Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Autoverzekering 18 jarige

Vul je gegevens in en bereken je premie

Powered by:

Heb je net je rijbewijs, een auto in je bezit en ben je op zoek naar een autoverzekering? Autoverzekering.nl legt uit waar je precies rekening mee moet houden, met welke kosten je te maken krijgt en welke autoverzekering het goedkoopst is.

Autoverzekering 18 jarige premie fors gestegen

De premies van autoverzekeringen voor 18 jarigen zijn de laatste jaren fors gestegen. Dit komt onder andere doordat verzekeraars de afgelopen jaren juist lagere premies hanteerden. Zo kregen ze veel nieuwe klanten en konden zij ook andere producten verkopen. De verzekeraars compenseren dit nu door nu een hogere premie te vragen voor een autoverzekering. Een andere reden voor de premiestijgingen is dat de schadekosten voor auto’s in Nederland al langere tijd toenemen. Dit komt omdat jongeren onder de 24 jaar vaak in minder beveiligde auto’s rondrijden en de kans op inbraak groter is. Ook dit willen verzekeraars compenseren met een premiestijging.
Autoverzekering 18 jarige

Kosten autoverzekering 18 jarige

Door de premiestijgingen zijn de kosten van een autoverzekering voor een 18 jarige dus niet mals. Ben je een beginnend bestuurder, dan kan je autoverzekering tot tweehonderd procent hoger uitvallen dan die voor een 25 jarige. Dit betekent dat je autoverzekering soms nog duurder is dan de aanschafwaarde van je auto. Verkijk je hier niet op en doe goed onderzoek naar verschillende autoverzekeringen. Uit statistieken blijkt dat startende autorijders vaak meer ongevallen veroorzaken dan bestuurders van 25 en jaar ouder. Hierdoor zit er een groot verschil tussen de prijzen van autoverzekeraars.

Autoverzekering 18 jarige – Hoe worden de kosten berekend?

Autoverzekeraars berekenen hun premie aan de hand van een aantal factoren waarbij ze kijken hoe hoog de kans op schade is. Deze factoren zijn voor iedereen uniek:

 • Leeftijd: als 18 jarige ben je duurder uit omdat je weinig rijervaring hebt
 • Woonplaats: woon je in een klein dorpje, dan is er minder kans op ongelukken dan in de grote stad
 • Soort auto: een wagen met hoog gewicht en vermogen heeft een hoger risico en veroorzaakt dus een hogere verzekeringspremie
 • Aantal schadevrije jaren: als je meer schadevrije jaren hebt gereden, dan wordt de premie voor je autoverzekering lager. Als 18 jarige heb je deze nog niet opgebouwd en vallen de kosten hoger uit
 • Gewenste dekking(en): alleen een WA-verzekering is goedkoper dan een All Risk(WA Casco)

Autoverzekering op naam van je ouders

Sommige verzekeraars laten 18 jarigen met een eigen auto helaas niet toe om een autoverzekering af te sluiten. In dit geval kun je beslissen om de autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten. Bij de ene verzekeraar is dit niet mogelijk, bij de andere weer wel. Maar houd er dan wel rekening mee dat er een aantal haken en ogen aan zitten:

 • Je moet kunnen aantonen dat je nog bij je ouder(s) inwoont
 • Je moet kunnen aantonen dat jij het meest in de auto rijdt
 • Op naam van je ouders bouw je geen schadevrije jaren op
 • Je bent verplicht alle gegevens correct door te geven. Komt de verzekeraar erachter dat je dit niet hebt gedaan, dan is deze in staat de schade niet te vergoeden of zowel jou als je ouders te royeren

Goedkoopste autoverzekering 18 jarige

Wat is nu precies de goedkoopste autoverzekering? 18 jarigen kunnen hiervoor het beste de tijd nemen om een goede vergelijking te maken. Doe dit niet alleen voordat je je polis afsluit, maar ook als je al verzekerd bent. Elke verzekeraar hanteert weer andere voorwaarden en de premies veranderen jaarlijks. Ook richten autoverzekeraars zich op specifieke doelgroepen waar ze een voorkeursprofiel aan hangen. Soms worden de premies hierdoor een stuk aantrekkelijker. Zo kan het voorkomen dat je een jaar na je achttiende in een ander profiel valt en dus kunt profiteren van een veel aantrekkelijker aanbod voor je autoverzekering.

Tips autoverzekering 18 jarige

Samenvattend kun je als 18 jarige de volgende tips in acht nemen als je een autoverzekering gaat afsluiten:

 • Lees je goed in op het gebied van dekkingen
 • Vergelijk goed de voorwaarden die verschillende verzekeraars hanteren
 • Overweeg om de verzekering op naam van je ouders te zetten
 • Maak een prijsvergelijking
 • Kies voor een kleine en niet zo’n zware wagen

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je als 18 jarige diverse autoverzekeringen vergelijken om zo bij de goedkoopste uit te komen? Plaats dan je gegevens in de vergelijker van Autoverzekering.nl. Binnen dertig seconden zie je verschillende autoverzekeringen die het beste bij jou passen en natuurlijk de bijbehorende premie.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 30 okt. 2020, 00:22 Dhr. D. uit Schipluiden.
 • 29 okt. 2020, 23:23 Dhr. G. uit Zwolle.
 • 29 okt. 2020, 23:22 Dhr. J. uit Gemert.