Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Bestelautoverzekering

bestelautoverzekeringHeb je een auto met laadruimte die voornamelijk wordt gebruikt voor werk? Dan heb je waarschijnlijk een bestelauto. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een bedrijfsauto die gebruikt wordt door aannemers en bouwvakkers, maar ook voor gehandicaptenvervoer wordt vaak een bestelauto ingezet. Heb jij een bestelauto en wil je deze verzekeren? Wij leggen je op de pagina meer uit over de verschillende dekkingen, fiscale voordelen en meer.

Je bestelauto verzekeren: WA, WA+ of allrisk?

Als je je bestelauto gaat verzekeren, heb je de keuze uit drie dekkingen. Welke het beste bij jouw bedrijfsauto past, hangt o.a. af van de leeftijd van je auto.

WA-verzekering

Je moet je bedrijfsauto altijd minimaal WA verzekeren. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De enige schade die een WA-verzekering vergoedt, is de schade die jij als bestuurder maakt bij een andere weggebruiker. Een WA-verzekering is aan te raden als je bestelauto ouder dan 10 jaar is.

WA+ verzekering

Een WA+ verzekering wordt ook wel Beperkt Casco genoemd. Deze dekking vergoedt de schade die jij maakt bij een tegenpartij, maar je krijgt ook een vergoeding voor sommige soorten schade aan je eigen auto. Je kan hierbij denken aan ruitschade, brand, storm en diefstal. Een WA+ verzekering is aan te raden als je bestelauto 6 tot 10 jaar oud is.

Allrisk verzekering

Met een allrisk, ofwel volledig cascoverzekering, ben je het meest volledig verzekerd. Je krijgt hierbij alle schade vergoedt, ongeacht of je dit zelf hebt veroorzaakt. Is je auto maximaal 5 jaar oud? Dan is een allrisk verzekering een goede keuze.

Is je auto ouder dan 5 jaar, maar wil je deze wel graag allrisk verzekeren? Dit is een goede keuze als je weinig geld achter de hand hebt, de dagwaarde van je auto hoog ligt of als het premieverschil met een lagere dekking minimaal is. Daarnaast kan je natuurlijk nog kiezen voor aanvullende verzekeringen.

Samengevat: WA, WA+ en allrisk

WAWA+ (beperkt casco)Allrisk (volledig casco)
Schade bij anderenXXX
Schade door eigen schuldX
BrandXX
Diefstal/inbraakXX
RuitschadeXX
Storm en ander natuurgeweldXX
Aanrijding met een dierXX
VandalismeX

Accessoires bestelauto meeverzekeren

Bestelauto’s zijn vaak uitgerust met accessoires. De accessoires waarmee de bestelauto vanuit de fabriek standaard wordt uitgerust, zijn automatisch meeverzekerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trekhaak, ingebouwde navigatiesystemen en geluidsapparatuur. Deze accessoires zijn inbegrepen in de cataloguswaarde van de auto. Later ingebouwde of toegevoegde accessoires zijn niet meeverzekerd.

Verschil tussen een bestelauto en personenauto

bestelautoverzekeringJe mag niet iedere auto die je soms gebruikt voor werk een bestelauto noemen. Voordat je auto als bestelauto wordt beschouwd door de Belastingdienst, moet je aan aardig wat eisen voldoen. Zo moet de auto ingericht zijn voor het vervoer van goederen, een vlakke laadvloer hebben en is de toegestane maximummassa maximaal 3.500 kilo. Daarnaast moet je een btw-nummer hebben en meer dan 10% van je kilometers zakelijk te rijden.

Ook aan de ombouw en inrichting van de bestelauto worden eisen gesteld. Deze zijn afhankelijk van het soort bestelauto dat je hebt (met open laadbak, met verhoogd dak, met dubbele cabine, etc). De eisen van de Belastingdienst vind je hier.

Als je auto niet voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, wordt de auto gezien als een personenauto. Dit betekent dat je een autoverzekering af moet sluiten voor een personenauto. Als dit het geval is, kan je via ons autoverzekeringen vergelijken. Zo vind je gemakkelijk en snel een verzekeraar die bij jou past.

Grijs kenteken bestelauto

Een grijs kenteken is niet letterlijk grijs. Het is een administratieve benaming voor bestelauto’s, wat betekent dat het nummerbord gewoon geel is. Je kan een grijs kenteken herkennen aan het eerste letter op het nummerbord: dit is altijd een B of V.

Belastingvoordelen bestelauto

BPM

Sinds 1 januari 2007 hoef je de Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen niet meer voor te schieten als je een bedrijfsauto koopt. Je krijgt namelijk vrijstelling van omzetbelasting als je ondernemer bent.

Je moet de BPM alsnog betalen als je met je onderneming stopt, de auto ombouwt tot personenauto of als je de bestelauto verkoopt aan een particulier terwijl de auto nog jonger is dan vijf jaar.

BTW aftrek

Als je een bestelauto koopt, mag je de kosten voor de inkomstenbelasting optellen bij het vermogen van het bedrijf. Wanneer je BTW belaste werkzaamheden uitvoert voor je bedrijf, kun je de BTW over de koop van je bedrijfsauto aftrekken.

Voor privégebruik betaal je gewoon BTW, hetzelfde geldt voor woon-werk verkeer.

Wegenbelasting

bestelautoverzekeringVoor bestelauto’s die zakelijk gebruikt worden, gelden lagere tarieven voor wegenbelasting. Als je als ondernemer voor de omzetbelasting bent geregistreerd, wordt automatisch dit lagere tarief gerekend. Je moet echter wel aan enkele voorwaarden voldoen.

  • Je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting
  • Je moet een btw-nummer hebben
  • Je moet de rechtspersoon zijn aan wie het btw-nummer is toegekend
  • Je moet jaarlijks meer dan 10% van je kilometers zakelijk hebben gereden
  • De bestelauto moet op jouw naam staan

Bestelautoverzekering vergelijken

Bestelautoverzekeringen vergelijken is op dit moment nog niet mogelijk op Autoverzekering.nl. Binnenkort wordt dit echter wel mogelijk en helpen wij je graag bij het afsluiten van een bestelautoverzekering.