Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Voorlopige dekking

Heb je een autoverzekering aangevraagd? Dan krijg je in veel gevallen eerst een voorlopige dekking. Dit betekent dat je nog niet definitief verzekerd bent, maar wel gedekt bent tegen schade als je autorijdt. Hier lees je wat een voorlopige dekking precies inhoudt, waar je op moet letten, vanaf wanneer deze dekking geldt en waarom je aanvraag wel of niet geaccepteerd kan worden.

Voorlopige dekking

Voorlopige dekking autoverzekering: wat houdt dit in?

Als je een autoverzekering afsluit, dan moet je bij je aanvraag eerst een aantal gegevens invullen. De verzekeraar controleert deze gegevens en bepaalt daarna of je aanvraag definitief geaccepteerd wordt. De tijd die zit tussen jouw aanvraag en de definitieve acceptatie van de verzekeraar, wordt voorlopige dekking genoemd.

Is alles in orde en compleet, dan wordt de deze dekking omgezet in een definitieve dekking. Maar het kan ook zo zijn dat na deze voorlopige dekking de verzekeraar je aanvraag alsnog afwijst. In dat geval moet je op zoek naar een andere verzekeringsmaatschappij. Je kunt dan opnieuw autoverzekeringen vergelijken of contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Voorlopige dekking

Vanaf wanneer geldt de voorlopige dekking?

Sluit je via Autoverzekering.nl een autoverzekering af? Dan ontvang je direct bericht of de door jou gekozen verzekeraar een voorlopige dekking biedt of dat je aanvraag meteen wordt geaccepteerd. Ga voordat je dit bericht hebt ontvangen niet de weg op: je bent dan namelijk nog niet verzekerd voor schade.

checklist

Wanneer wordt de voorlopige dekking voor je auto omgezet naar een definitieve dekking?

Met een voorlopige dekking voor je auto overbruggen verzekeraars de tijd tussen je aanvraag en het uiteindelijke besluit of ze je aanvraag accepteren of weigeren. Hoe snel je aanvraag wordt afgehandeld is onder andere afhankelijk van:

 • Bezettingsgraad: hoe meer personeel er werkzaam is, hoe sneller jouw aanvraag wordt behandeld
 • Openingstijden autoverzekeraars: vraag je ‘s avonds of in het weekend een autoverzekering aan, dan kan het wat langer duren. Een aantal verzekeraars zijn dan gesloten, maar de laatste tijd zijn een aantal verzekeraars ook ‘s avonds bereikbaar
 • Verwerkingsachterstanden: in een drukke periode – bijvoorbeeld heftige sneeuwval en veel ongelukken op de weg – kan het wat langer duren voordat je aanvraag wordt verwerkt
 • Specifieke aanvragen: aanvragen waarbij er sprake is van een afwijkende situatie, bijvoorbeeld wanneer je een grijs kenteken privé wilt verzekeren of wanneer je misschien een probleemverleden hebt, kosten meer tijd dan een ‘gewone’ aanvraag. Daarom duurt de verwerking van je autoverzekeringsaanvraag dan wat langer.
checklist

Waarom krijg ik geen voorlopige dekking?

De gehanteerde voorwaarden waarom je wel of geen voorlopige dekking ontvangt, verschillen per verzekeraar. Als je bijvoorbeeld een rijontzegging of strafrechtelijk verleden hebt gehad, dan heeft de verzekeraar het recht om geen voorlopige dekking te verlenen. Maar er zijn ook andere redenen waarom het kan zijn dat je geen voorlopige dekking krijgt of dat je aanvraag wat langer kan duren:

 • Je wilt een bepaald type auto verzekeren waarvoor de verzekeraar extra beveiligingseisen stelt
 • Je hebt een negatief schadeverleden en daardoor minder schadevrije jaren
 • In het verleden heb je bij een andere verzekeraar een autoverzekering afgesloten, maar je hebt de verzekering toen niet betaald of je hebt de verzekeraar bijvoorbeeld misleid.
 • Je auto is te duur of te zwaar

Deze redenen betekenen dus niet dat je helemaal geen autoverzekering krijgt. Het betekent alleen dat de verzekeraar tijd nodig heeft om goed naar je aanvraag te kijken.

Wat moet ik doen als mijn aanvraag is afgewezen?

Ook al heb je een voorlopige dekking gekregen, het kan zijn dat je aanvraag voor een autoverzekering alsnog wordt afgewezen. Dit komt vooral voor als je de aanvraag niet volledig of niet helemaal juist hebt ingevuld.

Let hier dus goed op. Anders heb je de kans dat de verzekeraar de schade op jou verhaalt. Maar wat moet je doen als je aanvraag is afgewezen? Kijk dan zo snel mogelijk naar een andere verzekeringsmaatschappij door gebruik te maken van onze vergelijker. Daarnaast kun je ook contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Buitenland

Voorlopige dekking auto buitenland

Is je verzekeringsaanvraag definitief geaccepteerd? Dan ontvang je automatisch de groene kaart van je verzekeraar. Hierop staat een overzicht van landen waarin de door jou gekozen autoverzekering geldt. Met een voorlopige dekking ben je dus nog niet verzekerd in het buitenland. Wacht daarom altijd met rijden in het buitenland tot je verzekeringsaanvraag definitief geaccepteerd is door de verzekeraar.

Reis je naar een land waar je autoverzekering geen dekking biedt? In dat geval kun je een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Deze kun je meestal aan de grens regelen.

Buitenland

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je een autoverzekering afsluiten maar ben je er nog niet uit bij welke verzekeraar? Met onze autoverzekering vergelijker vind je eenvoudig de beste deals die passen bij jouw wensen. Vul je gegevens in en je krijgt meteen overzicht met alle autoverzekeraars.

Autoverzekering vergelijken

Vergelijk alle dekkingen

WA-verzekering

Hiervoor ben je verzekerd:
 • checkmark Schade aan anderen
 • checkmark Diefstal of inbraak
 • checkmark Ruitschade
 • checkmark Stormschade en brandschade
 • checkmark Schade door eigen toedoen
 • checkmark Vandalisme
WA verzekering vergelijken

WA + beperkt casco

Hiervoor ben je verzekerd:
 • checkmark Schade aan anderen
 • checkmark Diefstal of inbraak
 • checkmark Ruitschade
 • checkmark Stormschade en brandschade
 • checkmark Schade door eigen toedoen
 • checkmark Vandalisme
WA + vergelijken

All Risk

Hiervoor ben je verzekerd:
 • checkmark Schade aan anderen
 • checkmark Diefstal of inbraak
 • checkmark Ruitschade
 • checkmark Stormschade en brandschade
 • checkmark Schade door eigen toedoen
 • checkmark Vandalisme
All risk vergelijken

Aanvullende verzekeringen

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA+ beperkt casco of Allrisk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s. In het stappenplan lees je welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten.

Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Autoverzekering vergelijken

Soorten dekkingen

 • 1

  Schadeverzekering inzittenden (SVI) 

  Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.

 • 2

  Ongevallenverzekering 

  Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.

 • 3

  Pechhulp 

  Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.

 • 4

  Rechtsbijstand 

  Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding.

 • 5

  No-claimbeschermer 

  Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.

  Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Speciale regelingen

Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de auto. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Heeft je auto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.660 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.660 reviews.

z.k. kapica

Star on Star on Star on Star on Star off
7 dagen geleden

It was easy and I did not wait for so long

cmo

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Super snel en de goedkoopste en beste verzekering er tussen kunnen kiezen. Mooi zou zijn als er ook gekozen kan worden voor opzeggen.

m.a. ermis

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Zeer snel afgehandeld en goed geinformeerd over het polis

z.k. kapica

Star on Star on Star on Star on Star off
7 dagen geleden

It was easy and I did not wait for so long

cmo

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Super snel en de goedkoopste en beste verzekering er tussen kunnen kiezen. Mooi zou zijn als er ook gekozen kan worden voor opzeggen.

m.a. ermis

Star on Star on Star on Star on Star on
7 dagen geleden

Zeer snel afgehandeld en goed geinformeerd over het polis

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Welke verzekeraars kun je bij ons vergelijken?

