Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Auto schorsen

Als je van plan bent om je auto tijdelijk niet te gebruiken, kun je de auto schorsen. Door je auto te laten schorsen, ben je tijdelijk niet meer verplicht om een verzekering af te sluiten, om motorrijtuigenbelasting te betalen en om een APK te laten doen. Je mag met je geschorste auto niet meer op openbare wegen rijden. De schorsing van je kenteken geldt voor één jaar en loopt na een jaar automatisch af.

Waar schors ik mijn kenteken?

Het schorsen van je kenteken kan op verschillende manieren. Je kunt dit online doen op de website van het RDW, bij een kentekenloket of bij een RDW-balie. Een kentekenloket vind je in de vestigingen van PostNL.

Online auto schorsen

Aan de hand van je DigiD kun je online bij het RDW je kenteken laten schorsen. Je vult hiervoor een aantal gevraagde gegevens in en betaalt de nodige kosten via de digitale betaalmogelijkheid iDEAL. Na het aanvragen van de schorsing ontvang je per e-mail een bevestiging waarin de einddatum van de schorsing wordt genoemd. Het is belangrijk om de e-mail goed te bewaren. Je kenteken wordt nu in het kentekenregister als geschorst vermeld.

Schorsen bij een kentekenloket of bij een RDW-balie

Om een schorsing in een kantoor van PostNL of bij een RDW-balie aan te vragen, is het belangrijk dat je een aantal documenten meeneemt. Dit zijn het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs en een geldig persoonlijk identiteitsbewijs. Je betaalt het schorsingsbewijs ter plekke. Je ontvangt direct een nieuw tenaamstellingsbewijs waarop de einddatum van de schorsing vermeld wordt.

Auto schorsen

Kosten van kenteken schorsen

De kosten voor het schorsen van een kenteken zijn afhankelijk van onder andere de leeftijd van je auto. Voor personenauto’s tot 15 jaar oud betaal je het zo bepaalde ‘normale tarief’. Dit geldt ook voor bedrijfsauto’s onder de 3500 kg en tot 15 jaar oud. Alle andere voertuigen, behalve brom- en snorfietsen, vallen onder het ‘laag tarief’. Verleng je een schorsing, dan betaal je ook het ‘laag tarief’. RDW vraagt hierbij om de volgende bedragen:

Schorsing brom- of snorfiets€ 11,00
Schorsing laag tarief€ 24,00
Schorsing normaal tarief€ 73,00

Meerdere keren auto schorsen

Schors je je auto binnen één jaar na het begin van een vorige schorsing, dan dien je een ‘hoog tarief’ te betalen. Dit hogere tarief betaal je dus als de ingangsdatum van een vorige schorsing niet langer dan een jaar geleden is en de auto tussentijds niet is overgeschreven. Dit hogere tarief geldt niet voor auto’s van 15 jaar en ouder, motorfietsen en brom- en snorfietsen.

Schorsing hoog tarief€ 120,00

Opheffen schorsing

Een schorsing loopt automatisch af na één jaar, maar het is ook mogelijk om de schorsing eerder op te heffen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Let wel op dat wanneer de schorsing minder dan één maand heeft geduurd, je nog verplicht bent om motorrijtuigenbelasting over deze maand te betalen.

Schorsen van je auto en opschorten van je verzekering

Is je auto geschorst? Dan kun je je autoverzekering tijdelijk opzeggen. Dit is het opschorten van je verzekering. Om je autoverzekering op te schorten, heb je het schorsingsbewijs nodig dat je ontvangt nadat je het kenteken van je auto hebt geschorst. Als je autoverzekering is opgeschort, hoef je tijdelijk ook geen premie te betalen.

Zojuist overgestapt

  • 4 juni 2020, 11:16 Dhr. T. uit Hoofddorp.
  • 4 juni 2020, 11:15 Mevr. de B. uit Utrecht.
  • 4 juni 2020, 11:13 Mevr. M. uit Bergen op zoom.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.