Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering na wanbetaling

Het afsluiten van een autoverzekering na wanbetaling kan lastig zijn. De verzekeraar ziet jou nu immers als een verhoogd risico en kan je een hogere premie laten betalen of zelfs gewoon weigeren. Wat gebeurt er als je een wanbetaler bent en hoe kom je aan een nieuwe autoverzekering? Autoverzekering.nl zet alle informatie op een rij.

Autoverzekering na wanbetaling

Heb je de premie voor je autoverzekering niet of (te) laat betaald? Dan ontvang je eerst een betalingsherinnering. Betaal je nog steeds niet, dan wordt je verzekering geschorst, oftewel hij wordt in “pauzestand” gezet. Als je daarna met je auto gaat rijden, dan ben je niet verzekerd. Daarbij gebeuren er nog twee dingen waar je niet blij van wordt als je een autoverzekering na wanbetaling af wilt sluiten:

Problemen die kunnen ontstaan

 • 1

  Cis registratie

  Je wordt geregistreerd in het CIS – Centraal Informatie Systeem – een landelijke database met informatie waar elke verzekeraar toegang tot heeft. Wil je een nieuwe autoverzekering na wanbetaling afsluiten, dan kan deze nieuwe verzekeraar erachter komen dat je een wanbetaler bent (geweest).

 • 2

  Autoverzekering wordt beëindigd

  Je autoverzekering wordt beëindigd. Je rijdt dan onverzekerd rond en het is noodzakelijk om zo snel mogelijk een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Anders kun je een boete van de RDW – Rijksdienst voor het Wegverkeer – krijgen. Ook heb je grote kans dat je niet meer bij alle autoverzekeraars terecht kunt of dat een bepaalde verzekeraar die je wel wilt verzekeren, meer voorwaarden hanteert.

Autoverzekering na wanbetaling – CIS-registratie

Je kunt geregistreerd voor wanbetaling komen te staan bij langdurige en herhaaldelijke betalingsachterstanden. Als het in de polisvoorwaarden van je autoverzekering staat, dan kan je verzekeraar jouw autoverzekering beëindigen en ben je niet langer gedekt.

Als je verzekeraar dit daadwerkelijk doet, dan komt er een notitie in de CIS-databank. Zo’n CIS-melding wordt ook wel een Vertrouwelijke Mededeling (VM) genoemd. Zo’n VM wordt drie tot vijf jaar bewaard. Daarna wordt deze notitie verwijderd, maar tot die tijd is de VM zichtbaar voor alle verzekeraars.

Autoverzekering na wanbetaling

Autoverzekering na wanbetaling – Autoverzekering wordt beëindigd

Als je je autoverzekeringspremie niet hebt betaald, dan ontvang je eerst een betalingsherinnering. Betaal je alsnog niet, dan zal je verzekeraar de autoverzekering schorsen. Dit kan al gebeuren als je dertig dagen te laat bent met betalen. Als je betalingsachterstand verder oploopt na de schorsing dan kan je verzekeraar je autoverzekering stopzetten. Dit wordt ook wel royeren genoemd. Als je de premie niet hebt betaald, blijf je nog steeds verplicht om deze te betalen. Doe je dit niet dan kan de verzekeraar een incassobureau inschakelen om het openstaande bedrag te innen. Hierdoor loopt je schuld nog verder op.

Autoverzekering na wanbetaling
Autoverzekering na wanbetaling

Na 15 dagen

Wacht je vijftig dagen of langer met betalen, dan kun je geroyeerd worden, oftewel er is sprake van een royement wanbetaling. Dit betekent dat je autoverzekering wordt stopgezet. Je dekking komt te vervallen en je bent verplicht om jouw achterstallige premie te betalen.

Omdat je verzekeraar eigenlijk jouw autoverzekering opgezegd heeft, kun je gewoon op zoek naar een nieuwe. Houd er alleen wel rekening mee dat andere verzekeraars alle notities over je wanbetaling kunnen inzien en dat het afsluiten van een autoverzekering na wanbetaling op die manier een stuk lastiger is.

Autoverzekering na wanbetaling

Wat als ik de premie voor mijn autoverzekering na wanbetaling alsnog voldoe?

