Dekking autoverzekering
Ben je op zoek naar een autoverzekering? Dan is de eerste keuze die je moet maken welke dekking je wilt. Hoe uitgebreider je dekking, hoe meer schade je vergoed krijgt. Je kunt kiezen uit WA, WA beperkt casco of all risk. Daarnaast kun je de basisdekking uitbreiden met verschillende aanvullende dekkingen. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over autoverzekeringen dekkingen. Daarnaast kun je via onze vergelijkingstool direct zien wat de premie is voor de verschillende dekkingen.
Basisdekking
Veruit het belangrijkste aspect van je autoverzekering is de basisdekking. Die bepaalt namelijk welke schades je wel en niet vergoed krijgt. In Nederland ben je als autobezitter verplicht tenminste een WA-verzekering auto af te sluiten. Is je auto veel waard of ben je er erg afhankelijk van? Dan is het verstandig je basisdekking uit te breiden met een cascoverzekering. Hierbij heb je de keuze tussen beperkt casco en volledig casco (all risk). Lees hier meer over het specifieke verschil tussen WA casco en all risk.
Dekking autoverzekering: welke basisdekking moet ik kiezen?
Goede vraag! Het belangrijkste voor je overweging is de leeftijd van je auto. In principe sluit je alleen voor auto’s tot 6 jaar oud een all risk verzekering af. Is je auto tussen de 6 en 10 jaar oud dan is een WA beperkt casco vaak de beste keuze. Bij auto’s ouder dan 10 jaar voldoet over het algemeen een WA-verzekering.
Goed om te weten: Als je auto een relatief hoge dagwaarde heeft, kun je beter een dekking opschalen. Is je auto ouder dan acht jaar, maar ben je er erg afhankelijk van? Ga dan voor beperkt casco. Als je nog een lening afbetaalt voor je auto kun je zelfs beter opschalen naar all risk. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende basisdekkingen. Om je te helpen bij het maken van een keuze, lichten we iedere dekking voor je toe.
WA-verzekering
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA + beperkt casco
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
All risk
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA-verzekering
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
WA + beperkt casco
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
All risk
- Schade aan anderen
- Diefstal of inbraak
- Ruitschade
- Stormschade en brandschade
- Schade door eigen toedoen
- Vandalisme
Advies van onze expert
“De belangrijkste keuze bij het afsluiten van een autoverzekering is welke basisdekking en eventuele aanvullende dekkingen je wilt afsluiten. In onze vergelijker geven we gratis advies over welke dekking je het beste kunt kiezen.”
Expert autoverzekeringen
Toelichting dekking autoverzekering
WA-autoverzekering
In Nederland ben je als autobezitter verplicht een WA-verzekering af te sluiten. En dat is maar goed ook! Stel je voor dat iemand onverzekerd schade bij jou veroorzaakt. Dan wordt het lastig om deze schade vergoed te krijgen. Met een WA-verzekering is uitsluitend schade gedekt die je met je auto veroorzaakt bij anderen. Dit is dan ook veruit de goedkoopste basisdekking.
WA beperkt casco
WA beperkt casco is een aanvulling op je WA-verzekering. Naast schade aan anderen is ook bepaalde schade aan je eigen auto gedekt. Het gaat dan wel alleen om schade die je niet zelf hebt veroorzaakt, maar waar ook geen andere bestuurder verantwoordelijk voor is. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand, diefstal of storm.
WA + volledig casco (all risk)
Met volledig casco, ook wel all risk autoverzekering genoemd, is eigenlijk alle schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt.
Rijd je bijvoorbeeld iemand aan of raak je van de weg? Dan wordt de schade gewoon vergoed. Ook schade door vandalisme valt onder de dekking van volledig casco.
Aanvullende verzekeringen
Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s. In het stappenplan lees je welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten.
Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.
Soorten dekkingen
-
1
Schadeverzekering inzittenden (SVI)
Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
-
2
Ongevallen inzittendenverzekering
Een ongevallen inzittendenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
-
3
Pechhulp
Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.
-
4
Rechtsbijstand
Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding.
-
5
No-claimbeschermer
Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.
Speciale regelingen
Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de auto. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Heeft je auto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.
Dekking autoverzekering tussentijds wijzigen
Er zijn twee manieren waarop je de dekking van je autoverzekering tussentijds kunt wijzigen:
- je breidt de dekking verder uit;
- of je verlaagt de dekking van je autoverzekering.
Het verlagen van de dekking van je autoverzekering kan bij de meeste verzekeraars pas aan het einde van de contractperiode. Je kunt hiervoor het beste de polisvoorwaarden van je verzekeraar checken. Het verhogen van je dekking kan meestal wel tussentijds. Wees je er wel van bewust dat je na het uitbreiden van de dekking een hogere premie gaat betalen. Neem voor het verhogen van je dekking contact op met je verzekeraar.
Controleer ieder jaar je dekking
Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om ieder jaar de dekking van je autoverzekering te controleren, namelijk:
- Veranderende behoeften: jouw verzekeringsbehoeften kunnen van jaar tot jaar veranderen. Misschien is je levenssituatie veranderd (bijvoorbeeld een nieuwe baan, verhuizing, of gezinsuitbreiding), waardoor andere dekkingsopties of -niveaus beter passen.
- Waarde van je auto: de waarde van je auto daalt naarmate deze ouder wordt. Het kan zijn dat een uitgebreide of allriskverzekering niet meer economisch verantwoord is voor een ouder voertuig.
- Premieaanpassingen: verzekeraars passen regelmatig hun tarieven aan. Door jaarlijks te controleren, kun je zien of je nog steeds de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt.
- Nieuwe aanbiedingen en kortingen: verzekeringsmaatschappijen bieden vaak nieuwe kortingen en aanbiedingen aan. Check daarom ieder jaar of er nog interessante aanbiedingen of kortingen zijn waarvan je kan profiteren.
