Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Lesauto verzekeren

Als je rij-instructeur bent is je lesauto verzekeren een noodzaak. Wist je dat hier veel meer komt kijken dan bij een particuliere autoverzekering? Dit komt onder andere omdat de leerlingen nog niet vaardig genoeg zijn om een auto te besturen, dit leren ze immers bij jou. Daarom vormen zij een risico voor verzekeraars. Helaas kun je bij Autoverzekering.nl geen verzekering voor je lesauto afsluiten, maar wij vertellen je graag waar je op moet letten bij het verzekeren van een lesauto.

Lesauto verzekeren: drie dekkingen

Wil je een lesauto verzekeren, dan komt er iets meer bij kijken dan bij een normale personenautoverzekering. Lesgebruik is namelijk altijd uitgesloten wanneer je voor een particuliere verzekering kiest. Daarom kom je meestal uit bij een zakelijke autoverzekering met aanvullende dekkingen. Net zoals bij een particuliere verzekering, heb je de keuze uit drie dekkingen:

 • WA
 • WA beperkt casco (WA+)
 • All risk (WA casco)

Qua vergoeding van schade zit er verschil in deze drie dekkingen. Hoe uitgebreider de dekking, tegen hoe meer oorzaken van schade je bent verzekerd. Wel geldt: hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de kosten van je autoverzekering.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

Heb je een rijschool?

Houd er bij de keuze voor een dekking dan rekening mee dat je inkomen afhankelijk is van je auto. Als je bijvoorbeeld onverwacht zelf schade veroorzaakt aan je lesauto en niet kunt rijden, dan komen er een hoop extra kosten bij kijken.

Heb je een wat oudere lesauto, dan kan alleen een WA autoverzekering – die dus voor iedereen verplicht is – wel handig zijn voor jou. Houd hierbij wel genoeg geld achter de hand om een nieuwe auto te kunnen kopen als dat nodig is. Je wilt niet dat je rijschool in de problemen komt.

Lesauto verzekeren: Hoe zit het met vervangend vervoer?

Wil je je lesauto verzekeren en een autoverzekering afsluiten, dan heb je niet altijd recht op een vervangende lesauto. Alleen als je een all risk verzekering hebt afgesloten en je lesauto wordt gerepareerd, wordt er vervangend vervoer geregeld. Dit is meestal geen lesauto, maar een gewone auto.

Echter kun je dit bij sommige verzekeringsmaatschappijen wel afdekken, bijvoorbeeld als je verzekerd bent via een collectiviteit. Hier betaal je wel een hogere premie voor.

Wanneer je een lesauto wil verzekeren, controleer dan dus altijd of de door jou gekozen autoverzekering een goede dekking biedt waarbij je als vervangend vervoermiddel een auto met dubbele bediening krijgt.

Aanvullende verzekeringen

Kijk bij je lesauto verzekeren ook naar een aanvullende verzekering. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering voor je leerlingen en eventuele meerijders. Verdiep je daarom sowieso in een:

 • Schade-inzittenden verzekering
 • Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Lesauto verzekeren: schade-inzittenden verzekering

Als je het juridisch bekijkt, dan ben je als rij-instructeur de officiële bestuurder van de auto. Je bent dan aansprakelijk als jouw leerling een ongeluk of schade veroorzaakt. Deze leerling en de leerling die eventueel achterin zit kunnen dan aanspraak maken op jouw WA autoverzekering.

Sluit daarom ook altijd een schade-inzittendenverzekering af. Zo zijn jullie allemaal volledig verzekerd tegen materiële schade en letselschade. Als er iets gebeurt, dan kun je alle daadwerkelijk geleden schade verhalen op je verzekeraar.

Lesauto verzekeren: zakelijke rechtsbijstandverzekering

Ook een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten is verstandig als je je lesauto gaat verzekeren. Zeker bij lesauto’s kan er makkelijk onduidelijkheid ontstaan rondom de aansprakelijkheid.

Verzekeringstechnisch wordt dit al snel ingewikkeld. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je dan juridische hulp als je er onderling niet uitkomt. Met deze verzekering kun je het volgende afsluiten:

 • Basisdekking voor verkeersrisico’s en verhaalschades
 • Uitgebreide dekking waarbij geschillen met leveranciers en klanten worden gedekt.
  lesauto verzekering

Overige verzekeringen

Naast de aanvullende verzekeringen zijn er nog een aantal verzekeringen die niet speciaal met de auto te maken hebben. Ga je je lesauto verzekeren, dan hangt het af van je bedrijfssituatie of je deze overige verzekeringen ook wilt afsluiten. Denk hierbij aan een:

 • Ongevallen-inzittenden verzekering
 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
 • Verzuimverzekering

Waar kan ik een lesauto verzekeren?

Helaas is het niet mogelijk om een lesauto te verzekeren via via Autoverzekering.nl. Zoek hiervoor in de welbekende zoekmachines en dan vind je een aantal verzekeraars waarbij je je lesauto kunt verzekeren. Houd er rekening mee dat een lesautoverzekering wel vaak duurder is dan een gewone verzekering, omdat er een groter risico op schade is.

Autoverzekeringen vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering voor een “gewone” auto? Ga dan naar onze vergelijker en vul je gegevens in. Je ziet dan in een oogopslag welke autoverzekering het beste bij je past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 11-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij een beperkt casco verzekering wordt schade aan anderen en schade door diefstal, inbraak en weersomstandigheden vergoed. Met een all risk verzekering wordt daaarnaast schade door eigen toedoen verzekerd.

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA+ beperkt casco of Allrisk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s.

 • Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval.
 • Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval.
 • Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu.
 • Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering.
 • Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar.

Meer informatie hierover lees je op onze aanvullende dekkingen pagina.

Nee, dit ligt aan de dekking die je hebt gekozen. Met een WA-verzekering of beperkt casco zul je geen vervangend vervoer krijgen. Alleen met de all risk verzekering krijg je vervangend vervoer wanneer jouw auto gerepareerd wordt. Dit zal geen lesauto zijn, maar een normale auto.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven