Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Alles over een oldtimerverzekering

Ben jij de trotse eigenaar van een oldtimer? Dan ben je net als iedere andere autobezitter in Nederland verplicht om je auto minimaal met een WA-dekking te verzekeren. Er bestaat wel een speciale oldtimerverzekering waarvoor je een lagere premie betaalt dan voor een gewone autoverzekering. Daarnaast kun je worden vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting of kun je korting ontvangen op je belasting. Lees hier alles over het verzekeren van je oldtimer.

Wat is een oldtimer?

Als je auto al een aantal jaar niet meer gemaakt wordt en je auto minstens 25 jaar oud is, kun je het een oldtimer noemen. Sommige autoverzekeraars zien je auto daarentegen ook al als een oldtimer als de auto tussen de 15 en 25 jaar oud is. Auto’s met deze leeftijd, worden ook wel youngtimers genoemd.

Soorten autoverzekeringen

In Nederland moet ieder voertuig minstens WA verzekerd zijn. Dit geldt dus ook voor een oldtimer. Voor je oldtimer kun je een aparte oldtimerverzekering afsluiten waarbij je je oldtimer kunt verzekeren met een WA, WA+ of Allrisk dekking en eventuele aanvullende dekkingen. De mogelijke aanvullende opties zijn hetzelfde als bij een gewone autoverzekering.

Wanneer een oldtimerverzekering?

Gebruik je je auto dagelijks? Dan kun je de auto verzekeren tegen een jaartarief zodat je het hele jaar met je oldtimer kunt rijden. Het jaartarief is een premie die lager ligt dan voor een normale autoverzekering, maar wel iets hoger dan de premie voor een oldtimerverzekering. Deze verzekering wordt ook wel een semi-oldtimerverzekering genoemd. Als je je oldtimer alleen gebruikt in bepaalde maanden, bijvoorbeeld in de zomer, dan betaal je een zogenaamd zomertarief. Je verzekert je auto in deze maanden tegen een lager tarief dan wanneer je een normale autoverzekering zou afsluiten. Je moet hierbij wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden oldtimerverzekering

Omdat je voor een oldtimerverzekering een lagere premie betaalt, mag je niet zomaar een oldtimerverzekering afsluiten. Hiervoor gelden doorgaans een aantal voorwaarden. Veel voorkomende voorwaarden zijn:

 • Je moet in het bezit zijn van een andere auto voor dagelijks gebruik
 • De auto voor dagelijks gebruik moet bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn
 • Een minimale of maximale leeftijd van de verzekerde
 • Er mag een maximaal aantal kilometers per jaar gereden worden
 • Een minimale taxatiewaarde
 • Een goede beveiliging
 • Je gebruikt de oldtimer niet voor werk, wedstrijden of verhuur
 • Bepaalde automerken zijn uitgesloten

Youngtimerverzekering

Als je auto (nog) niet aan alle eisen voor een oldtimerverzekering voldoet, kun je soms ook een youngtimerverzekering afsluiten. Je betaalt dan een iets hogere premie dan voor een oldtimerverzekering, maar nog steeds een lagere premie dan voor een reguliere autoverzekering. Bij een youngtimerverzekering geldt net als bij een gewone autoverzekering dat je schadevrije jaren opbouwt en dat je bij schade een vergoeding krijgt op basis van de dagwaarde.

Kosten autoverzekering voor oldtimer

De hoogte van de verzekeringspremie wordt op een andere manier bepaald dan bij een normale autoverzekering. De premie wordt op kenmerken van je oldtimer gebaseerd, zoals de taxatiewaarde en leeftijd van de auto. Sommige verzekeraars hanteren ook een vaste premie voor de oldtimerverzekering, ongeacht de taxatiewaarde van je oldtimer.

Taxatiewaarde bij schade aan je oldtimer

Heb je een oldtimerverzekering? Dan wordt schade aan je oldtimer vergoed op basis van de taxatiewaarde van de auto. De taxatiewaarde moet iedere drie jaar door een taxateur worden ingeschat. Je bouwt met deze verzekering geen schadevrije jaren, en dus geen no-claimkorting, op. Na het claimen van schade verandert er dan ook niets aan de hoogte van je premie. Nadat je schade hebt geclaimd, moet je vaak wel een eigen risico betalen, dat kan variëren van €0 tot €150.

Overgangsregeling wegenbelasting

Als je oldtimer minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen, kom je volgens de Belastingdienst in aanmerking voor een oldtimervrijstelling. Dit is een vrijstelling van de wegenbelasting. Oldtimers die jonger zijn dan 40 jaar kunnen in aanmerking komen voor een overgangsregeling. Dat kan als je auto voor het eerst op 1 januari 1975, of later, maar voor 1 januari 1988, in gebruik is genomen. Met een overgangsregeling betaal je een kwart van de normale motorrijtuigenbelasting, met een maximum van €121 per jaar. Maak je gebruik van een overgangsregeling, dan mag je in januari, februari en december niet met je oldtimer op de openbare weg rijden en parkeren.

Uitzondering: APK

Een Algemene Periode Keuring (APK) moet voor een oldtimer iedere twee jaar uitgevoerd worden. Normaal gesproken mag je in de maanden januari, februari en december met je oldtimer niet op de openbare weg rijden. Voor een APK geldt er echter een uitzondering en is het toegestaan om je auto naar het desbetreffende bedrijf te rijden.

Vergelijken

Het vergelijken van oldtimerverzekeringen is via Autoverzekering.nl niet mogelijk. Hiervoor kun je rechtstreeks bij autoverzekeraars terecht. Heb je naast je oldtimer een andere auto waar je dagelijks mee rijdt? Vergelijk dan je autoverzekering en bekijk hoe veel je kunt besparen op de verzekering van je eerste auto.

Zojuist overgestapt

 • 22 feb. 2019, 11:51 Dhr. C. uit De zilk.
 • 22 feb. 2019, 11:34 Dhr. A. uit Vorstenbosch.
 • 22 feb. 2019, 11:33 Dhr. S. uit Leiden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.