Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
19-01-2024

Vergaande gevolgen voor het niet betalen van je autoverzekering

Lees hier waarom je altijd je autoverzekering moet blijven betalen en wat de gevolgen zijn als je dat niet doet.

3 minuten 19-01-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Tijdelijk de premie van je autoverzekering niet kunnen betalen lijkt misschien onschuldig, maar het heeft vergaande gevolgen indien de betaling langere tijd wordt uitgesteld. Een polis kan bij langdurig uitstel worden geroyeerd en daarmee kan een nieuwe autoverzekering een dure kostenpost worden.

In Nederland zijn autobezitters verplicht een autoverzekering af te sluiten. Indien de premie niet tijdig wordt betaald, loop je het risico op aanzienlijke boetes en het verlies van je verzekering. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om geroyeerd te worden, wat tot verdere complicaties kan leiden.

Verloop bij wanbetaling

 1. 30 dagen respijttermijn
  Bij achterstallige premiebetaling heb je doorgaans 30 dagen om het bedrag te voldoen, ook wel bekend als de respijttermijn. Binnen deze termijn ontvang je herinneringen van de verzekeraar om de premie voor het einde van de maand te betalen. Gedurende deze periode blijft de dekking behouden, op voorwaarde dat de premie binnen de 30 dagen wordt betaald. Het niet tijdig betalen van de premie resulteert echter in het verlies van de dekking voor de voorgaande maand.
 2.  

 3. 14 dagen bij aanmaning
  Blijft de premiebetaling achterwege? Dan zal de verzekeraar een aanmaning versturen. In deze aanmaning dient de wettelijk vereiste betalingstermijn van 14 dagen vermeld te zijn, samen met informatie over de mogelijke gevolgen van niet tijdig betalen.
‘’Na het verstrijken van de respijttermijn heb je grote kans dat je dekking vervalt als de premie nog steeds niet is betaald. Eventuele schade wordt dan niet langer gedekt en je riskeert daarnaast een boete van 400 euro omdat je een onverzekerd voertuig hebt’
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Verdere gevolgen door wanbetaling

Het omgaan met betalingsachterstanden verschilt per verzekeraar. Sommige verzekeraars zullen eerder overgaan tot schorsing (tijdelijk stopzetten) dan anderen. Daarnaast kan een verzekeraar direct overgaan tot royement (direct stopzetten). Er zijn ook verzekeraars die de dekking aanpassen.

 1. Schorsing
  Indien er een premieachterstand optreedt en de dekking van de autoverzekering wordt geschorst, ben je vanaf dat moment (tijdelijk) niet langer verzekerd. Je moet in deze situatie de verzekeringspremie nog wel blijven betalen.

  De schorsing wordt pas opgeheven nadat alle achterstallige bedragen zijn voldaan. De dekking gedurende de periode van schorsing wordt niet hersteld. Eventuele schade die in deze periode optreedt, komt voor jouw eigen rekening.

 2.  

 3. Royement
  Als je na ontvangst van de aanmaning niet op tijd betaalt, heeft de verzekeraar het recht om de polis te beëindigen. De nog niet betaalde premie blijft verschuldigd en de verzekeraar kan ervoor kiezen een incassobureau in te schakelen.

Nieuwe verzekering afsluiten

Als je autoverzekering is geroyeerd vindt een registratie plaats in het Centraal Informatie systeem (CIS), een nationale database toegangkelijk voor alle verzekeraars. Verzekeraars kunnen hierdoor achterhalen dat je betalingsproblemen hebt gehad en staan doorgaans niet positief tegenover een verzekerde die als wanbetaler staat geregistreerd. Het afsluiten van een standaard autoverzekering kan om deze reden bijzonder lastig zijn.

Wel bestaat er de mogelijkheid om je auto te verzekeren bij verzekeraar de Vereende. Bij deze verzekeraar heb je de grootste kans dat je geaccepteerd wordt voor een nieuwe verzekering, maar betaal je wel een fors hogere premie dan normaal.

Na een periode van 5 jaar ben je niet meer verplicht om bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering melding te maken van de geschiedenis van je betalingsachterstanden.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 19-01-2024

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven