Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Schadevrije jaren opbouwen met een leaseauto

Als je een autoverzekering op eigen naam hebt, bouw je vanzelf schadevrije jaren op. Lease jij een auto? Dan staat de auto bijna nooit op je eigen naam, maar op die van de leasemaatschappij. Je bouwt officieel geen schadevrije jaren op. Als je na de leaseperiode zelf een auto wilt kopen en hiervoor een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, dan is het toch mogelijk om schadevrije jaren mee te nemen. Wij leggen je graag uit hoe dat werkt.

Aantal schadeclaims

Na afloop van je leasecontract kun je bij je leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. Hierin staat het aantal schades dat je hebt geclaimd gedurende de leaseperiode. Als je zelf een auto wilt verzekeren, bepaalt je nieuwe autoverzekeraar op basis van dit aantal schadeclaims hoeveel schadevrije jaren je krijgt.

No-claimkorting

Op basis van je leaseverklaring kun je bij sommige autoverzekeraars een no-claimkorting op je nieuwe autoverzekering krijgen. Dit kun je het beste navragen bij je eigen verzekeraar.

Schades claimen met een leaseauto

Vaak claim je met een leaseauto meer schade dan met je eigen auto. Op het moment dat je schade hebt, is het claimen van schade vaak voordeliger dan dat je schade zelf betaalt. Na afloop van je leasecontract worden echter alle schadeclaims bij elkaar opgeteld. Dat kan nadelig zijn voor het aantal schadevrije jaren dat een nieuwe autoverzekeraar je geeft. In sommige gevallen kan het daarom lonen om (kleine) schade aan je leaseauto zelf te betalen in plaats van alle schade te verhalen op je verzekering.

Wat staat er in een leaseverklaring?

In een leaseverklaring staat hoeveel jaar je in de auto van de zaak hebt gereden zonder schade te claimen. Je krijgt deze verklaring alleen als je de enige bent die in de auto van de zaak heeft gereden. Hebben meer mensen binnen het bedrijf gebruik gemaakt van de leaseauto? Dan heeft het geen zin deze verklaring aan te vragen voor de autoverzekeraar. Let er wel op dat niet alle autoverzekeraars de opgebouwde jaren in de leaseverklaring meenemen voor de no-claimkorting. Bij sommige autoverzekeraars is het verplicht dat een aantal zaken vermeld zijn in de leaseverklaring. Check je leaseverklaring om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de eisen van je verzekeraar. Bijvoorbeeld:

  • Naam van de bestuurder
  • De exacte leaseperiode
  • Schadeclaims
  • Kenteken
  • Verzekeringsmaatschappij en polisnummer

Schadevrije jaren optellen bij de leaseverklaring

Stel je voor: Je rijdt een aantal jaar in de auto van de zaak, daarvoor heb je een aantal jaar in je eigen auto gereden. Hoeveel schadevrije jaren heb je dan opgebouwd? Je kunt in dit geval de schadevrije jaren aanvullend op de leaseverklaring gebruiken. Op deze manier ontvang je nóg meer premiekorting. Houd er wel rekening mee dat de leaseverklaring maximaal een jaar lang geldig blijft.

Geldigheid

De leaseverklaring is meestal één jaar geldig. Een aantal verzekeraars tellen de leaseverklaring daarentegen wel nog langer mee voor je schadevrije jaren, namelijk drie tot vier jaar na dagtekening. Vraag bij je verzekeraar naar de geldigheidsduur van jouw leaseverklaring.

Autoverzekering vergelijken

Schade veroorzaakt?

Heb je met je geleasede auto schade veroorzaakt? Lees hier meer over wat je dan kunt doen.

Zojuist overgestapt

  • 25 mei 2020, 11:17 Dhr. K. uit Westdorpe.
  • 25 mei 2020, 11:15 Dhr. van der B. uit Baarn.
  • 25 mei 2020, 11:12 Dhr. H. uit Amsterdam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.