Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Oldtimerverzekering

Ben je op zoek naar een goedkope oldtimer verzekering? Dan is het goed om te weten wanneer een verzekeraar een oude auto als oldtimer classificeert. Elke verzekeraar heeft andere eisen om een auto een oldtimer te noemen. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over oldtimer verzekeringen. Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om online een oldtimer autoverzekering af te sluiten via Autoverzekering.nl. Wel kan je bellen naar onze klantenservice, zij kunnen je verder helpen.

Wat is een oldtimer precies?

Bij de term oldtimer heeft iedereen wel een bepaalde auto die ze voor zich zien. Maar wat houdt de term oldtimer nou precies in? Oldtimers zijn klassieke voertuigmodellen waarvan de productie al jaren geleden is gestopt.

Toch zijn zeker niet alle oudere auto’s per definitie een oldtimer, in het algemeen krijgt een auto namelijk pas na 25 jaar de term oldtimer. Eenmaal geclassificeerd als oldtimer brengt dit voordelen met zich mee voor de autobezitter, waaronder de autoverzekering.

Is een oldtimerverzekering voor mij?

Je kan niet altijd een oldtimerverzekering afsluiten. Ten eerste moet je natuurlijk een oldtimer in bezit hebben. Wanneer je per se op zoekt bent naar een goedkope oldtimerverzekering dan mag je de tweede auto alleen hobbymatig gebruiken. Ook is een verzekering voor een oldtimer vaak begrensd in het aantal kilometers per jaar. Bij de meeste verzekeraars ligt het maximum tussen de 5000 of 7500 kilometer.

Wanneer ziet een verzekeraar jouw auto als oldtimer?

Omdat de premie die je betaalt voor een oldtimer verzekering lager is dan voor een gewone autoverzekering willen verzekeraars jou niet zomaar een oldtimerverzekering laten afnemen.

Voor het afsluiten van een oldtimer verzekering is het slim om de specifieke eisen per verzekeraar op te vragen, zodat je goed kan kiezen welke verzekeraar het beste bij jouw persoonlijke situatie aansluit.

Het is per verzekeraar verschillend aan welke eisen je auto moet voldoen, maar de punten waarbij hierop ten minste gelet wordt zijn:

  • Je moet in het bezit zijn van een andere auto voor dagelijks gebruik
  • De auto voor dagelijks gebruik moet bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn
  • Een minimale of maximale leeftijd van de verzekerde
  • Er mag een maximaal aantal kilometers per jaar gereden worden
  • Een minimale taxatiewaarde
  • Een goede beveiliging
  • Je gebruikt de oldtimer niet voor werk, wedstrijden of verhuur
  • Bepaalde automerken zijn uitgesloten

Oldtimer of youngtimer?

Heeft jouw auto nog niet de classificering voor oldtimer, maar is dit wel bijna het geval? Dan kan je misschien een youngtimerverzekering afsluiten. Deze autoverzekering heeft een hogere premie dan een oldtimerverzekering, maar een lagere premie dan een gewone autoverzekering.

Verschillende dekkingen oldtimerverzekeringen

Net zoals bij de gewone autoverzekering kan je bij jouw oldtimerverzekering ook drie dekkingen kiezen: WA, WA beperkt casco en all risk. Ook is het mogelijk om je aanvullend te verzekeren, denk hierbij aan schade na een ongeval of rechtshulp.

Als je elke dag in je oldtimer wilt rijden is een oldtimerverzekering geen optie. Hiervoor moet je een semi-oldtimerverzekering afsluiten, die een hogere maandelijkse premie heeft. De meeste oldtimers worden echter gereden in mooi weer tijdens de zomer. Bij veel autoverzekeraars is het ook mogelijk om een oldtimerverzekering af te sluiten voor een paar maanden.

Hoeveel betaal je voor een oldtimerverzekering?

