Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

De premie van je autoverzekering niet betaald, wat nu?

Ben je vergeten om de premie van je autoverzekering te betalen of was je saldo, op dat moment dat je moest betalen, ontoereikend? Dat kan. Je verzekeraar stuurt je een herinnering. Als je ook dan niet op tijd betaalt, wordt je autoverzekering (tijdelijk) opgezegd en ben je niet meer verzekerd.

Herinnering: 30 dagen

Bij een te late betaling van de premie van je autoverzekering, ontvang je in eerste instantie een incassoherinnering van je verzekeraar. Na ontvangst van deze herinnering dien je binnen 30 dagen je premie te betalen. Als je dan nog niet betaalt, zal je verzekering in verband met wanbetaling tijdelijk worden stopgezet (opgeschort) en ben je vanaf dat moment niet meer verzekerd. De verzekeraar meldt je kenteken bij de RDW en vermeldt in het systeem dat je autoverzekering is beëindigd.

Wat als ik mijn autoverzekering alsnog betaal?

Als je de volledige openstaande premie alsnog hebt terugbetaald aan je autoverzekeraar, zal de verzekering van je auto 24 uur na ontvangst van het openstaande bedrag worden hersteld. Je kenteken wordt weer aangemeld in het systeem van de RDW. Voor andere autoverzekeraars blijft het wel inzichtelijk dat je voor een bepaalde periode niet verzekerd bent geweest in verband met wanbetaling. Dit kan tot gevolg hebben dat een nieuwe autoverzekeraar je misschien niet direct accepteert.

Geen terugwerkende kracht

Aangezien je auto tijdens een schorsing niet verzekerd is, mag je ook niet meer met de auto rijden. Rijd je toch en loop je schade op? Dan kun je deze schade niet claimen en krijg je de schade niet verzekerd. Je loopt dan het risico de schade zelf te moeten betalen. Schade die je oploopt in de periode dat de verzekering van je auto is opgeschort, wordt ook niet met terugwerkende kracht hersteld nadat je het openstaande bedrag hebt voldaan.

Boete voor niet verzekerd rijden

Je bent wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Van de RDW kun je een flinke boete ontvangen voor het niet verzekeren van je auto. Is je auto langer dan 2 dagen niet verzekerd? Dan ontvang je een boete die kan oplopen tot meer dan € 1000 per jaar. Boetes voor onverzekerde voertuigen worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau.

Risico voor je verzekeraar en jezelf

Na beëindiging of opschorting van je autoverzekering als gevolg van wanbetaling, blijft een verzekeraar alsnog aanspreekbaar voor schade die wordt veroorzaakt door je onverzekerde auto. Dit is wettelijk bepaald. Als je autoverzekering is opgeschort, keert de verzekeraar tot 16 dagen hierna een vergoeding uit voor schade. Met deze regeling worden eventuele slachtoffers beschermd. Let er wel op dat verzekeraars deze schadevergoeding op jou kunnen verhalen.

Hoe kan ik mijn autoverzekering betalen?

De gevolgen van het niet betalen van je premie zijn groot. Om dit te voorkomen is het goed om te weten welke betalingsmogelijkheden er zijn voor de verzekeringspremie van je auto. Je kunt vaak betalen in verschillende betalingstermijnen: per maand, per kwartaal, per halfjaar of per jaar. Als je per maand betaalt, kan dit alleen via automatische incasso. Het verschilt per verzekeraar op welke datum de automatische incasso plaatsvindt. In de andere gevallen kun je vaak ook per acceptgiro betalen.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 25 mei 2020, 15:55 Dhr. P. uit Beek.
  • 25 mei 2020, 15:51 Dhr. K. uit Rijswijk.
  • 25 mei 2020, 15:50 Dhr. C. uit Hellevoetsluis.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.