Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Voorlopige dekking

Heb je een autoverzekering aangevraagd? Dan krijg je in veel gevallen eerst een voorlopige dekking. Dit betekent dat je nog niet definitief verzekerd bent, maar wel gedekt bent tegen schade als je autorijdt. Hier lees je wat een voorlopige dekking precies inhoudt, waar je op moet letten, vanaf wanneer deze dekking geldt en waarom je aanvraag wel of niet geaccepteerd kan worden.

Autoverzekering vergelijken

Voorlopige dekking autoverzekering: wat houdt dit in?

Als je een autoverzekering afsluit, dan moet je bij je aanvraag eerst een aantal gegevens invullen. De verzekeraar controleert deze gegevens en bepaalt daarna of je aanvraag definitief geaccepteerd wordt. De tijd die zit tussen jouw aanvraag en de definitieve acceptatie van de verzekeraar, wordt voorlopige dekking genoemd.

Is alles in orde en compleet, dan wordt de dekking omgezet in een definitieve dekking. Maar het kan ook zo zijn dat na deze voorlopige dekking de verzekeraar je aanvraag alsnog afwijst. In dat geval moet je op zoek naar een andere verzekeringsmaatschappij. Je kunt dan opnieuw autoverzekeringen vergelijken of contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Vanaf wanneer geldt de voorlopige dekking?

Sluit je via Autoverzekering.nl een autoverzekering af? Dan ontvang je direct bericht of de door jou gekozen verzekeraar een voorlopige dekking biedt of dat je aanvraag meteen wordt geaccepteerd. Ga voordat je dit bericht hebt ontvangen niet de weg op: je bent dan namelijk nog niet verzekerd voor schade.

Wanneer wordt de voorlopige dekking voor je auto omgezet naar een definitieve dekking?

Met een voorlopige dekking voor je auto overbruggen verzekeraars de tijd tussen je aanvraag en het uiteindelijke besluit of ze je aanvraag accepteren of weigeren. Hoe snel je aanvraag wordt afgehandeld is onder andere afhankelijk van:

 • Bezettingsgraad: hoe meer personeel er werkzaam is, hoe sneller jouw aanvraag wordt behandeld.
 • Openingstijden autoverzekeraars: vraag je ‘s avonds of in het weekend een autoverzekering aan, dan kan het wat langer duren. Een aantal verzekeraars zijn dan gesloten, maar de laatste tijd zijn een aantal verzekeraars ook ‘s avonds bereikbaar.
 • Verwerkingsachterstanden: in een drukke periode, bijvoorbeeld bij heftige sneeuwval en veel ongelukken op de weg, kan het wat langer duren voordat je aanvraag wordt verwerkt.
 • Specifieke aanvragen: aanvragen waarbij er sprake is van een afwijkende situatie, bijvoorbeeld wanneer je een grijs kenteken privé wilt verzekeren of wanneer je misschien een probleemverleden hebt, kosten meer tijd dan een ‘gewone’ aanvraag. Daarom duurt de verwerking van je autoverzekeringsaanvraag dan wat langer.

Waarom krijg ik geen voorlopige dekking?

De gehanteerde voorwaarden waarom je wel of geen voorlopige dekking ontvangt, verschillen per verzekeraar. Als je bijvoorbeeld een rijontzegging of strafrechtelijk verleden hebt gehad, dan heeft de verzekeraar het recht om geen voorlopige dekking te verlenen. Maar er zijn ook andere redenen waarom het kan zijn dat je geen voorlopige dekking krijgt of dat je aanvraag wat langer kan duren:

 • Je wilt een bepaald type auto verzekeren waarvoor de verzekeraar extra beveiligingseisen stelt
 • Je hebt een negatief schadeverleden en daardoor minder schadevrije jaren
 • In het verleden heb je bij een andere verzekeraar een autoverzekering afgesloten, maar je hebt de verzekering toen niet betaald of je hebt de verzekeraar bijvoorbeeld misleid
 • Je auto is te duur of te zwaar

Deze redenen betekenen dus niet dat je helemaal geen autoverzekering krijgt. Het betekent alleen dat de verzekeraar tijd nodig heeft om goed naar je aanvraag te kijken.

Wat moet ik doen als mijn aanvraag is afgewezen?

Ook al heb je een voorlopige dekking gekregen, het kan zijn dat je aanvraag voor een autoverzekering alsnog wordt afgewezen. Dit komt vooral voor als je de aanvraag niet volledig of niet helemaal juist hebt ingevuld.

Let hier dus goed op. Anders heb je de kans dat de verzekeraar de schade op jou verhaalt. Maar wat moet je doen als je aanvraag is afgewezen? Kijk dan zo snel mogelijk naar een andere verzekeringsmaatschappij door gebruik te maken van onze vergelijker. Daarnaast kun je ook contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Voorlopige dekking auto buitenland

Is je verzekeringsaanvraag definitief geaccepteerd? Dan ontvang je automatisch de groene kaart van je verzekeraar. Hierop staat een overzicht van landen waarin de door jou gekozen autoverzekering geldt. Met een voorlopige dekking ben je dus nog niet verzekerd in het buitenland. Wacht daarom altijd met rijden in het buitenland tot je verzekeringsaanvraag definitief geaccepteerd is door de verzekeraar.

Reis je naar een land waar je autoverzekering geen dekking biedt? In dat geval kun je een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Deze kun je meestal aan de grens regelen.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je een autoverzekering afsluiten maar ben je er nog niet uit bij welke verzekeraar? Met onze autoverzekering vergelijker vind je eenvoudig de beste deals die passen bij jouw wensen. Vul je gegevens in en je krijgt meteen overzicht met alle autoverzekeraars.

Basisdekkingen autoverzekering

Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

Aanvullende verzekeringen

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s. In het stappenplan lees je welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten.

Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Soorten dekkingen

 1. Schadeverzekering inzittenden (SVI)
  Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
 2. Ongevallenverzekering
  Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
 3. Pechhulp
  Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.
 4. Rechtsbijstand
  Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding.
 5. No-claimbeschermer
  Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.

Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Speciale regelingen

Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de auto. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Heeft je auto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
7 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Op Autoverzekering.nl kun je een ruim aanbod van autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.

Op Autoverzekering.nl kun je je gegevens in onze vergelijker invullen en krijg je een overzicht van verschillende autoverzekeringen met bijbehorende premies en voorwaarden te zien. Het vergelijken gebeurt op basis van de gegevens die je invult: kenteken, postcode, leeftijd, aantal schadevrije jaren, aantal kilometers per jaar en de dekking die je kiest.

Autoverzekering.nl is 100% onafhankelijk. Dit wil zeggen dat wij op geen enkele manier verbonden zijn aan een autoverzekeraar en jou dus de eerlijkste, goedkoopste en dus beste autoverzekering kunnen tonen.

De eerste stap is je gegevens invullen in onze vergelijker. Daarna kun je de basisdekking van je autoverzekering kiezen. Weet je niet zeker welke dekking het beste bij je past? Geen probleem, in onze vergelijker geven we je gratis advies. Daarna kun je beginnen met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Keuze gemaakt? Dan is het tijd om je autoverzekering aan te vragen. Afhankelijk van de verzekeraar die hebt gekozen, kun je de autoverzekering direct bij ons aanvragen of via de website van de verzekeraar zelf. Tijdens het aanvraagproces zul je nog wat extra informatie moeten invullen. Bijvoorbeeld of je nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten, wat de gegevens van de hoofdbestuurder zijn en nog een aantal slotvragen. Daarna kun je de aanvraag bevestigen. Wij sturen je vervolgens een bevestigingsmail. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je verzekerd de weg op.

Als 18-jarige betaal je al snel meer dan 100 euro per maand voor een WA-verzekering. Daarom lijkt het verstandig om de auto op naam van je ouders te verzekeren, omdat zij al no-claimkorting hebben opgebouwd en minder betalen voor de verzekering van jouw auto. Maar, let op! Als jij de auto hebt gekocht en eigenlijk de hoofdbestuurder bent, mag je bijvoorbeeld niet jouw moeder als hoofdbestuurder aangeven. Als de verzekeraar hier namelijk achter komt, kunnen je ouders veel geld kwijtraken omdat je verzekeringsfraude hebt gepleegd. Als je je auto wilt verzekeren op naam van je ouders, dient ook de auto op naam van je ouders te staan. Zelf ben je dan officieel niet de eigenaar van de auto en ben je niet geregistreerd als de regelmatige bestuurder.

Meer informatie hierover lees je op onze blog: Is het slim om jouw auto op naam van je ouders te verzekeren?

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven