Onze experts staan voor je klaar!

Je kunt ons bereiken via

Openingstijden

 • Maandag 09.00 - 17.30
 • Dinsdag 09.00 - 17.30
 • Woensdag 09.00 - 17.30
 • Donderdag 09.00 - 17.30
 • Vrijdag 09.00 - 17.30
 • Zaterdag 10.00 - 16.00
 • Zondag Gesloten
Autoverzekering vergelijken
 • icoon
  6 dagen per week bereikbaar
 • icoon
  100% onafhankelijk
 • icoon
  14 dagen bedenktijd

Aanschafwaarderegeling

Aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling: als je een autoverzekering afsluit krijg je te maken met deze termen. Maar welke regeling past het beste bij je? Autoverzekering.nl legt je uit wat het verschil is tussen een aanschafwaarderegeling en een nieuwwaarderegeling. Ook kun je bij ons gemakkelijk een vergelijking maken voor je autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een aanschafwaarderegeling?

Als je een tweedehands auto gaat kopen, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten als de auto op jouw naam komt te staan. In dat geval is het handig om op de hoogte te zijn van de aanschafwaarderegeling.

Dit is een regeling waarbij de verzekeraar het totale bedrag waarvoor je de auto hebt gekocht vergoedt als je deze total loss rijdt of als de wagen gestolen wordt. Hiermee kun je dan weer een gelijkwaardige auto kopen.

Accessoires die al in de auto zaten toen je hem aanschafte, worden ook meegeteld bij de aanschafwaarde. De regeling geldt alleen bij auto’s die tussen de één en vijf jaar oud zijn en bij de dekkingen WA Beperkt Casco en de All Risk autoverzekering.

Afhankelijk bij welke verzekeraar je een autoverzekering afsluit, geldt de regeling tussen de één en drie jaar. Let erop dat de aanschafwaarderegeling dus alleen voor tweedehands auto’s geldt.

Aanschafwaarderegeling

Verschil aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling

Ook de term “nieuwwaarderegeling” komt vaak voorbij als je een autoverzekering afsluit. In tegenstelling tot tweedehands auto’s, kun je voor nieuwe auto’s geen aanschafwaarderegeling afsluiten. Voor een nieuwe auto heb je dan een nieuwwaarderegeling nodig. In het geval van total loss schade krijg je bij een nieuwwaarderegeling het gehele bedrag voor een nieuwe auto terug.

Ook hier verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Sommige verzekeraars berekenen de vergoeding van de nieuwwaarderegeling aan de hand van de nieuwwaarde terwijl andere verzekeraars dit juist baseren op basis van de aanschafwaarde.

Bekijk dus goed de voorwaarden. Wanneer jouw autoverzekering geen aanschafwaarderegeling hanteert, krijg je enkel de dagwaarde van je auto uitgekeerd.

Aanschafwaarderegeling voorbeeld

Voorbeeld aanschafwaarderegeling

We leggen je de aanschafwaarderegeling uit aan de hand van het onderstaande voorbeeld:

Daan koopt een tweedehands auto van drie jaar oud voor het bedrag van € 10.000,-. Het stormt ontzettend hard buiten, maar hij moet toch de weg op. Helaas raakt hij de macht over het stuur kwijt en rijdt de auto tegen een lantaarnpaal. Als de auto is opgehaald en in de garage staat, wordt de auto helaas total loss verklaard.

Daan heeft al veel kilometers gereden, dus de auto is nog maar € 5.000 waard. Hij heeft echter een autoverzekering met een aanschafwaarderegeling van minstens anderhalf jaar en krijgt daarom zijn volledige aankoopbedrag (€ 10.000,-) terug. Had Daan deze regeling niet gehad, dan had hij alleen de dagwaarde uitgekeerd gekregen, die € 5.000 bedraagt.

Aanschafwaarderegeling voorbeeld

Voorwaarden van verzekeraars

Steeds meer verzekeraars nemen een aanschafwaarderegeling op in hun polisvoorwaarden. De voorwaarden verschillen echter wel per verzekeraar. Houd hierbij rekening met:

 • Geldige periode van de aanschafwaarderegeling;
 • Leeftijd van je auto;
 • Plaats waar je de auto hebt gekocht;
 • Maximale aanschafprijs.

Geldige periode van de aanschafwaarderegeling

De aanschafwaarderegeling bij je autoverzekering heeft een maximale geldigheidsduur. Meestal is dit één tot drie jaar. Heb je deze dus afgesloten voor twee jaar, dan verloopt deze regeling ook na twee jaar. Is er na deze periode sprake van total loss of diefstal, dan ontvang je alleen nog de dagwaarde van je auto in plaats van de aanschafprijs.

Leeftijd van je auto

Ook de maximale leeftijd die een tweedehands auto mag hebben om een aanschafwaarderegeling te treffen, verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar maakt het niet uit hoe oud je auto is maar bij een andere verzekeraar kan het zijn dat je auto niet ouder dan vijf jaar mag zijn.

Plaats waar je de auto hebt gekocht

Sommige verzekeraars hanteren de voorwaarde dat je alleen in aanmerking komt voor een aanschafwaarderegeling als je de auto gekocht hebt bij een BOVAG erkend bedrijf of een officiële merkdealer.

Maximale aanschafprijs

Daarnaast kan de maximale aanschafprijs bij verzekeraars meespelen om in aanmerking te komen voor een aanschafwaarderegeling. De ene verzekeraar hanteert bijvoorbeeld een maximum bedrag waarbij de aanschafprijs van je auto niet hoger mag liggen dan een bepaald bedrag om te kunnen profiteren van de regeling. Ook zijn er verzekeraars die geen eis stellen aan het aanschafbedrag.

Vergelijk dus altijd goed de voorwaarden van verschillende verzekeraars voor het afsluiten van je autoverzekering.

Autoverzekeringen vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering met aanschafwaarderegeling? Plaats je gegevens in onze vergelijker en je ziet alle verzekeraars onder elkaar. Ook geven wij je advies over welke dekking het beste bij je past.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.388 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.388 reviews.

dhr. p.m.j. gubbels

Star on Star on Star on Star on Star off
4 uur geleden

was simpel om over te stappen naar een andere verzekering, en ben ook goed geinformeerd geworden over de nieuwe autoverzekering

m.s. ÇuhacioĞlu

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Betrouwbaar .

a. lodewijk

Star on Star on Star on Star on Star off
2 dagen geleden

Snel, overzichtelijk

dhr. p.m.j. gubbels

Star on Star on Star on Star on Star off
4 uur geleden

was simpel om over te stappen naar een andere verzekering, en ben ook goed geinformeerd geworden over de nieuwe autoverzekering

m.s. ÇuhacioĞlu

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Betrouwbaar .

a. lodewijk

Star on Star on Star on Star on Star off
2 dagen geleden

Snel, overzichtelijk

  Meer beoordelingen