Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Pechhulp

Als auto-eigenaar kun je te maken krijgen met pech, van opstartproblemen tot een flink ongeluk. Allemaal situaties waarbij je professionele hulp nodig hebt om weer de weg op te kunnen. Je kunt een pechhulp verzekering afsluiten om de kosten te dekken, maar welke soorten zijn er en welke is voor jou het meest relevant? Daar kom je achter met pechhulp vergelijken.

Soorten pechhulp

Onder pechhulp vallen alle soorten hulp die je kunt krijgen als je met pech langs de weg staat. Denk hierbij aan reparaties ter plekke, het wegslepen van de auto naar de garage en vervangend vervoer. Tegenwoordig kun je ook op verschillende manieren betalen voor hulp bij pech: je kunt kiezen tussen een verzekering, prepaid pechhulp tegoed en ter plekke betalen.

Pechhulp vergelijken

De wegenwacht van de ANWB was jarenlang de enige speler op de markt van pechhulp maar tegenwoordig komt er meer concurrentie van nieuwe bedrijven en daarmee nieuwe vormen van pechhulp. Een aantal aanbieders van pechhulp:

 • Allianz Global Assistance
 • ANWB wegenwacht
 • Blij dat ik rij
 • Centraal Beheer
 • Route Mobiel pechhulp
 • SOS Pechhulp International

Naast losse pechhulp verzekeringen bestaan er ook autoverzekeringen met aanvullende modules voor pech. Zo bieden een aantal autoverzekeraars hulp bij pech wanneer je daar een verzekering afsluit, dit zijn:

 • Centraal Beheer
 • FBTO
 • Ohra
 • Univé
 • Zelf autoverzekering

pechhulp

Deze pechhulp heb je nodig

Om te helpen beslissen wat voor pechhulp je nodig hebt, kun je onderstaande checklist doorlopen:

 • Ga je regelmatig met de auto naar het buitenland of rijd je alleen in Nederland?
 • Heb je een caravan of aanhangwagen?
 • Heeft jouw auto wel eens startproblemen?
 • Wil je vervangend vervoer bij pech?
 • Ben je liever goed verzekerd of wil je alleen betalen als je hulp nodig hebt?

Uitleg

Pechhulp in het buitenland

Hulp bij pech in het buitenland zit meestal niet in een standaard verzekering en hier zijn extra (hoge) kosten aan verbonden. Als je regelmatig met de auto naar het buitenland gaat voor werk of vakantie is de kans groter dat je hier te maken krijgt met pech. In dit geval kan het lonend zijn om een verzekering af te sluiten met dekking in het buitenland. Ga je (bijna) nooit met de auto naar het buitenland, dan is deze dekking niet relevant.

Caravan of aanhangwagen

Wanneer je met een caravan of aanhangwagen achter de auto rijdt, neemt de kans op pech toe. Deze extra voertuigen vallen daarom niet onder de standaardverzekering, deze zul je aanvullend moeten verzekeren.

Startproblemen in eigen woonplaats

In 40 procent van de pech gevallen gaat het om problemen in de eigen woonplaats, bijvoorbeeld door startproblemen of een sleutel die nog in de auto ligt. Pech in eigen woonplaats valt echter niet altijd onder de standaardverzekering, sommige verzekeringen rekenen extra voor deze vorm van pechhulp.

Vervangend vervoer bij pech

Als je auto niet ter plekke gerepareerd kan worden kun je hier niet in verder reizen en heb je vervangend vervoer nodig. Dit vervangende vervoer kan een taxi naar huis zijn of een leenauto die je mag gebruiken tot je eigen auto weer gerepareerd is. Je kunt hier de afweging maken of je bij pech zeker wilt zijn van een vervangende auto of dat je tijdelijk zonder kunt.

