Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Wordt autoschade door vandalisme vergoed?

Schade aan je auto is al vervelend genoeg, maar wat gebeurt er als het niet je eigen schuld is en de dader blijkt spoorloos te zijn? Hier lees je wat je moet doen bij schade door vandalisme en wat je vergoed krijgt.

Neem contact op met de politie

Als je schade aan je auto ontdekt die je niet zelf hebt aangericht, dan is de eerste stap altijd aangifte doen bij de politie. Om een schadevergoeding te kunnen claimen bij je autoverzekering heb je namelijk meestal een bewijs van aangifte nodig. Daarnaast kun je de kosten later alsnog verhalen op de dader als deze wordt gepakt.

Wordt autoschade door vandalisme vergoed?

Schade aan auto door vandalisme

De schade aan een auto kan in veel verschillende vormen voorkomen. Van een krasje op de lak tot een compleet uitgebrande auto. Het ligt aan de autoverzekering die je hebt afgesloten hoeveel je vergoed krijgt.

WA-verzekering

Als je alleen de verplicht WA-verzekering hebt afgesloten dan is schade door vandalisme niet gedekt.

WA-verzekering met beperkte casco

Deze verzekering vergoedt wel een aantal vormen van schade als deze bewust is toegebracht. Een aantal voorbeelden hiervan zijn; brandschade, ruitschade of ingeslagen ruiten, schade door diefstal en schade die is ontstaan door joyriding.

WA-verzekering + volledig casco

Dit is de all-risk verzekering en vergoedt dan ook alle schade die is veroorzaakt door vandalisme, zoals krassen in de lak, lekgestoken banden en afgebroken spiegels.

Invloed op schadevrije jaren

Als je schade claimt, leidt dit bij veel verzekeraars tot een daling van je schadevrije jaren. Tot 01-01-2016 verschilde het per verzekeraar hoeveel schadevrije jaren je kwijtraakte. Vanaf 2016 gelden er nieuwe regels. Bij een schadeclaim die je niet kunt verhalen op een andere partij raak je altijd 5 schadevrije jaren kwijt. Kijk altijd in de polisvoorwaarden van je autoverzekering na wat hierover is afgesproken. Daarnaast is het slim om hier rekening mee te houden voordat je een nieuwe verzekering aanvraagt.

Autoverzekering vergelijken

Schade zelf betalen

Door het claimen van schade kun je dalen op de bonus/malus-ladder. Dit betekent dat de premie van je autoverzekering omhoog zal gaan. Het is daarom verstandig om te kijken of de schadevergoeding opweegt tegen het verminderen van je schadevrije jaren en het toenemen van de premie. In veel gevallen kun je er bij een kleine schade beter voor kiezen om de kosten zelf te betalen. Heb je de schade geclaimd, maar blijkt dit achteraf toch nadelig te zijn? Dan heb je bij de meeste autoverzekeraars nog een paar maanden de tijd om het schadebedrag alsnog te betalen en zo je schadevrije jaren te behouden.

Zojuist overgestapt

  • 26 okt. 2020, 08:12 Mevr. H. uit 's-gravenhage.
  • 26 okt. 2020, 08:12 Mevr. H. uit 's-gravenzande.
  • 26 okt. 2020, 08:12 Dhr. van K. uit Amsterdam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.