Betaal je nadat je autoverzekering is geschorst de premie voor je autoverzekering alsnog? Dan ben je meestal binnen vierentwintig uur weer verzekerd. Je kenteken staat dan weer bij de RDW en zij maken een notitie in het systeem dat je weer verzekerd bent. Het blijft echter wel zichtbaar dat je even onverzekerd bent geweest.

Autoverzekering na wanbetaling

Nieuwe autoverzekering na wanbetaling

Wil je weer een autoverzekering na wanbetaling afsluiten, dan kan dit door het verhoogde risico voor verzekeraars lastig zijn. Wees daarom altijd eerlijk. Als je namelijk meteen open bent over je betalingsverleden, heb je meer kans om gewoon een autoverzekering af te kunnen sluiten.

Een goede oplossing is om een jaarbetaling voor te stellen. Als je de jaarpremie in één keer overmaakt, dan hoeft de verzekeraar zich geen zorgen te maken dat je weer een betalingsachterstand creëert. Je hebt de complete premie immers voor een jaar voldaan.

Verkoop je je auto? Dan ontvang je een vrijwaringsbewijs, waarmee je je autoverzekering kunt opzeggen. Uiteraard krijg je de teveel betaalde premie weer terug.

Autoverzekering na wanbetaling
Autoverzekering na wanbetaling

De Vereende

Er zullen altijd verzekeringsmaatschappijen zijn die het afsluiten van een autoverzekering na wanbetaling weigeren. Heb je er meerdere benaderd en word je overal afgewezen?

Kijk dan eens bij De Vereende. Deze speciale verzekeraar accepteert elke verzekeringsaanvraag. Houd er wel rekening mee dat hier strengere voorwaarden aan verbonden zijn.

Autoverzekering na wanbetaling

Autoverzekeringen vergelijken

In Nederland gaat elke verzekeringsmaatschappij weer anders om met het afsluiten van een autoverzekering na wanbetaling. Dien daarom je aanvraag in bij meerdere verzekeraars.

Bekijk alle Nederlandse autoverzekeraars of ga meteen naar onze vergelijker. In de toelichting kun je aangeven dat je vorige autoverzekering is beëindigd wegens wanbetaling. Ook kun je nu een vooruitbetaling voorstellen.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.974 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.974 reviews.

g.b. flath

Star on Star on Star on Star on Star off
59 minuten geleden

Nieuwe autoverzekering afsluiten ging heel gemakkelijk en snel.

"reinder"

Star on Star on Star on Star on Star off
3 uur geleden

prima site, goed geholpen

p. sibon

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Makkelijk en snel een verzekering afgesloten.

g.b. flath

Star on Star on Star on Star on Star off
59 minuten geleden

Nieuwe autoverzekering afsluiten ging heel gemakkelijk en snel.

"reinder"

Star on Star on Star on Star on Star off
3 uur geleden

prima site, goed geholpen

p. sibon

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Makkelijk en snel een verzekering afgesloten.

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Wat gebeurt er als ik niet op tijd mijn autoverzekering betaal?

   De eerste stap is dat jij een herinnering van de verzekeraar krijgt. Als jij deze netjes betaald, is er in principe niks aan de hand. Als je niet betaald kan je belanden een datasysteem (CIS), waar alle verzekeraars in Nederland toegang tot hebben. Daarnaast kan de verzekeraar ook je autoverzekering stop zetten.

   Wat is een betalingsachterstand en hoe kan ik deze voorkomen?

   Een betalingsachterstand ontstaat wanneer je niet op tijd aan je betaling voldoet. Betaal daarom altijd op tijd je premie aan de verzekeraar.

   Kan ik nog steeds een autoverzekering afsluiten als ik een betalingsachterstand heb?

   De meest voor de hand liggende stap is eerst aan je betalingsachterstand te voldoen bij je vorige verzekeraar. Daarna kan je waarschijnlijk gewoon een nieuwe verzekering afsluiten.

   Hoe kan ik mijn autoverzekering weer activeren na wanbetaling?

   Neem in dit geval contact op met je verzekeraar. Deze weet het beste antwoord te geven op je eigen situatie.

  Terug naar boven