Liever verzekerd of ter plekke betalen

Een aantal bedrijven bieden pechhulp aan waar je ter plekke voor betaalt. Zolang je geen pech hebt betaal je niets, je betaalt alleen voor de hulp die je krijgt. Met een verzekering weet je met pech van tevoren waar je aan toe bent en zul je ter plekke minder hoeven te regelen. Het is aan jou de vraag welke optie je het prettigst vindt.

Is een pechhulp verzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht om hiervoor verzekerd te zijn. Het is alleen verplicht om een WA-verzekering te hebben, zonder deze verzekering mag je niet rijden. Een pechhulp verzekering is een persoonlijke keus waarmee je jezelf kunt indekken tegen eventuele hoge kosten die komen kijken bij pech.

Wie of wat is verzekerd?

Wie of wat is verzekerd voor pechhulp verschilt per verzekeraar, de mogelijkheden zijn:

 • Verzekering op kenteken. In dit geval maakt het niet uit wie in de auto rijdt, de pechhulp geldt voor pech met de desbetreffende auto. Dit is voordelig wanneer meerdere mensen dezelfde auto delen.
 • Verzekering op persoon. In dit geval ben je zelf verzekerd voor pechhulp. Dit is voordelig als je meerdere auto’s of een motor hebt.
 • Verzekering op gezin. Deze verzekering geldt voor alle mensen die woonachtig zijn op het adres van de verzekering. Dit kan zowel een gezin zijn als samenwonende huisgenoten.

Wachttijd op pechhulp

Verzekeraars geven zelf aan dat zij een gemiddelde wachttijd van 35 minuten aanhouden, maar dit kan natuurlijk sterk verschillen van de plek en het tijdstip waarop je pech hebt. Als je op een afgelegen plek bent of juist midden in de spits, is het voor de hulpdienst lastiger om in korte tijd ter plaatse te zijn.

Praatpaal_3Wanneer krijg ik pechhulp?

Pechhulp zal je altijd zelf moeten inschakelen, je besluit dus zelf wanneer je pech hebt en hulp wilt. Afhankelijk van de verzekering krijg je de kosten van het inschakelen van hulp bij pech vergoed.

Hoe duur is pechhulp?

De kosten hiervan zijn afhankelijk van de grootte van de pech en van je verzekering. Het kan zijn dat je auto ter plekke gerepareerd kan worden, maar bij ernstigere schade zal deze weggesleept moeten worden. Als je een volledige verzekering hebt hoef je alleen de (relatief hoge) premie te betalen, als je niet of deels verzekerd bent voor pechhulp is het afhankelijk van de schade en het herstelwerk.

Welke pechhulp moet ik kiezen?

Stilstaan met pech kan heel vervelend zijn en je wilt dan zo snel mogelijk weer op weg geholpen worden. Met een pechhulp verzekering weet je waar je terecht kunt en waar je voor verzekerd bent. Een goed onderhouden auto zal echter niet vaak te maken krijgen met pech. Bedenk daarom goed of je de auto vaak gebruikt, of je regelmatig naar het buitenland gaat en of je het zelf prettiger vindt om goed verzekerd te zijn of juist liever betaalt op het moment dat dit nodig is. Aan de hand van deze punten kies je welke pechhulp het best bij jou past.

Let op dubbele verzekering

Let bij pechhulp wel op of je niet dubbel verzekerd bent. Bij nieuwe auto’s heb je soms ook al recht op pechhulp vanuit je autodealer. Het komt ook regelmatig voor dat mensen al langere tijd lid zijn van bijvoorbeeld de ANWB Wegenwacht, maar alsnog een aparte module voor pech bij hun autoverzekering afsluiten.

Autoverzekering vergelijken

Wil je ook weten welke verzekeraars een voordelige autoverzekering aanbieden? Vul je gegevens in en begin met verschillende autoverzekeringen vergelijken.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 25 okt. 2020, 23:39 Dhr. S. uit Vriescheloo.
 • 25 okt. 2020, 23:27 Dhr. S. uit Heerhugowaard.
 • 25 okt. 2020, 23:13 Dhr. S. uit Lelystad.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.