- Rijgeschiedenis: als je rijgeschiedenis verandert, bijvoorbeeld door het verkrijgen van schadevrije jaren of juist het oplopen van schade, kan dit invloed hebben op de premie en dekking die het meest geschikt voor je is.
- Marktveranderingen: de verzekeringsmarkt verandert voortdurend. Nieuwe aanbieders kunnen op de markt komen met concurrerende prijzen en voorwaarden.
Door jaarlijks een vergelijking voor je autoverzekering te maken, zorg je ervoor dat je verzekering aansluit bij je huidige behoeften en omstandigheden. Bovendien kun je geld besparen als je overstapt naar een andere verzekering.
Dekking autoverzekering vergelijken
Ben jij er over uit welke dekking je wilt hebben? Via Autoverzekering.nl vergelijk je eenvoudig meerdere autoverzekeringen op prijs en kwaliteit. Kies de de autoverzekeraar die het beste bij jouw situatie past en geef aan met welke aanvullende verzekering je dit wilt uitbreiden.
Autoverzekering vergelijken
Klanten over Autoverzekering.nl
daniël
Snel, eenvoudig en eerlijke prijzen. Ik heb nog even contact gehad met een medewerkster. Zij was uiterst vriendelijk en wist mijn vragen goed te beantwoorden. Zeer tevreden.
blij
Snel geregeld
k.o.a. mohsen
Goed service
daniël
Snel, eenvoudig en eerlijke prijzen. Ik heb nog even contact gehad met een medewerkster. Zij was uiterst vriendelijk en wist mijn vragen goed te beantwoorden. Zeer tevreden.
blij
Snel geregeld
k.o.a. mohsen
Goed service
Veelgestelde vragen
- neem contact op met je huidige verzekeraar en laat je huidige dekking aanpassen;
- of maak een vergelijking op Autoverzekering.nl, bekijk de premies van verschillende verzekeraars voor jouw gewenste dekking en vraag je nieuwe autoverzekering aan.
Wanneer is het slim om mijn autoverzekering dekking te wijzigen?
Het is verstandig om de dekking van je autoverzekering te wijzigen als je al jaren dezelfde dekking hebt en de leeftijd van je auto eigenlijk niet meer bij de dekking van je huidige autoverzekering past. Door over te stappen naar een autoverzekering met een andere dekking kun je gemiddeld €290 per jaar besparen. In de onderstaande tabel kun je checken of de dekking van je autoverzekering nog bij de leeftijd van je auto past.
Hoe kan ik de dekking van mijn autoverzekering wijzigen?
Er zijn twee manieren waarop je de dekking van je autoverzekering kunt aanpassen:
Welke verzekeraars kun je bij ons vergelijken?
Op Autoverzekering.nl kun je ruim 20 autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.
Hoe vergelijken wij?
Op Autoverzekering.nl kun je je gegevens in onze vergelijker invullen en krijg je een overzicht van verschillende autoverzekeringen met bijbehorende premies en voorwaarden te zien. Het vergelijken gebeurt op basis van de gegevens die je invult: kenteken, postcode, leeftijd, aantal schadevrije jaren, aantal kilometers per jaar en de dekking die je kiest.
Wat doet Autoverzekering.nl voor jou?
Autoverzekering.nl helpt je bij het vergelijken van autoverzekeringen van verschillende verzekeraars en het vinden van de best passende verzekering voor jouw situatie. Met onze gratis opzegservice maken we het daarnaast ook een stukje makkelijker voor je om je oude verzekering op te zeggen.
Hoe onafhankelijk is Autoverzekering.nl?
Autoverzekering.nl is 100% onafhankelijk. Dit wil zeggen dat wij op geen enkele manier verbonden zijn aan een autoverzekeraar en jou dus de eerlijkste, goedkoopste en dus beste autoverzekering kunnen tonen.
Hoe werkt het overstapproces?
De eerste stap is je gegevens invullen in onze vergelijker. Daarna kun je de basisdekking van je autoverzekering kiezen. Weet je niet zeker welke dekking het beste bij je past? Geen probleem, in onze vergelijker geven we je gratis advies.
Daarna kun je beginnen met het vergelijken van verschillende autoverzekeringen. Keuze gemaakt? Dan is het tijd om je autoverzekering aan te vragen. Afhankelijk van de verzekeraar die hebt gekozen, kun je de autoverzekering direct bij ons aanvragen of via de website van de verzekeraar zelf.
Tijdens het aanvraagproces zul je nog wat extra informatie moeten invullen. Bijvoorbeeld of je nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten, wat de gegevens van de hoofdbestuurder zijn en nog een aantal slotvragen. Daarna kun je de aanvraag bevestigen. Wij sturen je vervolgens een bevestigingsmail. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je verzekerd de weg op.
Is mijn auto direct verzekerd?
Of je direct verzekerd bent, hangt af van je persoonlijke situatie en de verzekeraar waarbij je de autoverzekering afsluit. Nadat je via onze vergelijker een autoverzekering hebt afgesloten, ontvang je een bevestigingsmail. Hierin staat of je aanvraag is geaccepteerd, nog in behandeling is of is afgewezen.
Is je aanvraag geaccepteerd, dan kun je direct verzekerd de weg op. Wanneer je aanvraag nog in behandeling is, kun je alleen verzekerd de weg op als jouw nieuwe verzekeraar een voorlopige dekking aanbiedt. In de bevestigingsmail staat of dit het geval is. Bij een afgewezen aanvraag ben je niet verzekerd en zul je een andere verzekeraar moeten kiezen. Je kunt hiervoor opnieuw een vergelijking maken en een autoverzekering afsluiten.
Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.