Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
headphones
Nu bereikbaar tot 17:30
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren. De premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Autoverzekering vergelijken

Schadevrije jaren en premie

De premie die je jaarlijks of maandelijks betaalt voor je autoverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is de hoogte van de premie afhankelijk van het type auto, het gewicht van de auto, de nieuwwaarde, het gebied waarin je woont en de leeftijd van de bestuurder die de auto het meeste gebruikt.

Hoeveel jaren heb ik opgebouwd?

Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe minder premie je betaalt. Benieuwd hoeveel jaren zonder schade jij hebt opgebouwd? Pak dan even je verzekeringspolis erbij. Daarin staat vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Het is ook mogelijk om het aantal jaren zonder schade op te vragen bij je autoverzekeraar, de tussenpersoon waar je polis loopt of via Roy-data. Dit is een database die verzekeraars gebruiken voor het inzien en registreren van schadevrije jaren van verzekerden.

Schadevrije jaren
stijging en daling

Bonus/malus-ladder

Ieder jaar dat je autoverzekering loopt en je geen schade hebt geleden, stijg je een trede op de bonus/malus-ladder en krijg je hierdoor extra no-claim korting. Rijd je toch schade? Dan verlies je enkele schadevrije jaren.

Voorheen varieerde dit aantal van ongeveer 3 tot 6 jaren. Het aantal jaren dat je verloor was afhankelijk van je verzekeraar en/of het type schade dat je hebt geleden. Vanaf 1 januari 2016 geldt voor iedere verzekeraar hetzelfde systeem. Je verliest 5 schadevrije jaren per schadeclaim.

Een voorbeeld:

Je hebt 7 schadevrije jaren opgebouwd. Door een ongeluk moet je een schadeclaim indienen. Omdat dit je 5 vrije schadevrije jaren kost, heb je er nog maar 2 over.

Het kan zijn dat je maar 4 schadevrije jaren hebt en je een ongeluk krijgt. Hierdoor raak je al je schadevrije jaren kwijt en kom je zelfs in de min. Dit heet malus.

De bonus/malus ladder is iets anders dan de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger de korting die je ontvangt op je premie. De bonus/malus ladder geeft dus niet het aantal jaren zonder schade weer. De werking van deze bonus/malus ladder kan per verzekeraar verschillen.

stijging en daling

No-claim korting

Wanneer het aantal jaren dat je schade weet te voorkomen oploopt, stijg je steeds een stukje op de bonus/malus ladder. Door te stijgen op de bonus/malus ladder, stijgt ook je no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd.

Hoeveel korting je krijgt voor het aantal jaren zonder schade dat je hebt opgebouwd, verschilt per verzekeraar.

Zonder schade rijden

Houdbaarheid schadevrije jaren

Om te voorkomen dat consumenten vaak overstappen naar een andere verzekeraar, is de houdbaarheid van schadevrije jaren beperkt. Wanneer je je autoverzekering opzegt, blijven bij de meeste verzekeraars je jaren zonder schade maar 1 tot 3 jaar geldig.

Een aantal autoverzekeraars heeft deze regel onlangs versoepeld waardoor dit niet meer na één jaar, maar pas na 3 of 4 jaar komen te vervallen. Houdt hier rekening mee bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Zonder schade rijden

Op eigen naam

Schadevrije jaren gelden voor jou persoonlijk en dienen dus op jouw eigen naam te staan. Alleen bij wijze van uitzondering kunnen de jaren zonder schade worden overgedragen. Voor jongeren is het afsluiten van een autoverzekering prijzig, omdat je qua schadevrije jaren begint bij 0. Hier ontkom je als nieuwe autobezitter helaas niet aan.

Je kunt hierover meer informatie lezen op onze autoverzekering voor jongeren pagina. Wanneer je een autoverzekering aanvraagt, moet de bestuurder worden opgegeven die het meest in de auto rijdt.

Schadevrije jaren verplicht getoond

Sinds 2014 zijn autoverzekeraars verplicht de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd te tonen bij het afsluiten, verlengen of beëindigen van je polis. Een voordeel hiervan is dat je de premie van je nieuwe autoverzekering nauwkeuriger kan berekenen en dus beter kunt vergelijken.

Schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering

Bij het opzeggen van je autoverzekering worden de schadevrije jaren die je hebt gereden genoteerd in een landelijke database. Deze is toegankelijk voor andere verzekeraars, wanneer je een nieuw autoverzekering afsluit.

