Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Auto te water, wat wordt verzekerd?

Te water raken met de auto kan helaas iedereen gebeuren. Zoals het gezegde luidt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wat je nu precies moet doen als je met je auto in het water belandt, is bij veel mensen niet bekend. Weet jij het?

auto te water

Auto vol laten lopen? Zeker niet!

Jeroen Langenkamp, cursusleider van ‘Auto te Water’ beweert dat er nog veel misverstanden bestaan over wat men het beste kan doen als ze te water raken met de auto. ‘’Mensen denken nog steeds dat ze de auto eerst vol moeten laten lopen voor ze eruit gaan. Dat is echt de grootste onzin! Ook de deur openmaken is niet goed, achterhaald zelfs”, zegt Langenkamp. ‘’Op het moment dat je blijft wachten, kan de paniek toeslaan.”

Wat je wél moet doen als je auto te water raakt

Volgens Jeroen Langenkamp helpen de volgende drie stappen je om op een zo rustig mogelijke manier de auto te kunnen verlaten.

Stap 1 – Zet de binnenverlichting aan

‘’Dit is voor het zichtbaar zijn en de oriëntatie. Als je door een klap even buiten bewustzijn bent en weer wakker wordt, heb je die oriëntatie nodig.” Zorg er wel voor dat je het contact niet per ongeluk uitschakelt. Hierdoor schakel je de elektrische ramen ook automatisch uit.

Stap 2 – Gordel losmaken

Het losmaken van je gordel is uiteraard essentieel. Als je hem niet los krijgt, kun je proberen om hem los te snijden met de veiligheidshamer.

Stap 3 – Raam open

Zolang de accu nog werkt kan het raam elektrisch bediend worden. Als dit niet werkt, kan je met de veiligheidshamer of iets anders proberen het raam in te slaan. ’’Als je het raam écht niet open krijgt, heb je eigenlijk maar weinig kans. Je bent dan afhankelijk van omstanders die de ruit inslaan. Het is de harde waarheid”, zegt Langenkamp.

Cijfers

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van autoverzekeraar Onna-Onna blijkt dat ruim 37 procent van de vrouwen onzeker is als zij naast het water moeten parkeren. Dit is niet erg vreemd, want in Nederland belanden er ieder jaar tussen de 750 en 800 auto’s te water. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) vallen er hierbij tussen de 50 en 100 doden en gewonden.

Auto te water, ben je hiervoor verzekerd?

Met de auto in het water belanden is natuurlijk al erg genoeg, maar ben je hier eigenlijk voor verzekerd? Dit hangt af van je dekking van je autoverzekering. Bij een Allrisk verzekering krijg je de schade vergoedt van de autoverzekeraar. Hoeveel je precies vergoedt krijgt, hangt af van de vergoedingsregeling.

Als je een WA of WA+ dekking hebt wordt autoschade doordat je in het water bent beland in de meeste gevallen niet vergoed. Heeft iemand anders ervoor gezorgd dat jij met je auto in het water bent belandt? Zorg er dan voor dat je genoeg bewijzen verzamelt om die persoon aansprakelijk te stellen voor de schade. Dit is best lastig en daarom is het fijn als je hier hulp bij krijgt. Als je een aanvullende rechtsbijstandverzekering motorrijtuigen afsluit ben je hiervoor verzekerd.

Wanneer je niet alleen in de auto zat tijdens het ongeluk, kunnen de medepassagier(s) de schade die ze hebben opgelopen claimen bij jouw verzekeraar. Neem je vaak mensen mee in de auto? Dan is het verstandig om een schade-inzittenden verzekering af te sluiten.

Als de ‘schuldige’ bestuurder is doorgereden, kun je je schade claimen bij het Waarborgfonds, maar ook hier heb je genoeg bewijs voor nodig. Daarnaast moet je binnen 2 weken na het ongeluk aangifte doen bij de politie.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 25 nov. 2020, 00:32 Mevr. H. uit Rotterdam.
  • 25 nov. 2020, 00:03 Dhr. O. uit Wijk aan zee.
  • 24 nov. 2020, 23:40 Dhr. M. uit Hasselt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.