   Op Autoverzekering.nl kun je ruim 20 autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.

   Hoe vergelijken wij?

   Op Autoverzekering.nl kun je je gegevens in onze vergelijker invullen en krijg je een overzicht van verschillende autoverzekeringen met bijbehorende premies en voorwaarden te zien. Het vergelijken gebeurt op basis van de gegevens die je invult: kenteken, postcode, leeftijd, aantal schadevrije jaren, aantal kilometers per jaar en de dekking die je kiest.

   Kan ik mijn auto op naam van mijn ouders verzekeren?

   Als 18-jarige betaal je al snel meer dan 100 euro per maand voor een WA-verzekering. Daarom lijkt het verstandig om de auto op naam van je ouders te verzekeren, omdat zij al no-claimkorting hebben opgebouwd en minder betalen voor de verzekering van jouw auto. Maar, let op! Als jij de auto hebt gekocht en eigenlijk de hoofdbestuurder bent, mag je bijvoorbeeld niet jouw moeder als hoofdbestuurder aangeven. Als de verzekeraar hier namelijk achter komt, kunnen je ouders veel geld kwijtraken omdat je verzekeringsfraude hebt gepleegd. Als je je auto wilt verzekeren op naam van je ouders, dient ook de auto op naam van je ouders te staan. Zelf ben je dan officieel niet de eigenaar van de auto en ben je niet geregistreerd als de regelmatige bestuurder.

   Meer informatie hierover lees je op onze blog: Is het slim om jouw auto op naam van je ouders te verzekeren?

   Hoe onafhankelijk is Autoverzekering.nl?

   Autoverzekering.nl is 100% onafhankelijk. Dit wil zeggen dat wij op geen enkele manier verbonden zijn aan een autoverzekeraar en jou dus de eerlijkste, goedkoopste en dus beste autoverzekering kunnen tonen.

   Hoe werkt het overstapproces?

   De eerste stap is je gegevens invullen in onze vergelijker. Daarna kun je de basisdekking van je autoverzekering kiezen. Weet je niet zeker welke dekking het beste bij je past? Geen probleem, in onze vergelijker geven we je gratis advies. Daarna kun je beginnen met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Keuze gemaakt? Dan is het tijd om je autoverzekering aan te vragen. Afhankelijk van de verzekeraar die hebt gekozen, kun je de autoverzekering direct bij ons aanvragen of via de website van de verzekeraar zelf. Tijdens het aanvraagproces zul je nog wat extra informatie moeten invullen. Bijvoorbeeld of je nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten, wat de gegevens van de hoofdbestuurder zijn en nog een aantal slotvragen. Daarna kun je de aanvraag bevestigen. Wij sturen je vervolgens een bevestigingsmail. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je verzekerd de weg op.

   Wat is een voorlopige dekking bij een autoverzekering?

   De naam zegt het al, een voorlopige berekening van je dekking. Deze ontstaat in de tijd tussen het aanvragen van de verzekering en de acceptatie van de aanvraag.

   Hoe lang duurt de voorlopige dekking?

   De voorlopige dekking duurt meestal 1 of meerdere dagen, afhankelijk van de drukte, weekend, soort aanvraag etc.

   Wat zijn de kosten voor een voorlopige dekking?

   In principe zijn er geen kosten verbonden aan een voorlopige dekking. Wel betaal je uiteraard premie, die achteraf hoger of lager kan uitvallen.

   Is een voorlopige dekking verplicht bij het afsluiten van een autoverzekering?

   De verzekeraar stelt zelf een voorlopige dekking aan, om de tijd tussen de aanvraag en acceptatie te overbruggen.

   Is een voorlopige dekking verplicht bij het afsluiten van een autoverzekering?

   Meestal heb je bij een verzekeraar een bedenktijd van 14 dagen. Dit verschilt uiteraard per verzekeraar.