Wanneer je een auto hebt gereden van de zaak of een leaseauto hebt gehad, kun je de verklaring schadevrije jaren opvragen bij je werkgever of leasemaatschappij. Niet alles verzekeraars nemen deze verklaring aan. Informeer bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering of deze verklaring wordt aangenomen.

Aantonen van jaren schadevrij rijden

Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, zal je nieuwe verzekeraar willen weten hoeveel jaren je zonder schade hebt gereden. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt tonen hoeveel je hebt opgebouwd.

Autoverzekering vergelijken

Zo doe je dat:

 • 1

  Centrale database

  Roy-data is een landelijke database waarin verzekeraars het aantal schadevrije jaren van autobezitters bijhoudt. Via Roy-data kun je het aantal jaren zonder schade opvragen.

 • 2

  Royementsverklaring

  Liep jouw autoverzekering al voor het invoeren van de centrale database in 2007? Het is dan mogelijk een royementsverklaring te ontvangen van je oude verzekeraar. Hiermee kun je het aantal jaren zonder schade tonen aan je nieuwe verzekeraar. Dit document wordt maar één keer verstrekt en is één jaar geldig.

 • 3

  Werkgeversverklaring

  Weinig verzekeraars accepteren een werkgeversverklaring. Heb je geïnformeerd bij je nieuwe autoverzekeraar of een werkgeversverklaring wordt geaccepteerd? Dan kun je deze aanvragen bij je werkgever om aan te tonen hoeveel jaren je schadevrij hebt gereden. Het is in dit geval wel belangrijk dat je de enige bestuurder bent geweest van de auto.

 • 4

  Leaseverklaring

  Ben je in het bezit geweest van een leaseauto? Dan is het bij veel verzekeraars mogelijk een leaseverklaring te tonen. Deze verklaring vraag je aan bij je leasemaatschappij.

Ik weet niet hoeveel schadevrije jaren ik heb

Wanneer je geen idee hebt hoeveel jaren zonder schade je hebt opgebouwd, kun je dit altijd navragen bij je huidige autoverzekeraar.  Ook kun je het aantal jaren terugvinden op je verzekeringspolis of achterhalen via Roy Data. Gebruik onze rekenhulp in de vergelijker om een indicatie te krijgen van de jaren die je hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren

Aanschaf van een tweede auto

Wanneer je een tweede auto erbij wilt nemen is het niet mogelijk je opgebouwde jaren zonder schade ook te laten gelden voor je tweede auto. Je begint met de aanschaf van een tweede auto weer helemaal opnieuw.

De reden hiervoor is dat verzekeraars ervan uitgaan dat je niet in beide auto’s tegelijk rijdt, en dat er dus iemand anders in de andere auto rijdt die een eigen autoverzekering heeft. Veel verzekeraars hanteren wel een twee autoregeling, waarmee je korting krijgt op de premie van je tweede auto.

Een autoverzekering afsluiten wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt

Heb je schade gereden in het verleden en heb je hierdoor negatieve schadevrije jaren? Dit wordt ook wel malusregistratie genoemd. Niet alle verzekeraars accepteren mensen met een malusregistratie. Helaas is het via onze vergelijker niet mogelijk een autoverzekering af te sluiten wanneer je een malusregistratie hebt.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je besparen op je autoverzekering door over te stappen naar een andere, goedkopere autoverzekering? Om autoverzekeringen te kunnen vergelijken is het belangrijk dat je weet hoeveel jaren zonder schade je hebt opgebouwd. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel premie je betaalt.

Weet je de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd niet zeker? Gebruik dan de rekenhulp in onze vergelijker voor een indicatie. Let bij het vergelijken van autoverzekeringen op de hoogte van die premie die je maandelijks of jaarlijks moet betalen.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.423 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.423 reviews.

klant wim

Star on Star on Star on Star on Star on
1 dag geleden

Gewoon door simpelweg te vergelijken mijn premie gehalveerd. En ook nog de zelfde service behouden 🙂

khalil ali

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Een mooie, elegante en zeer gemakkelijke applicatie die alle opties biedt voor alle verzekeringscategorieën, dankzij het team dat hier enthousiast over is

v. kaliuzhny

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Alles is in orde!

klant wim

Star on Star on Star on Star on Star on
1 dag geleden

Gewoon door simpelweg te vergelijken mijn premie gehalveerd. En ook nog de zelfde service behouden 🙂

khalil ali

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Een mooie, elegante en zeer gemakkelijke applicatie die alle opties biedt voor alle verzekeringscategorieën, dankzij het team dat hier enthousiast over is

v. kaliuzhny

Star on Star on Star on Star on Star on
3 dagen geleden

Alles is in orde!

  Meer beoordelingen