Overschrijvingsbewijs kwijt, hoe vraag je een nieuwe aan?
Je hebt je autoverkoop bijna rond, maar dan ontdek je dat je overschrijvingsbewijs kwijt is. Geen paniek, we leggen je uit hoe je snel aan een nieuw exemplaar komt. Zo kun jij weer snel en zorgeloos verder.
Wat is het overschrijvingsbewijs?
Het overschrijvingsbewijs – of het kentekenbewijs met de tenaamstellingscode – heb je nodig bij de verkoop, overdracht of export van een voertuig. Het bevat essentiële informatie over het voertuig, zoals het kentekennummer, merk, type en de gegevens van de vorige en nieuwe eigenaar. Zorg er daarom altijd voor dat je het goed bewaart op een veilige plek en dat je snel actie onderneemt als het kwijtraakt.
Hoe ziet het overschrijvingsbewijs eruit?
Het overschrijvingsbewijs is onderdeel van het kentekenbewijs en dat is sinds 1 januari 2014 flink gemoderniseerd. Je krijgt geen papieren documenten meer, maar een handige kentekencard op creditcardformaat.
Het hedendaagse kentekenbewijs bestaat uit twee onderdelen. De genoemde kentekencard: draag dit kaartje altijd bij je wanneer je de weg op gaat. Dan is er nog de tenaamstellingscode: deze code gebruik je bij overschrijving van het kenteken op een andere naam en is dus de moderne variant van het vroegere papieren overschrijvingsbewijs. Bewaar deze code veilig thuis.
Maar let op, er bestaat ook nog altijd een kentekenbewijs deel 2. Dit papieren document ontvang je alleen bij het exporteren van een voertuig.
Wat moet je doen als je je overschrijvingsbewijs kwijt bent?
Als je het overschrijvingsbewijs kwijtraakt, deze gestolen wordt of beschadigd raakt, moet je actie ondernemen om een nieuw exemplaar te verkrijgen. Dit doe je via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in Nederland. Het RDW is een organisatie die onder de Nederlandse overheid valt en zorgt voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in ons land. Het RDW biedt een online service waarmee je eenvoudig een nieuw overschrijvingsbewijs kunt aanvragen.
Heb je nog een ‘oud’ papieren overschrijvingsbewijs, dan krijg je geen nieuwe als papier. Die worden niet meer gemaakt. Je krijgt dan als vervanging het nieuwe kentekenbewijs op creditcardformaat.
Nieuw kentekenbewijs aanvragen
Om een nieuw kentekenbewijs aan te vragen, ga je naar de website van de RDW. Daar vul je het formulier in voor de aanvraag van een nieuw kentekenbewijs. Je hebt hierbij je DigiD nodig. Na het invullen van het formulier en het betalen van de kosten via iDEAL, stuurt het RDW een nieuw kentekenbewijs naar je op. Verder op deze pagina, onder ‘Nieuw overschrijvingsbewijs aanvragen’ gaan we daar verder op in.
Ben je alleen de tenaamstellingscode kwijt? Geen zorgen, je kunt eenvoudig een nieuwe aanvragen op de website van de RDW. Log in met je DigiD en binnen no-time is het probleem opgelost.
Overschrijvingsbewijs deel 2 kwijt
Voor 2014 had elk voertuig een overschrijvingsbewijs Deel 2. Dit was essentieel voor de verkoop van je auto. Als je dit deel kwijt bent, krijg je geen nieuwe, want ze worden niet meer gemaakt. Je moet dan een nieuw kentekenbewijs aanvragen via de website van de RDW. Je ontvangt dan een nieuwe kentekencard en de bijbehorende tenaamstellingscode.
Overschrijvingsbewijs deel 3 kwijt
Als je het Kentekenbewijs Deel 3 van een auto van voor 1995 kwijt bent, geldt hetzelfde als bij verlies van een recenter overschrijvingsbewijs. Via de website van de RDW kun je met je DigiD een nieuw kentekenbewijs aanvragen, dat je vervolgens als kentekencard met bijbehorende tenaamstellingscode ontvangt.
Nieuw overschrijvingsbewijs aanvragen
Hoe gaat een nieuw kentekenbewijs aanvragen als vervanger voor je overschrijvingsbewijs precies? Je kunt alleen een kentekenbewijs aanvragen als het voertuig op jouw naam staat of op naam van je bedrijf. Maar je mag wel iemand anders toestemming geven om het namens jou aan te vragen. Zo gaat een nieuw kentekenbewijs aanvragen:
- Ga naar de site van het RDW
- Klik op ‘Kentekenbewijs kwijt’
- Ga naar ‘Vraag hier uw kentekenbewijs aan’
- Betaal de kosten via iDEAL
- Je ontvangt een nieuw kentekenbewijs in de vorm van een kentekencard en de daarbij behorende tenaamstellingscode
- Na ontvangst kun je, als je nog oude papieren kentekendelen hebt, deze weggooien. Ze zijn immers niet meer geldig. Had je voor de auto al een kentekencard? Dan kun je de oude tenaamstellingscode weggooien, want die is niet meer geldig
Vind de beste deal voor jouw auto
Vergeet niet als een auto op jouw naam is overgeschreven om deze direct te verzekeren. Autoverzekering.nl helpt je op weg. Bij ons kun je onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken. Ga naar onze autoverzekeringvergelijker om te zien hoeveel jij kunt besparen!
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
De verwerkingstijd voor het verkrijgen van een nieuw overschrijvingsbewijs kan variëren, maar het duurt meestal enkele dagen tot een week voordat je het nieuwe bewijs ontvangt.
De RDW verstrekt geen tijdelijke overschrijvingsbewijzen, dus je zult moeten wachten tot je het nieuwe bewijs hebt ontvangen voordat je de auto kunt verkopen of overschrijven. Volgens de Nederlandse wetgeving is het niet toegestaan om een auto te kopen of verkopen zonder geldig overschrijvingsbewijs.
Als je je overschrijvingsbewijs vindt nadat je een nieuwe hebt aangevraagd, moet je het oude bewijs vernietigen. Gebruik alleen het nieuwe bewijs voor verdere transacties met betrekking tot het voertuig.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!