Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering voor senioren

Er is geen speciale autoverzekering voor senioren, maar wel hanteren veel verzekeraars een hogere premie als je wordt gerekend tot de “ouderen”. De leeftijd die hiervoor gehanteerd wordt, verschilt sterk bij de verzekeraars: het varieert van een leeftijd tussen de 55 en 75 jaar. Het kan ook zijn dat oudere automobilisten bij sommige verzekeringsmaatschappijen een toeslag op hun premie moeten betalen. Waarom betalen senioren meer en hoe sluit je toch een autoverzekering voor senioren af tegen een gunstige premie? Wij leggen het je uit.

Autoverzekering vergelijken

Waarom betalen senioren meer?

Hoe meer risico je volgens autoverzekeraars hebt op schade, hoe hoger de premie van je autoverzekering wordt. Volgens verzekeraars heb je namelijk meer kans op schade als je behoort tot de ‘ouderen’.

Alle verzekeraars hanteren andere richtlijnen met wat zij onder ‘ouderen’ verstaan. De beginleeftijden hiervan lopen uiteen van 55 tot 75 jaar. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de verzekeraars de premie verhoogt voor automobilisten vanaf 65 jaar.

In het algemeen zien we dat ouderen vaker hun auto all risk verzekeren dan andere bestuurders.

Overstappen autoverzekeraar

Wil je als senior overstappen van de ene naar de andere autoverzekeraar, houd er dan rekening mee dat een derde van de autoverzekeraars een leeftijdsgrens hanteert als zij nieuwe klanten aannemen.

Verzekeraars denken dat ouderen meer kans hebben om schade te rijden door onder andere een verminderde reactiesnelheid, ogen die achteruit gaan en andere kwaaltjes. Hierdoor zijn er minder verzekeraars die een aanbod doen waardoor er vaak ook een hogere prijs ontstaat.

Tegenhangers van deze argumenten – zoals de Consumentenbond – zeggen dat dit in principe logisch klinkt, maar aan de andere kant rijden ouderen veel minder kilometers. Ook laten ze de auto vaker staan bij gladheid en rijden ze minder in het donker.

Autoverzekering voor senioren – de verzekeraar mag ouderen weigeren

In Nederland is het bij autoverzekeraars toegestaan dat zij op basis van hun leeftijd een autoverzekering voor senioren kunnen afwijzen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40% van de autoverzekeraars senioren niet als nieuwe klant accepteert. Word je als senior wel toegelaten, dan moet je een fikse premie betalen.

Sommige autoverzekeraars hanteren een premie van 50% extra. Ook mogen verzekeraars de premie van de autoverzekering voor senioren verhogen als je als klant een bepaalde leeftijdsgrens hebt bereikt. Hier wordt men vaak niet van op de hoogte gesteld, dus wees hier alert op.

 

AutoverzekeraarMaximale leeftijd (bij afsluiten)
FBTO, Interpolis99
Ik kies zelf van a.s.r., Aegon, Avéro Achmea80
Neerlandse75
De Goudse, Klaverblad74
Rhion70
*Bij de verzekeraars die hier niet tussen staan is een specifieke grens lastig te achterhalen en kan het ook te maken hebben met een combinatie van leeftijd van de bestuurder, leeftijd van de auto, schadevrije jaren en het type auto.

Verplichte rijbewijskeuring bij autoverzekering voor senioren

Wil je een autoverzekering voor senioren afsluiten en ben je 75 jaar of ouder? Dan heb je natuurlijk een geldig rijbewijs nodig. Houd er rekening mee dat vanwege je leeftijd een “normale” verlenging van je rijbewijs niet meer mogelijk is, maar dat je medisch gekeurd moet worden. Om de 5 jaar wordt je rijvaardigheid gekeurd door het CBR. Je ontvangt vanzelf bericht van de RDW, Rijksdienst voor het Wegverkeer. Bij de rijbewijskeuring doorloop je een aantal stappen:

  1. Gezondheidverklaring
    Je vult een gezondheidsverklaring in waarin je vragen over je gezondheid beantwoordt.
  2. Afspraak keuringsarts
    Je ontvangt bericht van het CBR waarin staat dat je een afspraak moet maken met een keuringsarts.
  3. Gezondheidsonderzoek
    Laat je gezondheid door de arts onderzoeken. Deze arts vult de nodige formulieren in en stuurt deze naar het CBR. Een arts van het CBR beoordeelt dan of je nog geschikt bent om te rijden. Soms is een rijtest of aanvullende medische informatie nodig.
  4. Rijbewijs verlengen
    Is het CBR akkoord en ben je rijgeschikt, dan kun je je rijbewijs verlengen bij je gemeente.

Vergelijk alle dekkingen

Hieronder vind je een overzicht van alle basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering afsluit.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA-verzekering vergelijken

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

WA beperkt casco vergelijken

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

All risk vergelijken

Aanvullende verzekeringen

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s. In het stappenplan lees je welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten.

Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Soorten dekkingen

  1. Schadeverzekering inzittenden (SVI)
    Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
  2. Ongevallenverzekering
    Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
  3. Pechhulp
    Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.
  4. Rechtsbijstand
    Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding.
  5. No-claimbeschermer
    Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.

Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Speciale regelingen

Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de auto. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Heeft je auto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.

Autoverzekering voor ouderen

Wil je een autoverzekering voor senioren afsluiten? Er zijn een aantal verzekeraars die ouderen wel toelaten als klant en ook geen hogere premie hanteren als je behoort tot de “ouderen”. De premies van verzekeraars kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen. Plaats daarom je persoonlijke gegevens – dus ook je leeftijd – en de gegevens van je auto in onze vergelijker.

Binnen enkele minuten heb je een overzicht van autoverzekeraars met hun bijbehorende voorwaarden en premies, zodat je een goede keuze kunt maken. Ook krijg je in onze vergelijker meteen advies over welke dekking je het beste kunt afsluiten bij jouw autoverzekering voor senioren. Accepteert de verzekeraar jouw aanvraag meteen? Dan kun je direct verzekerd de weg op.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
8 minuten 13-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Op Autoverzekering.nl kun je een ruim aanbod aan autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.

Op Autoverzekering.nl kun je je gegevens in onze vergelijker invullen en krijg je een overzicht van verschillende autoverzekeringen met bijbehorende premies en voorwaarden te zien. Het vergelijken gebeurt op basis van de gegevens die je invult: kenteken, postcode, leeftijd, aantal schadevrije jaren, aantal kilometers per jaar en de dekking die je kiest.

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om te letten op de dekking, premie, eigen risico, eventuele aanvullende verzekeringen en de polisvoorwaarden. Vergeet daarnaast niet om je oude autoverzekering op te zeggen nadat je een nieuwe autoverzekering hebt aangevraagd. Je kunt dit gemakkelijk doen met onze gratis opzegservice.

Als senior heb je altijd zelf de keuze, welke soort autoverzekering je afsluit. Ben je opzoek naar optimale dekking? Kies dan voor een All Risk verzekering.

De premie wordt o.a. berekend aan de hand van dagwaarde van de auto en het soort dekking. Een ”goedkopere auto” staat gelijk aan een goedkopere premie. Dit gaat dus over de huidige waarde van het voertuig. Daarnaast kan je ook kiezen voor een mindere dekking, waardoor je premie laag blijft.

Een autobezitter kan zijn auto verkeringen aan de hand van 3 typen autoverzekeringen: WA- verzekering, WA beperkt casco en all risk.

Sommige verzekeraars hanteren een hogere premie voor jongere, maar ook oudere bestuurders. Wil je weten of dit ook voor jou geldt? Vul dan de vergelijker op de website in.

Meestal is dit gewoon mogelijk. Wel kan je rekenen op een hogere maandelijkse premie. Vul onze vergelijker in om het aanbod voor jou te zien.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven