Schadevrije jaren bij een leaseauto
Rijd je in je eigen auto, dan bouw je schadevrije jaren en bonus-maluskorting (no-claimkorting) op. Maar hoe werkt dit eigenlijk bij private of zakelijke lease? Op deze pagina lees je alles over schadevrije jaren met je leaseauto.
Schadevrije jaren opbouwen tijdens een leaseperiode
Rijd je een private leaseauto? Dan bouw je wel schadevrije jaren op als je geen schade claimt, maar deze komen, na beëindiging van de verzekering, niet automatisch op jouw naam in de Roy-data database te staan. De autoverzekering loopt namelijk via de leasemaatschappij en niet direct via jou. De leaseauto is namelijk hun eigendom. Dit is een belangrijk verschil met een eigen auto.
Normaal gesproken, bij een eigen autoverzekering, wordt elk jaar zonder schadeclaim beloond met een schadevrij jaar. Deze jaren koppelen verzekeraars na het beëindigen van de verzekering aan jouw naam in Roy-data. Bij het overstappen berekent een nieuwe verzekeraar op basis van deze geregistreerde jaren je positie op de bonus-malus ladder en de bijbehorende no-claimkorting. Voor leaseauto’s is er dus een extra stap nodig om deze jaren later te kunnen gebruiken.

Vanaf 2025 wordt het bestaande Roy-datasysteem vernieuwd. Vooral voor consumenten is dit interessant. Zo worden er in het nieuwe systeem niet alleen schadevrije jaren geregistreerd, maar ook schadevrije maanden. Dit is voordelig wanneer je bijvoorbeeld halverwege het jaar overstapt.
Ook kun je met het nieuwe systeem zelf je schadevrije jaren bekijken via mijnschadevrijejaren.nl. Opvragen bij je verzekeraar of in Roy-data is dan dus niet meer nodig.
Schadevrije jaren overdragen
Gaan schadevrije jaren uit een leaseperiode verloren wanneer je het private leasecontract beëindigt? Dat gelukkig niet. Vaak kun je de opgebouwde jaren namelijk overdragen naar een nieuwe eigen autoverzekering. Andersom krijg je bij private lease soms korting wanneer je een aantal schadevrije jaren van je eigen autoverzekering kunt meenemen. Hoe dit precies werkt, lees je hieronder:
1. Schadevrije jaren van je private leaseauto meenemen naar je (particuliere) autoverzekering
Sinds 1 januari 2022 kunnen verzekeraars op basis van een zogenaamde leaseverklaring je schadevrije jaren officieel in Roy-data op jouw naam zetten. Dit betekent dat je schadevrije jaren vanuit een private leaseperiode kunt meenemen naar je eigen autoverzekering — en dus direct no-claimkorting krijgt.
Verzekeraars bepalen zelf hoe ze met deze mogelijkheid omgaan. Zo kennen sommige verzekeraars daadwerkelijk schadevrije jaren in Roy-data toe, terwijl anderen alleen korting geven.
Een leaseverklaring is een officieel document van de leasemaatschappij waarin staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd tijdens je leaseperiode. Daarnaast vermeldt het document ook het aantal schadeclaims dat je hebt ingediend.
De meeste autoverzekeraars accepteren een leaseverklaring van maximaal 1 jaar oud. Wil je deze dan ook gebruiken om no-claimkorting te krijgen bij een nieuwe autoverzekering, dan zul je deze binnen een jaar na het einde van je leasecontract moeten afsluiten.
2. Schadevrije jaren meenemen van je (particuliere) autoverzekering naar je private leasecontract
Stel, je hebt schadevrije jaren opgebouwd met je eigen auto en wilt overstappen naar een leaseauto. Kun je je schadevrije jaren dan gebruiken om korting te krijgen?
Bij private lease kijken sommige leasemaatschappijen in Roy-data naar je schadevrije jaren om je leaseprijs te bepalen. Als je veilig hebt gereden, kan dat zorgen voor een lagere maandelijkse leaseprijs — al is het geen garantie. Iedere leasemaatschappij beslist namelijk zelf hoe ze met schadevrije jaren omgaan, dus het kan geen kwaad om even te overleggen voordat je een contract afsluit.
Schadevrije jaren zijn meestal 3 jaar geldig. Hou hier rekening mee wanneer je overstapt op een nieuwe autoverzekering. Heb je meer dan 3 jaar geen autoverzekering gehad, dan zijn je schadevrije jaren waarschijnlijk vervallen.
Auto van de zaak
Heb je een leaseauto via je werkgever? Dan is het overdragen van schadevrije jaren naar een eigen autoverzekering inderdaad een stuk lastiger dan bij private lease. De belangrijkste reden hiervoor is dat het leasecontract, en daarmee de autoverzekering, op naam van je werkgever staat, niet op jouw naam. De schadevrije jaren worden daardoor formeel op naam van het bedrijf opgebouwd, niet op die van jou als bestuurder.
Je kunt je werkgever wel vragen om een werkgeversverklaring. Dit document beschrijft de periode dat jij in de auto hebt gereden en eventuele schades die je hebt veroorzaakt. Het is echter aan je werkgever om te beslissen of hij bereid is zo’n verklaring af te geven. De werkgever kan er namelijk ook voor kiezen om de opgebouwde schadevrije jaren te behouden en te gebruiken voor een volgende leaseauto binnen het bedrijf.
Krijg je een werkgeversverklaring mee? Houd er dan rekening mee dat autoverzekeraars deze niet altijd accepteren als vervanging voor ‘echte’ schadevrije jaren of een leaseverklaring van een private lease. De informatie is voor hen lastiger te controleren. Het is daarom verstandig om vooraf bij je potentiële nieuwe verzekeraar te informeren hoe zij omgaan met een werkgeversverklaring.

