Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering 18-jarige

Heb je net je rijbewijs, een auto in je bezit en ben je op zoek naar een autoverzekering? Autoverzekering.nl legt uit waar je precies rekening mee moet houden, met welke kosten je te maken krijgt en welke autoverzekering het goedkoopst is.

Vul in en bereken je premie

Ondanks dat je tegenwoordig als 17-jarige al een rijbewijs kan halen (en ook een auto kan kopen) kan je vaak pas als je 18 jaar bent een autoverzekering krijgen. Bij een aantal verzekeraars kan je wel al als 17-jarige terecht: bijvoorbeeld bij Univé, Centraal Beheer en ABN AMRO. Het is zowel als 17-als 18-jarige vaak erg prijzig om een autoverzekering af te sluiten. Hierbij moet je al snel denken aan een premie die hoger is dan 100 euro per maand, zelfs als je een wat ouder en kleiner model auto hebt dan gemiddeld. Dit komt omdat je als onervaren bestuurder vaker te maken hebt met schades en ongevallen en verzekeraars jou dus zien als groter risico.

Autoverzekering 18 jarige

Autoverzekering 18 jarige premie fors gestegen

De premies van autoverzekeringen voor 18 jarigen zijn de laatste jaren fors gestegen. Dit komt onder andere doordat verzekeraars de afgelopen jaren juist lagere premies hanteerden. Zo kregen ze veel nieuwe klanten en konden zij ook andere producten verkopen. De verzekeraars compenseren dit nu door nu een hogere premie te vragen voor een autoverzekering.

Een andere reden voor de premiestijgingen is dat de schadekosten voor auto’s in Nederland al langere tijd toenemen. Dit komt omdat jongeren onder de 24 jaar vaak in minder beveiligde auto’s rondrijden en de kans op inbraak groter is. Ook dit willen verzekeraars compenseren met een premiestijging.

Autoverzekering 18 jarige

Goedkoopste autoverzekering voor 18-jarige

In deze tabel wordt een voorbeeld gegeven voor de premiekosten voor een 18-jarige bestuurder. Om voor jou als 18-jarige de voordeligste en beste keuze te vinden is het belangrijk om een vergelijking te maken op basis van jouw persoonlijke gegevens.

  Premie autoverzekering p/m Dekking autoverzekering Eigen risico
Allianz Direct €139,07 WA €0,00
ASR €207,20 WA €0,00
Ohra €220,78 WA €0,00
Allianz Direct €156,37 WA+ €0,00
ASR €211,27 WA+ €150,00
Ohra €238,94 WA+ €0,00
Allianz Direct €244,71 Allrisk €0,00
ASR €258,17 Allrisk €150,00
Ohra €304,94 Allrisk €0,00

*Deze maandpremies zijn gebaseerd op een autoverzekering voor een Volkswagen Polo (bouwjaar 2012, nieuwprijs €16.350) voor een 18-jarige bestuurder uit Groningen. De bestuurder rijdt 7.000 kilometer per jaar en heeft 0 schadevrije jaren.

Autoverzekering 18 jarige

Autoverzekeraars berekenen hun premie aan de hand van een aantal factoren waarbij ze kijken hoe hoog de kans op schade is. Deze factoren zijn voor iedereen uniek. Als je een overzicht wil zien van de premies voor jouw auto kun je het beste een vergelijking maken.

Autoverzekering vergelijken

Hoe worden de kosten berekend?

 • icoon

  Leeftijd

  Als 18 jarige ben je duurder uit omdat je weinig rijervaring hebt.

 • icoon

  Woonplaats

  Woon je in een klein dorpje, dan is er minder kans op ongelukken dan in de grote stad.

 • icoon

  Soort auto

  Een wagen met hoog gewicht en vermogen heeft een hoger risico en veroorzaakt dus een hogere verzekeringspremie.

 • icoon

  Aantal schadevrije jaren

  Als je meer schadevrije jaren hebt gereden, dan wordt de premie voor je autoverzekering lager. Als 18 jarige heb je deze nog niet opgebouwd en vallen de kosten hoger uit.

 • icoon

  Gewenste dekkingen

  Een WA-verzekering is goedkoper dan een WA+ beperkt casco of een All Risk.

Advies van onze expert

“Als 18-jarige betaal je een hoge premie voor je autoverzekering, omdat je door verzekeraars als hoge risicogroep wordt gezien. Besparen op je premie kan daarom lastig zijn, maar het is wel mogelijk. De hoogte van je premie hangt namelijk niet alleen af van je leeftijd, maar ook van de soort auto die je hebt. Voor een lichte en relatief goedkope auto betaal je vaak minder premie. Daarnaast is het altijd slim om een vergelijking te maken voor je autoverzekering. Zo weet je zeker dat je de goedkoopste deal hebt.”

Jerry,

Expert autoverzekeringen

autoverzekering expert Jerry

Vergelijk hier alle dekkingen

WA-verzekering

Hiervoor ben je verzekerd:
 • checkmark Schade aan anderen
 • checkmark Diefstal of inbraak
 • checkmark Ruitschade
 • checkmark Stormschade en brandschade
 • checkmark Schade door eigen toedoen
 • checkmark Vandalisme
WA verzekering vergelijken

WA + beperkt casco

Hiervoor ben je verzekerd:
 • checkmark Schade aan anderen
 • checkmark Diefstal of inbraak
 • checkmark Ruitschade
 • checkmark Stormschade en brandschade
 • checkmark Schade door eigen toedoen
 • checkmark Vandalisme
WA + vergelijken

All risk

Hiervoor ben je verzekerd:
 • checkmark Schade aan anderen
 • checkmark Diefstal of inbraak
 • checkmark Ruitschade
 • checkmark Stormschade en brandschade
 • checkmark Schade door eigen toedoen
 • checkmark Vandalisme
All risk vergelijken

Aanvullende verzekeringen

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s.

In het stappenplan lees je welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten. Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Start met vergelijken

Soorten aanvullende verzekeringen

 • 1

  Schadeverzekering inzittenden

  Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.

 • 2

  Ongevallenverzekering

  Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.

 • 3

  Pechhulp

  Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.

 • 4

  Rechtsbijstand

  Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding.

 • 5

  No-claimbeschermer

  Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.

Speciale regelingen

Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de auto. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Heeft je auto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.

Autoverzekering 18 jarige

Kosten autoverzekering 18 jarige

Door de premiestijgingen zijn de kosten van een autoverzekering voor een 18 jarige dus niet mals. Ben je een beginnend bestuurder, dan kan je autoverzekering tot tweehonderd procent hoger uitvallen dan die voor een 25 jarige. Dit betekent dat je autoverzekering soms nog duurder is dan de aanschafwaarde van je auto.

Verkijk je hier niet op en doe goed onderzoek naar verschillende autoverzekeringen. Uit statistieken blijkt dat startende autorijders vaak meer ongevallen veroorzaken dan bestuurders van 25 en jaar ouder. Hierdoor zit er een groot verschil tussen de prijzen van autoverzekeraars.

Autoverzekering 18 jarige

Autoverzekering op naam van je ouders

Sommige verzekeraars laten 18 jarigen met een eigen auto helaas niet toe om een autoverzekering af te sluiten. In dit geval kun je beslissen om de autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten.

Bij de ene verzekeraar is dit niet mogelijk, bij de andere weer wel. Maar houd er dan wel rekening mee dat er een aantal haken en ogen aan zitten:

 • Je moet kunnen aantonen dat je nog bij je ouder(s) inwoont;
 • Je moet kunnen aantonen dat jij het meest in de auto rijdt;
 • Op naam van je ouders bouw je geen schadevrije jaren op;
 • Je bent verplicht alle gegevens correct door te geven. Komt de verzekeraar erachter dat je dit niet hebt gedaan, dan is deze in staat de schade niet te vergoeden of zowel jou als je ouders te royeren.

Goedkoopste autoverzekering 18 jarige

Wat is nu precies de goedkoopste autoverzekering? 18 jarigen kunnen hiervoor het beste de tijd nemen om een goede vergelijking te maken.

Doe dit niet alleen voordat je je polis afsluit, maar ook als je al verzekerd bent. Elke verzekeraar hanteert weer andere voorwaarden en de premies veranderen jaarlijks.

Ook richten autoverzekeraars zich op specifieke doelgroepen waar ze een voorkeursprofiel aan hangen. Soms worden de premies hierdoor een stuk aantrekkelijker. Zo kan het voorkomen dat je een jaar na je achttiende in een ander profiel valt en dus kunt profiteren van een veel aantrekkelijker aanbod voor je autoverzekering.

Tips autoverzekering 18 jarige

Samenvattend kun je als 18 jarige de volgende tips in acht nemen als je een autoverzekering gaat afsluiten:

 • Lees je goed in op het gebied van dekkingen;
 • Vergelijk goed de voorwaarden die verschillende verzekeraars hanteren;
 • Overweeg om de verzekering op naam van je ouders te zetten;
 • Maak een prijsvergelijking;
 • Kies voor een kleine en niet zo’n zware wagen.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je als 18 jarige diverse autoverzekeringen vergelijken om zo bij de goedkoopste uit te komen? Plaats dan je gegevens in de vergelijker van Autoverzekering.nl. Binnen dertig seconden zie je verschillende autoverzekeringen die het beste bij jou passen en natuurlijk de bijbehorende premie.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Welke autoverzekering is het beste voor een 18-jarige bestuurder?

   Welke autoverzekering het beste is, hangt helemaal af van jouw persoonlijke wensen. Als jij het belangrijk vindt om een zo goedkoop mogelijke autoverzekering af te sluiten, dan kun je het beste een vergelijking maken. In ons vergelijkingsoverzicht staat de goedkoopste verzekering standaard bovenaan. Naast jouw leeftijd heeft ook de soort auto die je hebt een grote invloed op de premie. Hoe nieuwer en duurder de auto, hoe meer premie je betaalt. Je kunt hier bij het kopen van je auto dus al rekening mee houden.

   Zijn er speciale kortingen beschikbaar voor 18-jarige bestuurders?

   Ja, de ANWB biedt de optie aan om je als jongere (in de leeftijd van 17 t/m 25 jaar) gratis te laten bijschrijven op de ANWB verzekering van je ouders. Je bouwt dan alvast no-claimkorting op die je later kunt gebruiken voor als je zelf een auto koopt. Voorwaarde is wel dat je daarna zelf een autoverzekering bij ANWB afsluit. Hoe hoger het aantal jaren is dat je bijgeschreven staat en geen schade hebt veroorzaakt, hoe hoger de no-claimkorting.

   Kan ik mijn auto op naam van mijn ouders verzekeren?

   Als 18-jarige betaal je al snel meer dan 100 euro per maand voor een WA-verzekering. Daarom lijkt het verstandig om de auto op naam van je ouders te verzekeren, omdat zij al no-claimkorting hebben opgebouwd en minder betalen voor de verzekering van jouw auto. Maar, let op! Als jij de auto hebt gekocht en eigenlijk de hoofdbestuurder bent, mag je bijvoorbeeld niet jouw moeder als hoofdbestuurder aangeven. Als de verzekeraar hier namelijk achter komt, kunnen je ouders veel geld kwijtraken omdat je verzekeringsfraude hebt gepleegd. Als je je auto wilt verzekeren op naam van je ouders, dient ook de auto op naam van je ouders te staan. Zelf ben je dan officieel niet de eigenaar van de auto en ben je niet geregistreerd als de regelmatige bestuurder.

   Meer informatie hierover lees je op onze blog: Is het slim om jouw auto op naam van je ouders te verzekeren?

   Kan ik een autoverzekering afsluiten voor mijn 18-jarige kind zonder zelf een auto te hebben?

   Nee, als je niet de eigenaar van de auto bent en ook niet de hoofdbestuurder dan mag je de auto niet verzekeren. Dit moet de eigenaar van de auto doen.


  Bronvermelding en expertise

  Geschreven door: Jerry
  Laatste update: 10-01-2024

  Over autoverzekeringsexpert Jerry

  Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

  Bronnen

  Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW
  Terug naar boven