Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Autoverzekering voor senioren

Er is geen speciale autoverzekering voor senioren, maar wel hanteren veel verzekeraars een hogere premie als je wordt gerekend tot de “ouderen”. De leeftijd die hiervoor gehanteerd wordt, verschilt sterk bij de verzekeraars: het varieert van een leeftijd tussen de 55 en 75 jaar. Het kan ook zijn dat oudere automobilisten bij sommige verzekeringsmaatschappijen een toeslag op hun premie moeten betalen. Waarom betalen senioren meer en hoe sluit je toch een autoverzekering voor senioren af tegen een gunstige premie? Wij leggen het je uit.

Waarom betalen senioren meer?

Hoe meer risico je volgens autoverzekeraars hebt op schade, hoe hoger de premie van je autoverzekering wordt. Volgens verzekeraars heb je namelijk meer kans op schade als je behoort tot de ‘ouderen’. Echter hanteren alle verzekeraars andere richtlijnen met wat zij onder ‘ouderen’ verstaan.De beginleeftijden hiervan lopen uiteen van 55 tot 75 jaar. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de verzekeraars de premie verhoogt voor automobilisten vanaf 65 jaar. Wil je als senior overstappen van de ene naar de andere autoverzekeraar, houd er dan rekening mee dat eenderde van de autoverzekeraars een leeftijdsgrens hanteert als zij nieuwe klanten aannemen.

Verzekeraars denken dat ouderen meer kans hebben om schade te rijden door onder andere een verminderde reactiesnelheid, ogen die achteruit gaan en andere kwaaltjes. Tegenhangers van deze argumenten – zoals de Consumentenbond – zeggen dat dit in principe logisch klinkt, maar aan de andere kant rijden ouderen veel minder kilometers. Ook laten ze de auto vaker staan bij gladheid en rijden ze minder in het donker.

Autoverzekering voor senioren

Autoverzekering voor senioren – de verzekeraar mag ouderen weigeren

In Nederland is het bij autoverzekeraars toegestaan dat zij op basis van hun leeftijd een autoverzekering voor senioren kunnen afwijzen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de autoverzekeraars senioren niet als nieuwe klant accepteert. Word je als senior wel toegelaten, dan moet je een fikse premie betalen.

Sommige autoverzekeraars hanteren een premie van 50% extra. Ook mogen verzekeraars de premie van de autoverzekering voor senioren verhogen als je als klant een bepaalde leeftijdsgrens hebt bereikt. Hier wordt men vaak niet van op de hoogte gesteld, dus wees hier alert op.

Verplichte rijbewijskeuring bij autoverzekering voor senioren

Wil je een autoverzekering voor senioren afsluiten en ben je 75 jaar of ouder? Dan heb je natuurlijk een geldig rijbewijs nodig. Houd er als je deze leeftijd hebt wel rekening mee dat een “normale” verlenging van je rijbewijs niet meer mogelijk is, maar dat je medisch gekeurd moet worden. Om de 5 jaar wordt je rijvaardigheid gekeurd door het CBR. Je ontvangt vanzelf bericht van de RDW, Rijksdienst voor het Wegverkeer. Bij de rijbewijskeuring doorloop je aantal stappen:

  • Je vult een gezondheidsverklaring in waarin je vragen over je gezondheid beantwoordt
  • Je ontvangt bericht van het CBR waarin staat dat je een afspraak moet maken met een keuringsarts
  • Laat je gezondheid door de arts onderzoeken. Deze arts vult nodige formulieren in en stuurt deze naar het CBR
    Een arts van het CBR beoordeelt dan of je nog geschikt bent om te rijden. Soms is een rijtest of aanvullende medische informatie nodig
  • Is het CBR akkoord en ben je rijgeschikt, dan kun je je rijbewijs verlengen bij je gemeente

Autoverzekering voor ouderen

Wil je een autoverzekering voor senioren afsluiten? Er zijn een aantal verzekeraars die ouderen wel toelaten als klant en ook geen hogere premie hanteren als je behoort tot de “ouderen”. De premies van verzekeraars kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen. Plaats daarom je persoonlijke gegevens – dus ook je leeftijd – en de gegevens van je auto in onze vergelijker.

Binnen enkele minuten heb je een overzicht van autoverzekeraars met hun bijbehorende voorwaarden en premies, zodat je een goede keuze kunt maken. Ook krijg je in onze vergelijker meteen advies over welke dekking je het beste kunt afsluiten bij jouw autoverzekering voor senioren. Accepteert de verzekeraar jouw aanvraag meteen? Dan kun je meteen verzekerd de weg op.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 24 nov. 2020, 16:17 Dhr. de V. uit Ureterp.
  • 24 nov. 2020, 16:17 Dhr. B. uit Griendtsveen.
  • 24 nov. 2020, 16:16 Dhr. F. uit Hengelo.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.