Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Schadevrije jaren berekenen

Als je nog nooit schade aan je auto hebt gehad dan bespaar je veel geld en is het gemakkelijk om het aantal schadevrije jaren te berekenen. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt hoe meer korting je krijgt van je verzekeraar. Maar wat als je wel schade aan je auto hebt? Hoe bereken je dan het aantal schadevrije jaren?

Schadevrije jaren berekenen

Heb je een autoverzekering afgesloten? Je bouwt dan automatisch schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager de premie van je autoverzekering wordt. Een schadevrij jaar betekent dat je één jaar geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Als je de schade wel claimt bij je verzekeraar dan verlies je schadevrije jaren. Heb je nog geen schade geclaimd bij je verzekeraar? Je bouwt dan een no-claimkorting op.

Een voorwaarde voor het opbouwen van schadevrije jaren is dat de autoverzekering op jouw naam staat. Staat de auto op naam van je partner? Dan bouwt je partner de schadevrije jaren op.

Schadevrije jaren rekenvoorbeeld

Stel je bent 5 jaar verzekerd en je hebt 0 schades geclaimd. In dit geval heb je 5 schadevrije jaren opgebouwd. Als je na 5 jaar tijd wel een schade claimt bij je verzekeraar dan wordt het berekenen van het aantal schadevrije jaren iets lastiger. Het is namelijk niet zo dat 1 geclaimde schade geldt als 1 jaar minder schadevrije jaren. Op het moment dat je een schade claimt, verlies je meteen je 5 schadevrije jaren.

Kunnen schadevrije jaren negatief zijn?

Ja, het is ook mogelijk om negatieve schadevrije jaren op te bouwen. Wanneer je schade claimt terwijl je nog geen schadevrije jaren hebt opgebouwd dan bouw je negatieve schadevrije jaren op. Je komt dan onderaan de bonus-malusladder te staan en vanwege de schadeclaim daal je nog een paar treden extra. Als je in de min staat dan is het moeilijk om een autoverzekering af te sluiten, omdat verzekeraars je dan vaak als een te groot risico zien.Schadevrije jaren berekenen

Welke regels gelden er nu?

De nieuwe regeling die op 1 januari 2016 inging, bracht enkele veranderingen met zich mee.

 • Verzekeraars hanteren allemaal hetzelfde systeem om de schadevrije jaren te berekenen.
 • Het aantal schadevrije jaren kan oplopen tot maximaal 99 schadevrije jaren.
 • Bij iedere schadeclaim die je niet op een ander kunt verhalen, val je 5 schadevrije jaren terug.
 • Heb je meer dan 15 schadevrije jaren? Bij één schadeclaim zal je toch terugvallen tot 10 schadevrije jaren.
 • Het minimale aantal schadevrije jaren bedraagt -5.

Uitzonderingen terugval in schadevrije jaren

Er zijn enkele situaties waarbij je wel schade hebt, maar dit niet zorgt voor een terugval in je schadevrije jaren. Dit gaat vooral om schades waaraan jij zelf geen schuld hebt en deze dus verhaald kunnen worden op een ander of op het Waarborgfonds Motorverkeer. Denk hierbij aan schade door extreme weersomstandigheden, joyriding, ruitschade, diefstal en schade door een botsing met dieren. Vandalisme is hier een uitzondering op. Ook al heb je geen schuld aan deze schade, zal het wel zorgen voor een daling in je schadevrije jaren. Daarom is het in sommige gevallen ook verstandig om deze schades zelf te betalen in plaats van deze te claimen bij je verzekeraar.

Schadevrije jaren op factuur of polisblad

Autoverzekeraars zijn verplicht om het aantal schadevrije jaren op je polisblad of factuur te vermelden. Is dit bij jou niet het geval? Waarschijnlijk heb je dan nog een oud polisblad. Het is dan verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar, zodat je precies weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

Berekenen van schadevrije jaren: waar let ik op?

 • Je verliest 5 schadevrije jaren per schadeclaim, dit geldt sinds 1 januari 2016 voor elke verzekeraar.
 • Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de autoverzekering op jouw naam staat.
 • Ieder jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, ontvang je er één schadevrij jaar bij.
 • Zodra je schade claimt bij je verzekeraar, verlies je schadevrije jaren. Hoeveel schadevrije jaren je verliest hangt af van je verzekeraar. In de meeste gevallen verlies je minimaal 5 schadevrije jaren als je één keer schade claimt.
 • Het is ook mogelijk om negatieve schadevrije jaren te hebben. In dit geval heb je zoveel schade geclaimd dat je geen schadevrije jaren meer over hebt en zelfs in de min staat. Je betaalt in dit geval een hogere premie.
 • Het aantal schadevrije jaren bouw je per auto op. Als je overstapt naar een andere verzekeraar dan neem de schadevrije jaren met je mee.
 • Je kunt het aantal schadevrije jaren terugvinden op je polisblad of factuur
 • Je bouwt geen schadevrije jaren op als je in een leaseauto rijdt.

Schadevrije jaren berekenen van een leaseauto

Rijd je in een leaseauto? Je bouwt dan geen schadevrije jaren op. Wanneer het leasecontract is beëindigd, ontvang je van de leasemaatschappij een verklaring waarin staat hoeveel schades je hebt geclaimd. Aan de hand van deze schades bepaalt je volgende autoverzekeraar hoeveel schadevrije jaren je ontvangt wanneer je een auto verzekert.

De leaseverklaring is meestal één jaar geldig, maar in sommige gevallen mag het het aantal schadevrije jaren langer meenemen. Voordat je een nieuwe autoverzekering gaat afsluiten is het verstandig om na te vragen hoeveel schadevrije jaren je mag meenemen.

Korting schadevrije jaren Bonus/Malus ladder

Op de bonus-malus ladder wordt de korting per aantal schadevrije jaren weergegeven. Hoe snel je stijgt of daalt op de ladder hangt af van je verzekeraar. Verzekeraars kijken naar het aantal zuivere schadevrije jaren dat je hebt om te bepalen op welke trede in de bonus/malus-ladder je wordt ingeschaald. Aan iedere trede op deze ladder is een kortingspercentage gekoppeld: je no-claimkorting. Voordat je een autoverzekering afsluit is het verstandig om de bonus/malus-ladders van verschillende verzekeraars te vergelijken.

Tabel berekening schadevrije jaren

Iedere autoverzekeraar is sinds 1 januari 2016 verplicht om de schadevrije jaren op dezelfde manier te berekenen. Dit gebeurt via onderstaande tabel.

Aantal zuivere schadevrije jarenAantal zuivere schadevrije jaren in het volgende verzekeringsjaar
zonder schademet 1 schademet 2 schadesmet 3 schadesmet 4 schades
> 15+1*1050-5
15161050-5
141594-1-5
131483-2-5
121372-3-5
111261-4-5
101150-5-5
9104-1-5-5
893-2-5-5
782-3-5-5
671-4-5-5
560-5-5-5
45-1-5-5-5
34-2-5-5-5
23-3-5-5-5
12-4-5-5-5
01-5-5-5-5
-10-5-5-5-5
-2-1-5-5-5-5
-3-2-5-5-5-5
-4-3-5-5-5-5
-5-4-5-5-5-5

*Het maximale aantal schadevrije jaren is 99.

Zojuist overgestapt

 • 4 juni 2020, 11:07 Dhr. T. uit Soest.
 • 4 juni 2020, 11:06 Mevr. S. uit Eindhoven.
 • 4 juni 2020, 11:04 Dhr. S. uit Barendrecht.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.