Schade met je leaseauto
Als je schadevrij rijdt, bouw je waardevolle schadevrije jaren op. Maar wat gebeurt er als je toch schade maakt tijdens een leaseperiode?
Bij private lease wordt iedere schade die je meldt geregistreerd door de leasemaatschappij. Deze registraties kunnen je leaseverklaring minder aantrekkelijk maken, en daarmee invloed hebben op je premie bij een toekomstige verzekering. Dit geldt zelfs voor kleine schades die je normaal zelf zou betalen.
Terwijl de verzekering bij een leaseauto dus niet op jouw naam staat, kan een schadeclaim ook in dit geval invloed hebben op je toekomstige premie. Meer dan genoeg reden dus om ook in een leaseauto zo voorzichtig mogelijk te rijden.
Eigen autoverzekering nodig na je leaseperiode?
Loopt je private leasecontract binnenkort af en stap je over naar een eigen auto? Dan heb je een passende autoverzekering nodig. Het goede nieuws: de schadevrije jaren die je tijdens het leasen hebt opgebouwd, kun je via een leaseverklaring mogelijk meenemen voor no-claimkorting op je nieuwe premie!
Voordat je een verzekering kiest, loont het om verschillende aanbieders te vergelijken. Met de vergelijker van Autoverzekering.nl zie je eenvoudig welke verzekering het beste past bij jouw situatie. Vul je gegevens in, start de vergelijking en vind de verzekering waarmee je gemiddeld €290,- per jaar kunt besparen.

Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Schadevrije jaren zorgen voor een lagere premie op je autoverzekering. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe meer korting je krijgt. Verzekeraars registreren alle schadevrije jaren na afloop van een verzekering in de landelijke database Roy-data. Stap je dan ook over op een nieuwe verzekering, dan kan je nieuwe verzekeraar hier je schadevrije jaren bekijken.
Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je op dit moment hebt? Bekijk deze in je verzekeringspolis, vraag ze op bij je verzekeraar of doe zelf een aanvraag bij Roy-data.
Je kunt de schadevrije jaren van je leaseauto opvragen bij de leasemaatschappij. Neem hiervoor contact op met de klantenservice en vraag om een leaseverklaring of royementsverklaring waarin je schadevrije jaren worden vermeld. Controleer wel of de verklaring compleet is voordat je deze gebruikt bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.
Tegenwoordig kun je de schadevrije jaren die je opbouwt met een private leaseauto overdragen naar een eigen auto. Dit doe je door een leaseverklaring aan te vragen waarin je schadevrije jaren worden vermeld. Met deze leaseverklaring kun je vervolgens naar een nieuwe verzekeraar toe. Doe dit binnen een jaar, anders is de leaseverklaring waarschijnlijk niet meer geldig.
Ja, je hebt een verklaring nodig voor schadevrije jaren bij een leaseauto als je deze wilt gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. De verklaring wordt meestal een leaseverklaring of royementsverklaring genoemd en wordt verstrekt door de leasemaatschappij.
Ja, je schadevrije jaren kunnen bij private lease worden overgedragen naar een andere verzekeraar. De schadevrije jaren worden vastgelegd in een leaseverklaring of royementsverklaring van de leasemaatschappij, die je kunt gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Wel is het belangrijk om te weten dat de manier waarop schadevrije jaren met een leaseauto worden meegenomen per verzekeraar kan verschillen. Vraag dit dus na bij de verzekeraar.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!