Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering oude auto

Wanneer je een oude auto bezit wil je deze natuurlijk goed verzekeren. Of het nu een geliefde klassieker is of je trouwe dagelijkse wagen, je wil zo lang mogelijk plezier hebben van jouw voertuig. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de verzekering voor jouw oude(re) auto? Op deze pagina leggen we alles duidelijk uit, zo kan jij de beste en voordeligste verzekering kiezen voor jouw oude auto.

Autoverzekering vergelijken

Oude auto verzekeren: waar moet je op letten?

Wanneer je je auto goed onderhoudt, kan dit een duurzame en zelfs voordelige keuze zijn om langer met jouw geliefde bolide te blijven rijden. Als je auto niet piepjong meer is, vanaf ongeveer 6 tot 10 jaar oud, dan zul je andere overwegingen hebben bij het verzekeren van jouw wagen, dan bij een nieuwe of juist een veel oudere auto.

De dagwaarde van je auto speelt hierbij een belangrijke rol. Dit is de economische vervangingswaarde van jouw specifieke auto. Hierbij kijkt men niet alleen naar de leeftijd (het bouwjaar) van de auto, maar ook naar: het merk, model, type, de uitvoering/opties, de kilometerstand en hoe goed hij is onderhouden, dit telt allemaal mee voor de waarde. Maar ook het gebruik en de beschikbaarheid van onderdelen spelen allemaal een rol bij het bepalen van de juiste dekking.

Dekking kiezen voor je oude auto

Ook voor oude(re) auto’s geldt dat je kunt kiezen uit drie verschillende dekkingsmogelijkheden. We zetten ze nog even op een rijtje:

Hierboven hadden we het al over de dagwaarde van jouw auto. Bij de keuze van de dekkingsgraad moet je erop letten dat de dagwaarde van jouw verzekerde auto niet zo laag is dat je bij autoschade een onevenredig laag bedrag krijgt uitgekeerd ten opzichte van de betaalde premie. Dit punt bereik je sneller bij bijvoorbeeld een all risk verzekering. Dan is de vraag: zijn de extra premiekosten het waard voor een oude auto?

Daarnaast moet je rekening houden met je eigen financiële draagkracht. Hoeveel premie kun je per maand missen, maar vooral: hoeveel reserves heb je om eventuele toekomstige schade aan je auto zelf te kunnen betalen?

Speciale verzekering voor auto die oud is

Op deze pagina hebben we het over oude of oudere auto’s, we hebben het dan over auto’s tot ongeveer 15 jaar oud. Voor auto’s ouder dan 15 jaar bestaat er een speciale youngtimerverzekering en voor auto’s vanaf 25 jaar oud heb je de oldtimerverzekering.

Dit zijn speciale verzekeringen die rekening houden met de unieke status en het beperkte gebruik van deze voertuigen. Met deze verzekeringen betaal je een lagere premie, maar hier zijn ook strenge eisen aan verbonden. Voor beide categorieën geldt bijvoorbeeld dat je naast deze auto nog een wagen moet hebben voor dagelijks gebruik.

Omslagpunt keuze dekking voor oude auto

Het omslagpunt voor de keuze van je dekking hangt af van factoren zoals de dagwaarde van je auto en hoe essentieel deze is voor je dagelijks leven. Let op: er is geen vast omslagpunt waarbij je niet meer kunt kiezen voor bijvoorbeeld een all risk verzekering.

Wel gelden er gemiddelden die door de meeste verzekeraars worden gebruikt:

  • Auto’s tot 0-6 jaar oud: all risk (volledig casco)
  • Auto’s tot 6-10 jaar oud: WA+ (beperkt casco)
  • Auto’s ouder dan 10 jaar: WA (wettelijke aansprakelijkheid)

Bovenstaande geeft een mooie leidraad bij de keuze voor de juiste dekking voor jouw oudere auto. Maar bedenk je ook: sommige oldtimers of youngtimers worden juist steeds meer waard. Zeker als deze gewild en goed onderhouden zijn en/of weinig kilometers op de teller hebben.

Voorbeelden van dekkingskeuze bij oudere auto’s

Om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden, die er qua verzekering en dekkingskeuze voor jouw oude(re) auto zijn, hebben we enkele voorbeelden voor je op een rijtje gezet.
Je hebt:

  • een auto van 50 jaar oud, die alleen wordt gebruikt voor speciale gelegenheden: jouw auto kan baat hebben bij een oldtimerverzekering (als deze aan de eisen van de verzekeraar voldoet).
  • een auto van 10 jaar oud, die dagelijks wordt gebruikt: een WA beperkt casco verzekering kan een goede balans bieden tussen dekking en kosten.

Vind de beste deal voor jouw oude auto

Wil je de beste deal voor jouw oude auto? Door autoverzekeringen te vergelijken, kun je de beste verzekering vinden voor jouw situatie.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 22-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij het kiezen van een autoverzekering voor een oude auto is het essentieel om rekening te houden met de leeftijd en de waarde van het voertuig. Voor oudere auto’s wordt vaak geadviseerd om een minder uitgebreide dekking te kiezen, zoals een WA beperkt casco of WA-verzekering. Overweeg of de kosten van de verzekering opwegen tegen de waarde van de auto. In onze vergelijker geven we gratis advies over welke dekking het beste past bij jouw auto.

Of een auto als oud wordt beschouwd, hangt af van de context en de verzekeraar. In veel gevallen wordt een auto van 20 jaar oud beschouwd als een oudere auto en in sommige gevallen zelfs als een youngtimer. Verzekeraars kunnen echter verschillende criteria hanteren bij het bepalen van de leeftijdsgrens voor oudere voertuigen.

Ja, het is zeker mogelijk om een oude auto te verzekeren. Het is zelfs verplicht om auto’s die (af en toe) op de openbare weg komen, minimaal WA te verzekeren. Verzekeraars bieden specifieke dekkingsopties die zijn afgestemd op de behoeften van oudere voertuigen. Dit geldt voor wagens vanaf ongeveer 15 jaar oud (youngtimer) en 25 jaar oud (oldtimer) en hier gelden expliciete eisen voor. Het type dekking dat je kiest, hangt af van factoren zoals de leeftijd van de auto, de dagelijkse kilometerstand en jouw persoonlijke voorkeuren.

Het verzekeren van een auto van 10 jaar oud vereist aandacht voor specifieke factoren. Vanaf 10 jaar zou je kunnen overwegen om je auto alleen nog WA te verzekeren, maar het kiezen van de juiste dekking hangt van veel verschillende zaken af, zoals de huidige waarde van de auto, het verwachte gebruik en jouw persoonlijke budget.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven