Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

Wanneer je schade hebt veroorzaakt, kan de partij die de schade heeft geleden, zich rechtstreeks wenden tot de verzekeraar voor vergoeding. Ben je ook WA casco verzekerd? Dan krijg je ook nog je eigen schade gecompenseerd. Je zult door de schade wel een trede dalen op de bonus/malus ladder. Hoeveel je daalt op de ladder verschilt per verzekeraar.

Schade veroorzaakt met jouw auto

Wanneer iemand anders een ongeluk heeft gekregen met jouw auto, en de schade is veroorzaakt door de persoon die jouw auto heeft geleend, is de schadeclaim voor de eigenaar van de auto, dus voor jou. Heb je andere vragen over schade, total loss of vandalisme? Bekijk dan alle vragen over schade bij de veelgestelde vragen.

Schadeformulier

Het invullen van een schadeformulier is alleen nodig bij een aanrijding met een persoon, een object of een dier, wanneer de eigenaar van het object of dier of het slachtoffer van de aanrijding het schadeformulier kan tekenen. Ook wanneer je een aanrijding hebt gehad met schade tot gevolg met een onbekend persoon of die van een onbekende eigenaar is het belangrijk een schadeformulier in te vullen. Dit geldt ook in het geval van schade door vandalisme. Het tekenen van het schadeformulier kan ter plekke worden gedaan of achteraf.

Gevallen waarbij je geen schadeformulier hoeft in te vullen:

 • Schade door weersomstandigheden
 • Ruitschade
 • Diefstal
 • Joyriding
 • Aanrijding met een vast object wanneer de tegenpartij onbekend is

Wanneer invullen

Omdat je direct na het ongeluk het best kunt herinneren wat er is gebeurd, is het handig de voorkant van het schadeformulier direct met de tegenpartij in te vullen. Hiervoor gebruik je één formulier. Beide partijen dienen een kopie van dit formulier op te sturen naar de eigen autoverzekeraar. De achterkant van het schadeformulier kan individueel thuis worden ingevuld met de persoonlijke gegevens.

Snel een schadeformulier invullen

 1. Vul het schadeformulier direct in na de aanrijding. Direct na de aanrijding herinner je nog het beste wat er precies gebeurd is.
 2. Vul de voorkant van het formulier samen met de andere partij in. De achterkant kun je op een later tijdstip, alleen invullen.
 3. Maak een tekening van de situatie in het vak van de situatieschets. De tekening moet zo helder mogelijk zijn en moet door middel van pijlen laten zien aan welke kant de voertuigen tegen elkaar aanreden.
 4. Noteer op het formulier de naam en het adres van de getuigen. Dit kunnen ook passagiers zijn.
 5. Belangrijk is een handtekening van de tegenpartij en een van jezelf. Controleer of de verzekeringsgegevens van beide partijen zijn ingevuld.
 6. Wanneer de tegenpartij niet is verzekerd, kun je terecht bij het Waarborgfonds voor een vergoeding.
 7. Maak tenslotte een kopie voor je persoonlijke administratie.

Politie bellen bij een aanrijding

Het is niet nodig om bij iedere aanrijding politie op te roepen. Dit is alleen nodig wanneer er sprake is van letsel of wanneer je de weg blokkeert met de auto die schade heeft geleden of onderdelen van de auto. Een conflict over aansprakelijkheid met de tegenpartij los je op met je verzekeraar.

Zelf ook schade?

Heb je zelf ook schade geleden? Hou er dan rekening mee dat je je auto een tijdje kwijt bent voor de garage. Kies bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering voor een dekking die bij je wensen past wat betreft vervangend vervoer. Kan je geen dag zonder je auto? Kies dan voor een autoverzekering waarbij je een leenauto krijgt van de garage.

Zojuist overgestapt

 • 26 okt. 2020, 05:45 Mevr. A. uit Amsterdam.
 • 26 okt. 2020, 01:21 Mevr. M. uit 's-gravenhage.
 • 25 okt. 2020, 23:57 Dhr. B. uit Hoogvliet rotterdam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.