Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Moet ik de autoverzekering opzeggen of opschorten?

Wil je weten of je jouw autoverzekering moet opzeggen of opschorten? Autoverzekering.nl helpt je graag met het maken van een keuze. Op deze pagina lees je alles over het opschorten van een autoverzekering.

Wat betekent opschorten?

Wanneer je je auto niet meer gebruikt of verkoopt dan kun je jouw autoverzekering natuurlijk opzeggen. Je kunt er ook voor kiezen om de verzekering per direct op te schorten. Bij een opschorting zet je de verzekering voort, maar hoef je geen premie meer te betalen. Bij de aanschaf van een nieuwe auto kun je deze meteen verzekeren met dezelfde dekking.

Let op: je verzekeraar heeft na de opschortperiode geen acceptatieplicht. Je kunt dus niet altijd terug bij je huidige autoverzekeraar.

Waarom opschorten?

Het opschorten van je autoverzekering heeft als groot voordeel dat de schadevrije jaren drie jaar geldig blijven. Bij een opzegging van de autoverzekering blijven de schadevrije jaren slechts één jaar geldig. Opgebouwde schadevrije jaren zorgen voor een korting op de premie van de autoverzekering.

Het zou dus zonde zijn om deze jaren niet te behouden. Weet je niet hoe lang je zonder auto blijft? Dan adviseren wij je te kiezen de verzekering op te schorten in plaats van op te zeggen.

Autoverzekering opschorten of opzeggen?

Het is niet altijd duidelijk of je je autoverzekering beter kunt opzeggen of opschorten. Hieronder worden een aantal situaties genoemd waarin je je autoverzekering beter kunt opschorten.

Opschorten bij negatief aantal schadevrije jaren

Heb je de afgelopen jaren een paar keer schade geclaimd? Dan heb je waarschijnlijk een negatief aantal schadevrije jaren opgebouwd. Je kunt je autoverzekering dan beter opschorten, omdat het lastiger is om een nieuwe verzekering af te sluiten. Daarnaast zul je bij een andere verzekeraar veel meer premie moeten betalen.

Opschorten en no-claimbeschermer

Als je een autoverzekering met een no-claimbeschermer hebt afgesloten dan kun je elk jaar één schade claimen.autoverzekering opzeggen of opschorten Vervolgens zal de premie van je autoverzekering niet omhoog gaan.

Je verliest daarentegen wel een aantal schadevrije jaren. Wanneer je elk jaar schade claimt dan zul je veel meer premie moeten betalen als je overstapt naar een andere verzekeraar. Je kunt je autoverzekering dan beter opschorten.

Diefstal of slopen

Als je auto is gestolen of wordt gesloopt dan kun je je autoverzekering beter opschorten. Hierdoor kun je namelijk een schadevrij jaar met een andere auto afronden. In geval van autodiefstal kun je je autoverzekering na 30 dagen opschorten.

Rijontzegging of strafrechtelijk verleden

Ben je van plan om je auto te verkopen, maar heb je een rijtontzegging of een strafrechtelijk verleden? In dat geval kun je je autoverzekering beter opschorten. Het is namelijk veel lastiger om een nieuwe autoverzekering af te sluiten na een rijontzegging of een strafrechtelijk verleden.

Wanneer kun je beter opzeggen?

Als je zeker weet dat je de komende drie jaar geen autoverzekering nodig hebt dan kun je je autoverzekering beter opzeggen. Met het opschorten van je autoverzekering is het namelijk mogelijk om je schadevrije jaren maximaal drie jaar te behouden.

Autoverzekering vergelijken

Wil je je autoverzekering niet opschorten, maar wel een nieuwe autoverzekering afsluiten? Op Autoverzekering.nl vergelijk je autoverzekeringen en kun je gemakkelijk de verzekering kiezen die bij je past.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 25 mei 2020, 16:21 Dhr. van E. uit Eemnes.
  • 25 mei 2020, 16:12 Dhr. K. uit Lichtenvoorde.
  • 25 mei 2020, 16:11 Dhr. S. uit Oostzaan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.