Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Korting autoverzekering

De premie van je autoverzekering wordt gebaseerd op diverse factoren zoals de leeftijd van je auto, je woonplaats en het aantal schadevrije jaren. Daarom vallen de kosten soms hoog uit en hoop je op korting op je autoverzekering. Maar waar baseren de verzekeraars het kortingspercentage van je autoverzekering op? Autoverzekering.nl legt het aan je uit.

Korting autoverzekering – Hoe wordt de premie berekend?

Om korting op je autoverzekering te krijgen, is het handig om eerst te weten hoe de premie van je autoverzekering wordt berekend. Deze kosten hangen af van verschillende factoren:

 • Leeftijd van je auto
 • Je woonplaats
 • Het type auto dat je rijdt
 • De dagwaarde of oorspronkelijke waarde van je wagen
 • Beveiliging van je auto
 • Het aantal schadevrije jaren dat je hebt
 • Je gewenste dekking
korting autoverzekering

Korting autoverzekering met de bonus-malusladder

Elke verzekeraar hanteert een zogenaamde eigen “bonus-malusladder“. Met deze ladder wordt aan de hand van je schadevrije jaren bepaald of je een no-claimkorting – oftewel bonuskorting – ontvangt op de premie van je autoverzekering.

Wat betekent bonus-malus?

Bonus is een soort voordeel. Malus betekent nadeel. Sta je dus in de plus met je aantal opgebouwde schadevrije jaren, dan ontvang je korting op je autoverzekering. Sta je echter in de min – malus – dan ontvang je een toeslag op je premie. De bonus-malusladder vind je altijd terug in de polisvoorwaarden van de door jou gekozen autoverzekering.

Voorwaarden bonus-malusladder

Op welke plek je op de bonus-malusladder staat, verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar bepaalt namelijk zelf:

 • Uit hoeveel treden de bonus-malusladder bestaat;
 • Op welke trede je begint als je een autoverzekering afsluit;
 • De basispremie waarop jouw eventuele korting wordt gebaseerd;
 • Hoeveel treden je op de ladder stijgt als je een nieuw schadevrij jaar hebt opgebouwd;
 • Hoeveel treden je van de ladder daalt als je een schade claimt;
 • Het kortingspercentage dat elke trede oplevert.

Hoeveel korting je op je autoverzekering ontvangt op basis van je schadevrije jaren, hangt dus af van de bonus-malusladder. Niet alleen van het aantal treden, maar ook van de minimale en maximale korting die de verzekeraar hanteert. Ook de snelheid waarmee een verzekeraar je laat stijgen of dalen op de ladder speelt een belangrijke rol.

Geen bonus-malusladder

Wil je liever geen autoverzekering waarbij een bonus-malusladder wordt gehanteerd in de voorwaarden? Dan is dit mogelijk. Sommige verzekeraars – zoals Allianz Direct – hebben ervoor gekozen om deze ladder niet te gebruiken. Het claimen van schades heeft dan geen invloed op de premie die je moet betalen, je ontvangt dan echter ook geen korting op je autoverzekering.

Korting autoverzekering zonder schadevrije jaren

Heb je (nog) geen schadevrije jaren opgebouwd? Dan verwacht je wellicht geen korting op je autoverzekering. Maar geef bij het aanvragen van je autoverzekering nooit verkeerde informatie op over je aantal opgebouwde schadevrije jaren. De door jou ingevulde gegevens worden namelijk altijd gecontroleerd in het systeem van Roy Data. Dit is een landelijke database waarin verzekeraars van alle autobezitters de schadevrije jaren bijhouden. Maar het doorgeven van onjuiste schadevrije jaren is sowieso niet nodig, er zijn nog een aantal andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van een korting op je autoverzekeringspremie.

Gebruik maken van no-claimbeschermer

Als je een autoverzekering afsluit, dan kun je bij sommige verzekeraars gebruik maken van een no-claimbeschermer. Hiermee wordt de premie bij je huidige verzekeraar beschermd – dus als je schade claimt blijf je dezelfde premie betalen – maar niet het aantal schadevrije jaren. Let er wel op dat als je overstapt naar een andere verzekeraar, je schadevrije jaren komen te vervallen. De premie bij je nieuwe verzekeraar wordt dan wel weer hoger.

Nog meer kortingen op je autoverzekering

Je schadevrije jaren, de bonus-malusladder en no-claimkorting zijn het belangrijkste om naar te kijken voor korting op je autoverzekering. Maar oriënteer je ook op andere mogelijkheden voor korting op je autoverzekering:

 • Starterskorting voor beginnend bestuurders boven de 24 jaar oud
 • Instapkorting voor nieuwe klanten;
 • Gezinskorting;
 • Tweede-autoregelingen met een tweede-autokorting;
 • Speciale kortingsacties, bijvoorbeeld korting op de premie als je een aanvullend alarmsysteem aanschaft.

Bespaar op je autoverzekering

Hoeveel korting je op je autoverzekering ontvangt, hangt dus af per verzekeraar. Plaats daarom je gegevens in onze vergelijker en je ziet alle autoverzekeringen op een rij. Je ziet in één oogopslag het bedrag van het eigen risico en de de maandpremie.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 30 okt. 2020, 08:45 Dhr. S. uit Emmeloord.
 • 30 okt. 2020, 08:43 Dhr. vd B. uit Heerhugowaard.
 • 30 okt. 2020, 08:30 Dhr. van den B. uit Vinkel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.