Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Gewicht auto

Het gewicht van je auto is een van de gegevens die de verzekeraar nodig heeft als je een autoverzekering gaat afsluiten. Dit telt namelijk mee bij het bepalen van de premie.  Wij leggen je uit hoe je het gewicht van je auto moet opzoeken, hoe het ledig gewicht wordt berekend en waar je nog meer op kunt letten.

Soorten gewicht van je auto

Op je kentekencard, kentekenbewijs of bij een rapport van de RDW of zie je vaak meerdere soorten gewichten vermeld staan. Hieronder leggen we de belangrijkste termen uit die je tegenkomt.

Massa rijklaar

Dit is het gewicht van de auto met een vrijwel volle brandstoftank (90%) en een bestuurder van 75 kg. Bij aanhangwagens telt uiteraard geen brandstof of bestuurder mee.

Massa ledig voertuig

Het ledig gewicht is het gewicht van de auto zonder inzittenden, bagage of brandstof. Deze waarde wordt ook wel “leeggewicht” of “massa ledig voertuig” genoemd. De RDW registreert dit per voertuigtype en je vindt het terug op je kentekenbewijs.

Technisch toegestane maximummassa

Dit is het maximale gewicht van de auto zoals bepaald door de fabrikant. Dit gewicht is leidend bij technische keuringen en de eerste toelating van het voertuig.

Toegestane maximummassa

De wettelijke maximaal toegestane massa, gebaseerd op het technisch maximum. Deze waarde kan worden aangepast op basis van wettelijke eisen of belastingregels.

Maximum massa samenstel

Het totale gewicht van je auto inclusief eventuele aanhanger. Dus het gewicht van het trekkende en getrokken voertuig samen.

Aanhangwagen geremd

Het maximale gewicht dat je mag trekken met een aanhangwagen die een eigen remsysteem heeft.

Aanhangwagen ongeremd

De maximaal toegestane massa van een aanhangwagen zonder remsysteem. Dit gewicht ligt meestal lager dan bij een geremde aanhangwagen.

Het bruto gewicht (of toegestane maximummassa) is het volledig beladen gewicht van je auto – dus inclusief passagiers, bagage, vloeistoffen en accessoires. Dit is het maximale gewicht dat je voertuig wettelijk op de weg mag hebben.

Netto gewicht, ook wel het ledig gewicht genoemd, is het gewicht van de auto in lege toestand, dus zonder passagiers, bagage of bestuurder, maar meestal wel met olie, koelvloeistof en een lege of bijna lege tank.

Online het gewicht van je auto opzoeken

Met je kenteken kun je gratis het gewicht van je auto opzoeken via de website van de RDW. Zo doe je dat:

  1. Ga naar de RDW Kentekencheck.
  2. Vul je kenteken in en klik op het vergrootglas.
  3. Blijf in het tabblad “Overzicht” en scroll naar het onderdeel “Gewichten”.
  4. Hier zie je onder andere het leeggewicht, massa rijklaar en toegestane maximale massa.
“Het gewicht van je auto heeft invloed op de hoogte van je verzekeringspremie en de wegenbelasting. Je bent een stuk duurder uit met een zware auto. Denk dus nog een keer na over je autokeuze.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Waar staat het gewicht op mijn kentekencard?

Op je kentekencard (nieuwe vorm van het kentekenbewijs) staat het gewicht onder de rubriek “Massa rijklaar”, “Technische max. massa” of “Toegestane max. massa”. Je vindt dit op de achterkant van je kaart.

Gewicht-op-kentekencard

Gewicht bij een elektrische auto

Elektrische auto’s zijn over het algemeen zwaarder dan brandstofauto’s, vooral door het accupakket. Dit pakket kan zo’n 250 kg extra gewicht betekenen. Daarnaast neemt de accu veel ruimte in, wat invloed heeft op het verbruik.

Verzekeraars houden rekening met dit extra gewicht. Omdat elektrische auto’s vaak sneller accelereren en zwaarder zijn, betaal je soms een hogere premie.

Gewicht van je auto zelf berekenen

Wil je zelf het ledig gewicht berekenen? Kijk dan op je kentekenbewijs of kentekencard naar de “massa rijklaar” en trek daar 100 kg vanaf (brandstof en bestuurder). Dat is het ledig gewicht.

Bij volledig elektrische auto’s is er geen verschil tussen “massa rijklaar” en “massa ledig voertuig”, omdat er geen traditionele brandstof aanwezig is.

Invloed van gewicht op je wegenbelasting

De hoogte van je wegenbelasting wordt onder andere bepaald door:

– Het gewicht van je auto
– De provincie waarin je woont
– Het type brandstof (bijvoorbeeld diesel of elektrisch)

Zwaardere auto’s vallen in een hogere gewichtsklasse en betalen dus meer belasting. Voor personenauto’s geldt een maximumgewicht van 5.050 kg. Zoek je de belasting voor andere voertuigen, kijk dan op belastingdienst.nl.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
6 minuten 18-06-2025

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het gewicht van een auto hangt sterk af van het type. Gemiddeld zijn SUV’s het zwaarst, gevolgd door stationwagons, sedans en compacte stadsauto’s. Een kleine stadsauto weegt vaak rond de 900 –1.100 kg, terwijl een SUV al snel boven de 1.500 kg uitkomt. Elektrische auto’s zijn vaak zwaarder dan hun brandstofvarianten vanwege het accupakket.

Zwaardere auto’s brengen doorgaans meer schade toe bij een aanrijding en zijn duurder om te repareren. Ook is het risico op letselschade groter. Verzekeraars houden hier rekening mee, waardoor een hogere voertuigmassa kan leiden tot een hogere premie, vooral bij WA+ of Allrisk verzekeringen. Zo gaat het hier ook om schade aan je eigen auto. Toch is gewicht slechts één van de vele factoren.

Niet altijd. Een zwaardere auto kan duurder zijn, maar de premie hangt ook af van:

Een zware auto met veel veiligheidssystemen kan zelfs goedkoper zijn dan een lichte sportauto. Maak daarom altijd een vergelijking om een kloppende premieberekening te maken.

Soms tellen accessoires mee voor de hoogte van je premie. Fabrieksopties en vaste inbouw (zoals een panoramadak, trekhaak of accu-upgrade) worden vaak standaard meegerekend in het verzekerde bedrag. Losse accessoires zoals dakkoffers of kinderzitjes tellen niet mee in het gewicht dat verzekeraars gebruiken.

Heb je je auto laten aanpassen (bijv. nieuwe accu, gasinstallatie, of zware accessoires), en is het voertuig structureel zwaarder geworden? Dan kan het nodig zijn om dit door te geven aan de RDW en je verzekeraar.

In de meeste gevallen verandert de premie alleen als het gewicht invloed heeft op het kentekenprofiel of risico-inschatting. Bij grote wijzigingen (zoals camperombouw) is een herkeuring nodig.

Nee, meestal niet. Het gewicht van je auto wordt automatisch opgehaald op basis van je kenteken. Je hoeft dit zelf dus niet handmatig in te voeren. Zorg er wel voor dat je het juiste kenteken en voertuigvariant opgeeft, zodat de juiste gegevens worden gebruikt.

Ja, hoe zwaarder de auto, hoe meer energie nodig is om deze in beweging te krijgen. Dat geldt voor brandstofauto’s en elektrische auto’s. Een zware auto verbruikt dus vaak meer brandstof (of stroom), zeker in de stad met veel optrekken en afremmen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven