Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Dagwaarde auto berekenen

Stel dat je auto total loss raakt of dat je auto gestolen wordt, dan wil een verzekeraar vaak de dagwaarde van je auto weten. Ook als je een auto wilt kopen of je eigen auto wilt verkopen, is de dagwaarde handig om te weten. Hoe hoog de dagwaarde is, is afhankelijk van verschillende factoren. De dagwaarde van je auto berekenen kan daarom veel inzichtelijk maken. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over de dagwaarde.

Autoverzekering vergelijken

Wat is de dagwaarde?

De dagwaarde van je auto is het bedrag dat je auto op dat moment waard is. De hoogte van de dagwaarde hangt af van verschillende factoren, onder andere het bouwjaar, de kilometerstand, slijtage en accessoires van je auto. Als je auto meer dan 7 jaar oud is, kan er geen officiële dagwaarde meer worden bepaald.

Dagwaarde auto berekenen? Hoe doe je het?

De dagwaarde van je auto wordt berekend door de nieuwwaarde van je auto te verminderen met het bedrag dat je auto minder waard is geworden door bijvoorbeeld ouderdom of slijtage. Ben je benieuwd naar de dagwaarde van je auto? Dan kun je terecht bij ANWB. Om de dagwaarde te berekenen wordt gebruikgemaakt van zogenaamde koerslijsten.

Nieuwwaarde

Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering keren autoverzekeraars bij verlies van je auto soms ook de nieuwwaarde van je auto uit volgens een nieuwwaarderegeling. De meeste autoverzekeraars kennen een nieuwwaarderegeling van 1 jaar, maar in sommige gevallen is dit ook 2 of 3 jaar. In de polisvoorwaarden van je verzekering staat aangegeven wat je ontvangt bij verlies van je auto. Kijk dit dan ook altijd goed na.

Waarom je dagwaarde berekenen?

De dagwaarde van je auto is in verschillende situaties van belang. Bijvoorbeeld als je je auto wilt verkopen, als je schade hebt en je auto WA beperkt casco of all risk is verzekerd en daarnaast voor het bepalen van de hoogte van je verzekeringspremie. Is de dagwaarde van je auto namelijk laag, dan is de kans groot dat je premie ook lager is.

Rijd je je auto total loss en valt je auto niet onder de nieuwwaarderegeling of de aanschafwaarderegeling? Ook dan is de dagwaarde belangrijk. De schade-expert gebruikt namelijk de dagwaarde en de restwaarde van de auto bij het bepalen van je vergoeding.

Autoverzekering vergelijken

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om goed na te gaan welke afspraken je verzekeraar heeft vastgelegd in de polisvoorwaarden. Keert de verzekeraar de dagwaarde of nieuwwaarde uit bij verlies van je auto? Door autoverzekeringen te vergelijken via Autoverzekering.nl vind je de meest voordelige autoverzekering met de best passende dekking voor jouw situatie en auto.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 29-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Dagwaarde berekend? Maak direct een vergelijking en check je besparing.
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij schade kan de dagwaarde van belang zijn. Autoschade wordt namelijk niet hersteld als de herstelkosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Dan is de auto total loss. Je hebt in dit geval dus baat bij een hoge dagwaarde.

De dagwaarde van je auto heeft zeker invloed op de hoogte van je premie. Wanneer de dagwaarde laag is, daalt je premie waarschijnlijk ook.

De dagwaarde is de huidige waarde van je voertuig. De nieuwwaarde, oftewel je cataloguswaarde, is de prijs waarvoor de auto ”nieuw” is aangeschaft.

De berekening van de dagwaarde wordt gedaan door de nieuwwaarde of cataloguswaarde te verminderen met een bedrag, gebaseerd op bouwjaar, de kilometerstand, slijtage en accessoires van je auto.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven