Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de autoverzekeraar krijg je een schadevrij jaar. Hoe hoger het aantal jaren zonder geclaimde schade, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering zal zijn. Claim je wel schade, dan verlies je een aantal schadevrije jaren. Hoeveel jaren dat zijn hangt af van je positie op de bonus-malusladder. Vanaf 2014 zijn autoverzekeraars verplicht om de jaren zonder schade te vermelden op de polis.

Schadevrije jaren staan op de polis

De eenvoudigste manier om achter het aantal schadevrije jaren te komen is door je polis erbij te pakken. Autoverzekeraars hebben afgesproken dat vanaf 1 januari 2014 het aantal schadevrije jaren altijd op de polis moet worden vermeld. Vroeger was dit niet het geval, waardoor auto-eigenaren vaak niet wisten hoeveel jaren zonder schade ze precies hadden.

Zelf schadevrije jaren kunnen berekenen

Hoe bereken je zelf je schadevrije jaren? Daar moet je eerst voor begrijpen hoe de bonus-malusladder werkt. Daarna kun je de schadevrije jaren berekenen.Schadevrije jaren

Schadevrije jaren achterhalen

De jaren zonder schade kun je ook nog op deze manier achterhalen:

  1. Bij de huidige autoverzekeraar navragen.
  2. In de bevestiging van de opzegging van je huidige autoverzekeraar.
  3. Aanvragen bij Roy Data. Roy Data houdt het aantal schadevrije jaren bij. Binnen 28 dagen ontvang je per post bericht.
  4. Als je de jaren zonder schade in het buitenland hebt opgebouwd dan vraagt de verzekeraar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar. Je krijgt deze verklaring bij het opzeggen van je autoverzekering.
  5. Heb je een auto van de zaak hebt en ben je de enige bestuurder? Je kunt dan aan je werkgever of verzekeraar vragen of zij een werkgeversverklaring accepteren voor het toekennen van de jaren zonder schade.

Vanaf 2016 uniforme schadejaren

De wijze waarop jaren zonder schade zijn vastgesteld is vanaf 2016 uniform. Dit geldt alleen voor autoverzekeringen die vanaf begin 2016 zijn afgesloten. Het aantal schadevrije jaren worden op dezelfde wijze geregistreerd. En de terugval bij een schademelding zal gelijk worden getrokken. Autoverzekeraars kunnen wel nog hun eigen bonus-malusladder gebruiken. Als je overstapt gelden echter de uniforme regels voor de berekening van de jaren zonder schade.

Wil je graag meer weten over schadevrije jaren? Klik dan hier.

Hoe zit het bij een leaseauto?

Bij je leasemaatschappij kun je navragen hoeveel jaren zonder schade je hebt opgebouwd met een leaseauto. Dit gaat op een andere manier dan bij een auto in eigen eigendom.

Hoe lang blijven de schadevrije jaren geldig?

Als je je autoverzekering opzegt, blijven de schadevrije jaren één jaar geldig. Als je je auto verkoopt gaan de jaren zonder schade drie jaar mee. Lees op de volgende pagina meer over de geldigheid van de jaren zonder schade bij opzegging en opschorting.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 25 mei 2020, 15:19 Dhr. Den O. uit Gemonde.
  • 25 mei 2020, 15:17 Mevr. B. uit Sint-oedenrode.
  • 25 mei 2020, 15:14 Dhr. L. uit Drouwen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.