Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

PostNL auto overschrijven

Als je een auto op naam wilt zetten, dan moet je het kenteken overschrijven. Dit is een kort proces waarbij de auto van de voormalige auto-eigenaar overgezet wordt op de eerstvolgende eigenaar. Dit overschrijven van je auto kun je doen bij een PostNL-servicepunt, Kentekenloket of een locatie van de RDW. Wij leggen je uit hoe dit precies werkt.

Wat betekent “auto op naam zetten”?

Heb je een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Dan moet je deze auto op naam zetten. Dit wordt ook wel tenaamstelling of overschrijven genoemd. Hiermee is het duidelijk dat je de nieuwe wettelijke eigenaar van de auto bent. Als de auto dus nog niet op jouw naam staat, dan ben je nog niet de officiële eigenaar. Het is noodzakelijk om het kenteken over te schrijven. Eigenlijk betekent het overschrijven van een kenteken dat er van eigenaar wordt gewisseld tussen koper en verkoper. Dit overschrijven doe je bij een kentekenloket.
PostNl auto overschrijven

Wat is een kentekenloket?

Wanneer de auto van eigenaar wisselt, moet de auto op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Het overschrijven van een kenteken doe je bij een kentekenloket. Een kentekenloket is een plek waar zowel burgers als bedrijven hun voertuig kunnen overschrijven, hun auto schorsen en schorsingen kunnen beëindigen.

Er zijn vooralsnog drie typen kentekenloketten:

  • PostNL: veel vestigingen van PostNL hebben een kentekenloket
  • RDW-balie: aanwezig binnen RDW-keuringsstations en een aantal RDW-locaties
  • Stichting Kentekenloket: er zijn (auto)bedrijven aangesloten bij deze stichting en fungeren dan als kentekenloket

Auto overschrijven – Hoe doe je dat?

Als je een auto wilt overschrijven, oftewel je kenteken overzetten dan doorloop je een aantal stappen:
1. Vraag aan de verkoper:
Het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs of
Het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode
2. Neem de documenten mee naar een van de kentekenloketten. Vergeet ook je legitimatiebewijs en rijbewijs niet mee te nemen.
3. De auto wordt op jouw naam gezet en je ontvangt een tenaamstellingsverslag. Hierop vind je de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Daarnaast ontvang je een vrijwaringsbewijs. Geef deze aan de oude eigenaar van de auto.
4. Je ontvangt je kentekencard en tenaamstellingscode.
De volgende dag ontvang je per post van de RDW je nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Je bent nu officieel de nieuwe eigenaar van je auto.

Kentekenloketten – O.a. via PostNL auto overschrijven

Er zijn drie typen kentekenloketten: PostNL, de RDW en Stichting Kentekenloket.

PostNL auto overschrijven

Via een servicepunt van de PostNL kun je eenvoudig je auto overschrijven. Door het hele land vind je vestigingen van de PostNL en er zijn dan ook ruim negenhonderd servicepunten waar je je auto kunt overschrijven. Op de website van PostNL zie je waar je terecht kunt om je auto over te schrijven via een PostNL-servicepunt

Kenteken overschrijven via RDW

De RDW – Rijksdienst voor het Wegverkeer – is door de overheid bevoegd voor de tenaamstelling van auto’s. Voor het overschrijven van jouw voormalige of juist nieuwe auto kun je hier altijd terecht. Een RDW-balie vind je bijna altijd bij een RDW-locatie. Deze zijn te vinden op de website van de RDW.

Kentekenloket

Als je kijkt op jaarbasis, dan worden er tussen consumenten onderling ruim één miljoen auto’s overgeschreven. Rond 2014 werd dit teveel voor alleen de RDW en de PostNL en daarom ging de RDW toen op zoek naar een tweede landelijk dekkende erkenninghouder. Sinds 2016 exploiteert de onderdelengroothandel PPG – PartsPoint Group – het merk en marketingconcept “Kentekenloket” en is het derde type kentekenloket in dit rijtje. Verschillende (auto)bedrijven doen hieraan mee, zodat je meer keuze hebt dan alleen via de PostNL je auto overschrijven of de RDW. Op de website van Kentekenloket vind je een locatie bij jou in de buurt.

Voorwaarden bij kenteken overschrijven

Als je je auto gaat overschrijven via PostNL of een ander kentekenloket, dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent tenminste 18 jaar oud
  • Je hebt de kentekencard met de tenaamstellingscode of het complete papieren kentekenbewijs in je bezit
  • De koper woont in Nederland en is ingeschreven bij de BRP (Basisregistratie Personen)

PostNL auto overschrijven kosten

Ga je je auto via een PostNL-servicepunt, de RDW of een Kentekenloket laten overschrijven? Dan bedragen de kosten in heel Nederland 10,10 euro. Het maakt hierbij niet uit via welke locatie je het overschrijven van het kenteken regelt.

Autoverzekeringen vergelijken

Heb je je auto overgeschreven via een PostNL-servicepunt, Kentekenloket of de RDW, dan staat deze op jouw naam. Vanaf dit moment moet je verplicht een autoverzekering afsluiten, anders mag je officieel niet de weg op. Maak daarom een vergelijking van autoverzekeringen, zodat je ziet welke het beste bij jou past. Plaats je gegevens in onze vergelijker en vind de beste deal.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 24 nov. 2020, 19:37 Dhr. C. uit Amersfoort.
  • 24 nov. 2020, 19:36 Mevr. van den B. uit Zwijndrecht.
  • 24 nov. 2020, 19:35 Dhr. van K. uit Groningen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.