Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Autoverzekering: dekkingen

Ben je op zoek naar een autoverzekering? Dan is de eerste keuze die je moet maken welke dekking je wilt. Hoe uitgebreider je dekking, hoe meer schade je vergoed krijgt. Je kunt kiezen uit WA, WA plus of Allrisk. Daarnaast kun je de basisdekking uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen.

Basisdekking

Veruit het belangrijkste aspect van je autoverzekering is de basisdekking. Die bepaalt namelijk welke schades je wel en niet vergoed krijgt. In Nederland ben je als autobezitter verplicht tenminste een WA verzekering auto af te sluiten. Is je auto veel waard of ben je er erg afhankelijk van? Dan is het verstandig je basisdekking uit te breiden met beperkt of volledig casco (allrisk). In de tabel zie je precies welke schades je vergoed krijgt per basisdekking.

Vergoeding per basisdekking
Dekking
Schadeautoverzekering dekkingautoverzekering dekkingautoverzekering dekking
WAWA +Allrisk
Schade aan anderenVVV
BrandschadeVV
Diefstal, inbraak, joyridingVV
RuitbreukVV
Botsing loslopende dierenVV
Storm, hagel of overstromingVV
Botsen en omslaanV
AanrijdingV
Te water rakenV
VandalismeV
SlippenV

Welke basisdekking moet ik kiezen?

Goede vraag! Het belangrijkste voor je overweging is de leeftijd van je auto. In principe sluit je alleen voor auto’s tot 4 jaar oud een allrisk verzekering af. Bij auto’s ouder dan 8 jaar voldoet over het algemeen een WA verzekering. Als je auto een relatief hoge dagwaarde heeft, kun je beter een dekking opschalen. Is je auto ouder dan acht jaar, maar ben je er erg afhankelijk van? Ga dan voor beperkt casco. Als je nog een lening afbetaalt voor je auto kun je zelfs beter opschalen naar allrisk.

WA Autoverzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht een WA verzekering af te sluiten. En dat is maar goed ook! Stel je voor dat iemand onverzekerd schade bij jou veroorzaakt. Dan wordt het lastig om deze schade vergoed te krijgen. Met een WA verzekering is uitsluitend schade gedekt die je met je auto veroorzaakt bij anderen. Dit is dan ook veruit de goedkoopste basisdekking.

WA + beperkt casco

WA beperkt casco is een aanvulling op je WA verzekering. Naast schade aan anderen is ook bepaalde schade aan je eigen auto gedekt. Het gaat dan wel alleen om schade die je niet zelf hebt veroorzaakt, maar waar ook geen andere bestuurder verantwoordelijk voor is. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand, diefstal of storm.

WA + volledig casco (allrisk)

Met volledig casco, ook wel all risk autoverzekering genoemd, is eigenlijk alle schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Rijd je bijvoorbeeld iemand aan of raak je van de weg? Dan wordt de schade gewoon vergoed. Ook schade door vandalisme valt onder de dekking van volledig casco.

Aanvullende dekkingen

Met een basisdekking is alleen schade aan je voertuig gedekt. Je kunt de basisdekking uitbreiden met een aantal aanvullende verzekeringen om ook andere zaken te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan jezelf en je medereizigers of de kosten die je maakt bij een juridisch geschil. Ook kun je jouw schadevrije jaren veilig stellen. Over het algemeen bieden autoverzekeraars vijf aanvullende dekkingen aan.

Aanvullende dekkingen
autoverzekering dekkingInzittenden
Ongevalleninzittendenverzekering
Bij blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval ontvang je een vast bedrag als vergoeding.
Schadeverzekering inzittenden
Niet alleen jij en je passagiers zijn verzekerd, maar ook bezittingen. Je krijgt de daadwerkelijk geleden schade uitgekeerd.
autoverzekering dekkingRechtsbijstand
Verhaalsrechtsbijstandverzekering
Je krijgt juridische hulp bij het bewijzen van jouw onschuld en/of de schuld van een ander bij letsel- en autoschade.
Rechtsbijstand voor motorvoertuigen
Je krijgt ook juridische hulp bij bijvoorbeeld verkeersovertredingen of reparatiekosten.
autoverzekering dekkingNo-claimbeschermer
Je kunt één keer per jaar schade claimen zonder je premiekorting te verliezen. Dit geldt alleen zolang je bij dezelfde verzekeraar blijft. Je geregistreerde schadevrije jaren gaan wel omlaag.

Autoverzekeringen vergelijken

Ben jij er over uit welke dekking je wilt hebben? Via Autoverzekering.nl vergelijk je eenvoudig meerdere autoverzekeringen op prijs en kwaliteit. Kies de de autoverzekeraar die het beste bij jouw situatie past en geef aan met welke aanvullende verzekering je dit wilt uitbreiden.

Zojuist overgestapt

  • 26 okt. 2020, 01:21 Mevr. M. uit 's-gravenhage.
  • 25 okt. 2020, 23:57 Dhr. B. uit Hoogvliet rotterdam.
  • 25 okt. 2020, 23:39 Dhr. S. uit Vriescheloo.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.