Er zijn verschillende kenmerken waarop de premie van de oldtimer autoverzekering wordt gebaseerd. De belangrijkste twee zijn de taxatiewaarde en de leeftijd van de oldtimer. In de meeste gevallen neemt de premie toe bij een hogere waarde en een hogere autoleeftijd. In sommige gevallen betaal je een vaste premie.

Wegenbelasting bij oldtimers

Soms kan je met je oldtimer in aanmerking komen voor een regeling waardoor je geen wegenbelasting hoeft te betalen: de zogenaamde overgangsregeling. Dat kan als je oldtimer voor het eerst op 1 januari 1975, of later, maar voor 1 januari 1988, in gebruik is genomen.

Met deze regeling betaal je een kwart van de normale motorrijtuigenbelasting, met een maximum van €121 per jaar. Maak je gebruik van een overgangsregeling, dan mag je in december, januari en februari niet met je oldtimer op de openbare weg rijden en parkeren.

Uitzondering: APK

Een Algemene Periode Keuring (APK) moet voor een oldtimer iedere twee jaar uitgevoerd worden. Normaal gesproken mag je in de maanden december, januari en februari met je oldtimer niet op de openbare weg rijden. Voor een APK geldt er echter een uitzondering en is het toegestaan om je auto naar het desbetreffende bedrijf te rijden.

Taxatiewaarde bij schade aan je oldtimer

Heb je een oldtimerverzekering? Dan wordt schade aan je oldtimer vergoed op basis van de taxatiewaarde van de auto. De taxatiewaarde moet iedere drie jaar door een taxateur worden ingeschat. Je bouwt met deze verzekering geen schadevrije jaren en dus ook geen no-claimkorting op.

Na het claimen van schade verandert er dan ook niets aan de hoogte van je premie. Nadat je schade hebt geclaimd, moet je vaak wel een eigen risico betalen, dat kan variëren van €0 tot €150.

Nachtclausule/stallingsclausule

Wanneer je een oldtimerverzekering met een stallingsclausule afgesloten hebt, dan moet de oldtimer tussen zonsondergang en zonsopkomst in een afgesloten ruimte gestald zijn.

Hierbij is het niet voldoende als hij geparkeerd is in een parkeergarage die voor meerdere personen toegankelijk is of bijvoorbeeld een carport met een hek ervoor. Niet elke verzekeraar heeft deze eis, dit verschilt per product, type en waarde van het voertuig. Belangrijk om bij de verzekeraar te vragen dus!

Oldtimerverzekering vergelijken

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om een verzekering voor je oldtimer te vergelijken via Autoverzekering.nl. Natuurlijk kun je bij ons wel een normale autoverzekering afsluiten! Maak een vergelijking en kies de verzekering die het beste bij jouw wensen past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 22-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het voertuig moet ouder dan 25 jaar zijn om als oldtimer gezien te worden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere eisen waar de auto aan moet voldoen. Zo mag bij de meeste verzekeraars de auto maximaal 5000 of 7500 kilometer afleggen per jaar.

Het afsluiten van een oldtimerverzekering brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is de premie van een oldtimerverzekering veel lager. Oldtimerbezitters rijden namelijk minder met hun auto en zijn er vaak zuiniger op, waardoor er een minder grote kans op schade is. Daarnaast wordt met een oldtimer rekening gehouden met de daadwerkelijke waarde van de auto en krijg je bij schade een vergoeding op basis van de taxatiewaarde.

Ja, er zijn een aantal nadelen voor de oldtimerverzekering op te noemen. Zo kan niet elke oldtimer een oldtimerverzekering afsluiten, omdat er veel eisen zijn waar de auto aan moet voldoen. Daarnaast bouw je geen schadevrije jaren op, omdat de meeste verzekeraars geen bonus-malussysteem hanteren bij oldtimerverzekeringen. Wanneer je dan overstapt naar een normale autoverzekering, heb je geen schadevrije jaren om mee te nemen en zul je ook geen korting krijgen op de premie.

Er is geen officiële definitie die bepaalt of een auto een youngtimer is. In de meeste gevallen is de leeftijd van de auto tussen de 15 en 25 jaar oud.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven