of autoverzekering?

We hopen dat deze informatie over assurantiebelasting je helpt bij het maken van je keuze voor de beste autoverzekering. Heb je nog steeds vragen over de assurantiebelasting, autoverzekeringen of andere vragen? Neem gerust contact met ons op. We staan klaar om je te helpen.

Vind de beste deal voor jouw auto

De assurantiebelasting is voor elke autoverzekering hetzelfde: 21%. Maar dekkingen en voorwaarden kunnen enorm verschillen. Autoverzekering.nl helpt je op een eerlijke en onafhankelijke manier. Vergelijk autoverzekeringen met onze vergelijker en krijg gratis advies voor de beste verzekering voor jouw auto.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 29-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven