Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Gewicht auto

Het gewicht van je auto is een van de gegevens die de verzekeraar nodig heeft als je een autoverzekering gaat afsluiten. Dit telt namelijk mee bij het bepalen van de premie. Als je auto zwaarder is, dan verwacht de verzekeraar meer schade. Ook bepaalt hoe zwaar je auto is de hoogte van de wegenbelasting die je moet betalen. Wij leggen je uit hoe je het gewicht van je auto moet opzoeken, hoe het ledig gewicht wordt berekend en waar je nog meer op kunt letten.

Gewicht auto opzoeken

Ben je voor je autoverzekering op zoek naar het gewicht van je auto? Automerken verschillen hierin veel van elkaar. Maar hoe zoek je dit eigenlijk op? Hiervoor zijn een aantal manieren:

 • Zoek naar websites met een overzicht van automerken en bijbehorende gewichten
 • Maak gebruik van een zoek-en-vergelijkprogramma. Hierin staan meestal alle specificaties van het betreffende model genoemd zoals brandstof, verbruik, energielabel, merk en natuurlijk gewicht
 • Vul je kenteken in op een website die (gratis) een rapport uitdraait over je auto

Rapport over het gewicht van je auto

Laat je een rapport uitdraaien over het gewicht van je auto? Dan ontvang je meestal de volgende informatie:

 • Gewicht: het lege gewicht van je auto. Dus zonder passagiers, brandstof en bagage
 • Maximaal gewicht: het toegestane maximale gewicht oftewel een lege wagen met maximaal toegestane belading
 • Gewicht rijklaar: auto inclusief brandstof, koelvloeistof, reservewiel, gereedschap en bestuurder
 • Maximum gewicht aanhanger ongeremd: maximaal toegestane gewicht van aanhangwagen zonder remmen
 • Maximum gewicht aanhanger geremd: maximaal toegestane gewicht van aanhangwagen met remmen
gewicht auto

Ledig gewicht auto

Het ledig gewicht auto is het gewicht van je auto zonder passagiers of bagage en wordt ook wel “massa ledig voertuig” of “leeggewicht” genoemd. Het RDW (Dienst Wegverkeer) stelt van elk autotype het ledig gewicht vast en registreert deze. Dit gewicht vind je op je kentekenbewijs en is eenvoudig te berekenen.

Kenteken

Het ledig gewicht auto vind je op deel één van je papieren kentekenbewijs als “massa ledig voertuig”. Beschik je over een kentekencard, dan staat hier “massa rijklaar”. Massa rijklaar betekent het gewicht van een auto die rijklaar is: de brandstoftank is negentig procent gevuld en er zit een bestuurder van vijfenzeventig kilo in het betreffende voertuig.

Gewicht auto berekenen

Het ledig gewicht auto heb je dus nodig als je een autoverzekering afsluit. Deze vind je met de volgende berekening: Zoek het massa rijklaar gewicht op je kentekenbewijs of kentekencard op en trek hier honderd kilo vanaf. Dan heb je het ledig gewicht. Rijd je voor de volle honderd procent elektrisch? Dan zit er geen verschil tussen “massa rijklaar” en “massa ledig voertuig”.

Gewicht auto accu

Ga je een autoverzekering afsluiten en rijd je in een elektrische wagen, houd er dan rekening mee dat deze door de accu al zo’n tweehonderdvijftig kilo meer weegt. Ook neemt een accu veel ruimte in. Het echte verbruik van een elektrische auto hangt daarom ook af van het model en het gewicht. Verzekeraars kunnen hier dus best streng in zijn. Elektrische wagens rijden over het algemeen ook een stuk sneller dan “gewone” auto’s, dus met een EV – die vrij zwaar zijn – betaal je vaak meer premie aan je autoverzekering.

Gewicht auto belasting

Naast je autoverzekering heb je het aantal kilo van je auto ook nodig voor de motorrijtuigenbelasting oftewel de wegenbelasting.

Wegenbelasting

De hoogte van de wegenbelasting wordt onder andere bepaald door de provincie waarin je staat ingeschreven, het type brandstof en het gewicht van je auto. Het aantal kilogram bepaalt in welke gewichtsklasse je valt en elke klasse hanteert weer een ander wegenbelastingtarief. Eigenlijk geldt: hoe zwaarder de auto, hoe hoger de kosten. Het maximale gewicht voor een personenauto is vijfduizend vijftig kilo. Zoek je het gewicht van een ander motorvoertuig, dan kun je het beste kijken op de website van de Belastingdienst.

Overige factoren bij het berekenen van je premie

Het gewicht is dus een belangrijke factor voor verzekeraars om de premie te kunnen bepalen. Andere elementen waar zij rekening mee houden zijn:

Autoverzekeringen vergelijken

Heb je de belangrijke gegevens paraat? Plaats deze dan in onze vergelijker. Je hebt binnen dertig seconden verschillende autoverzekeringen met hun bijbehorende premies op een rij.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 24 nov. 2020, 14:44 Dhr. L. uit Yerseke.
 • 24 nov. 2020, 14:44 Dhr. Z. uit Uithuizermeeden.
 • 24 nov. 2020, 14:42 Dhr. S. uit Griendtsveen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.