Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Premie omhoog na schade

De premie van je autoverzekering is mede afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Met schadevrije jaren kun je tot 80% korting ontvangen op je premie. Maar wanneer heeft schade een terugval in het aantal schadevrije jaren tot gevolg en wanneer niet? En hoeveel gaat de premie omhoog na schade?

Schade bij een ander aangericht

Indien je zelf schuld hebt aan de schade die anderen hebben opgelopen als gevolg van een ongeval met je auto, kun je de schade niet op een ander verhalen. Om deze reden val je terug in je aantal schadevrije jaren. Ook als iemand anders jouw auto heeft bestuurd en daarbij schade aan anderen heeft aangericht, zal de schade worden verhaald op jouw verzekering.

Schade aan je eigen auto

Als je jouw auto WA beperkt casco hebt gedekt, wordt schade aan je eigen auto als gevolg van bepaalde situaties gedekt. Deze schadeclaim heeft dan geen invloed op jouw schadevrije jaren. Het gaat om schade als gevolg van brand, diefstal, storm, ruitbreuk, botsing met loslopende dieren en vandalisme.

Wanneer gaat de premie omhoog na schade?

Na een aanrijding hoef je niet meteen meer premie te betalen. Elke autoverzekeraar werkt de schadecijfers namelijk maar eens per jaar bij. Welk moment dat precies is hangt af van de looptijd van je autoverzekering.

Terugval in schadevrije jaren

Met ieder schadevrij jaar stijg je op de zogenaamde bonus/malus ladder. Andersom geldt dat je bij een terugval in het aantal schadevrije jaren daalt op deze ladder. Iedere autoverzekeraar hanteert een eigen bonus/malus regeling. De invloed van een terugval op de hoogte van je premie verschilt dan ook per verzekeraar. Check de gevolgen van schade in de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering.

Zojuist overgestapt

  • 21 aug. 2019, 02:52 Dhr. de J. uit Leeuwarden.
  • 21 aug. 2019, 00:43 Dhr. R. uit Hengelo.
  • 21 aug. 2019, 00:06 Dhr. A. uit Eindhoven.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.