Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Wat is een bonus-malus ladder?

Met een bonus-malus ladder wordt aan de hand van je schadevrije jaren bepaald of je een no-claimkorting op je autoverzekeringspremie ontvangt. Indien dat zo is, dan kun je op de bonus-malus ladder aflezen hoe hoog deze korting is.

Aantal schadevrije jaren: bonus

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op de bonus-malus ladder staat. Ieder jaar dat je geen schade hebt geclaimd, stijg je op de ladder. Dit betekent een bonus in de vorm van een hogere korting op je maandelijkse vaste lasten.

Negatief aantal schadevrije jaren: malus

Als je meerdere keren per jaar schade claimt of als je schade claimt vlak nadat je voor het eerst een autoverzekering hebt afgesloten, kun je een negatief aantal schadevrije jaren krijgen. Er is in dat geval sprake van malus. In plaats van een korting op je premie, betaal je een toeslag op je premie.

Daling bonus/malus ladder

Het claimen van schade veroorzaakt een daling op de bonus-malus ladder van een aantal treden en in je aantal schadevrije jaren. De hoogte van het schadebedrag is daarbij niet van belang. In verband met de, in sommige gevallen, flinke daling, kun je overwegen om kleine schades zelf te vergoeden. Op deze manier voorkom je een stijging van je maandelijks premie.

Geen schuld

Is er schade ontstaan buiten jouw schuld om? Dan heeft dit geen gevolgen voor je positie op de bonus-malus ladder. De verzekeraar zal de schade verhalen op de partij die schuld heeft. Ook schades die door een andere (aanvullende) verzekering worden gedekt, zijn vaak niet van invloed op je positie op de bonus-malus ladder.

Maximale no-claimkorting en bescherming

Iedere autoverzekeraar hanteert een maximale no-claimkorting, die kan oplopen tot wel 80%. Als je de top van de bonus-malus ladder hebt bereikt, heb je deze maximale korting bereikt. De meeste verzekeraars bieden in dat geval een bonusbeschermer. Je kunt dan bij schade wel terugvallen in treden, maar je behoudt de maximale korting. Dit is niet hetzelfde als de no-claimbeschermer.

No-claimbeschermer

Het is mogelijk om bij je autoverzekering een no-claimbeschermer af te sluiten. Hiermee kun je jaarlijks één schadeclaim indienen, zonder dat dit invloed heeft op je no-claimkorting. Claim je schade en maak je gebruik van je no-claimbeschermer? Je aantal schadevrije jaren gaat wel omlaag. Dit betekent dat je bij een overstap naar een nieuwe verzekeraar hoogstwaarschijnlijk een hogere premie dient te betalen, waardoor overstappen minder aantrekkelijk wordt.

Autoverzekering vergelijken

Per verzekeraar

Het verschilt per autoverzekeraar hoe snel je stijgt en daalt op de bonus-malus ladder. De bonus-malus ladders kunnen verschillen van ongeveer 5 tot 35 treden. Ook begin je niet bij iedere verzekeraar op dezelfde trede. Daarnaast bestaan er vaak ook verschillen in de maximale bonus en malus. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering kun je terugvinden hoe dit bij jouw verzekeraar is geregeld.

Hoe werkt een bonus-malus ladder?

Hieronder zie je een voorbeeld van een bonus-malus ladder. Aan de hand van dit voorbeeld kunnen we je laten zien hoe de bonus-malus regeling werkt.

TredeKortingVerandering zonder schadeVerandering met 1 schadeVerandering met 2 schades
1275 %1382
1175 %1271
1072,5 %1161
967,5 %1051
862,5 %941
757,5 %831
650 %721
542,5%621
435 %511
325 %411
215 %311
1-10 %211

Stel dat je bent gepositioneerd op trede 8, dan ontvang je een korting van 62,5 procent op je premie. Heb je een jaar zonder schade gereden? Dan klim je naar trede 9 en stijgt je korting naar 67,5 procent. Claim je 1 schade in één jaar? Dan val je terug naar trede 4 en daalt je korting tot 35 procent. Als je 2 schades claimt in één jaar dan val je terug naar trede 1 en dien je een toeslag van 10 procent bovenop je premie te betalen

Bonus-malus ladders vergelijken

Aangezien de bonus-malus regeling per verzekeraar verschilt, is het slim om de bonus-malus ladders te vergelijken. Deze vind je in de polisvoorwaarden. In onze vergelijker kun je de polisvoorwaarden per verzekeraar gemakkelijk inzien.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 23 nov. 2020, 23:25 Mevr. H. uit Tilburg.
  • 23 nov. 2020, 23:25 Dhr. J. uit Pijnacker.
  • 23 nov. 2020, 23:13 Dhr. Van M. uit Capelle aan den ijssel.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.