Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je zonder schade hebt gereden, binnen de periode dat je autoverzekering loopt. De premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar wordt onder andere bepaald door het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

Schadevrije jaren en premie

De premie die je jaarlijks of maandelijks betaalt voor je autoverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is de hoogte van de premie afhankelijk van het type auto, het gewicht van de auto, de nieuwwaarde, het gebied waarin je woont en de leeftijd van de bestuurder die de auto het meeste gebruikt. De premie kan sterk verlaagd worden door het inzetten van het aantal schadevrije jaren dat je in het verleden hebt opgebouwd.

Bonus/malus-ladder

Ieder jaar dat je autoverzekering loopt en je geen schade hebt geleden, stijg je een trede op de bonus/malus-ladder en krijg je hierdoor extra no-claim korting. Rijd je toch schade? Dan verlies je een aantal schadevrije jaren. Voorheen varieerde dit aantal van ongeveer 3 tot 6 jaren. Het aantal jaren dat je verloor was afhankelijk van je verzekeraar en/of het type schade dat je hebt geleden. Vanaf 1 januari 2016 geldt voor iedere verzekeraar hetzelfde systeem. Je verliest 5 schadevrije jaren per schadeclaim. Een voorbeeld:

Je hebt 7 schadevrije jaren opgebouwd. Door een ongeluk moet je een schadeclaim indienen. Omdat dit je 5 vrije schadevrije jaren kost, heb je er nog maar 2 over.

Het kan zijn dat je maar 4 schadevrije jaren hebt en je een ongeluk krijgt. Hierdoor raak je al je schadevrije jaren kwijt en kom je zelfs in de min. Dit heet malus. De bonus/malus ladder is iets anders dan het aantal schadevrije jaren dat je opbouwt. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger de korting die je ontvangt op je premie. De bonus/malus ladder geeft dus niet het aantal schadevrije jaren weer. De werking van deze bonus/malus ladder kan per verzekeraar verschillen.

No-claim korting

Wanneer het aantal jaren dat je schade weet te voorkomen oploopt, stijg je steeds een stukje op de bonus/malus ladder. Door te stijgen op de bonus/malus ladder, stijgt ook je no-claim korting. Deze no-claimbeschermer zorgt ervoor dat je één keer zonder premiegevolgen schade kunt claimen bij je autoverzekeraar. Het aantal schadevrije jaren daalt wel, maar je hoeft hier eenmalig geen extra premie voor te betalen.

Houdbaarheid schadevrije jaren

Om te voorkomen dat consumenten vaak overstappen naar een andere verzekeraar, is de houdbaarheid van schadevrije jaren beperkt. Wanneer je je autoverzekering opzegt, blijven bij de meeste verzekeraars je schadevrije jaren maar één jaar geldig. Een aantal autoverzekeraars heeft deze regel onlangs versoepeld waardoor dit niet meer na één jaar, maar pas na 3 of 4 jaar komen te vervallen. Houdt hier rekening mee bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Op eigen naam

Schadevrije jaren gelden voor jou persoonlijk en dienen dus op jouw eigen naam te staan. Alleen bij wijze van uitzondering kunnen schadevrije jaren worden overgedragen. Voor jongeren is het afsluiten van een autoverzekering prijzig, omdat je qua schadevrije jaren begint bij 0. Toch zal je ergens moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Wanneer je een autoverzekering aanvraagt, moet de bestuurder worden opgegeven die het meest in de auto rijdt.

Schadevrije jaren verplicht getoond

Sinds 2014 zijn autoverzekeraars verplicht het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd te tonen bij het afsluiten, verlengen of beëindigen van je polis. Een voordeel hiervan is dat je de premie van je nieuwe autoverzekering nauwkeuriger kan berekenen en dus beter kunt vergelijken.

Schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering

Bij het opzeggen van je autoverzekering wordt het aantal schadevrije jaren dat je hebt gereden genoteerd in een landelijke database. Deze is toegankelijk voor andere verzekeraars, wanneer je een nieuw autoverzekering afsluit. Wanneer je een auto hebt gereden van de zaak of een leaseauto hebt gehad, kun je de verklaring schadevrije jaren opvragen bij je werkgever of leasemaatschappij. Niet alles verzekeraars nemen deze verklaring aan. Informeer bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering of deze verklaring wordt aangenomen.

Aantonen van aantal jaren schadevrij rijden

Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, zal je nieuwe verzekeraar willen weten hoeveel schadevrije jaren je tot nu toe hebt opgebouwd. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt tonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd:

 1. Centrale database
  Vanaf 2007 is het mogelijk voor verzekeraars via een centrale database op te vragen hoeveel schadevrije jaren jij hebt gereden. Dit is mogelijk via Roy-data. Je komt dus het snelste achter je aantal schadevrije jaren door deze op te vragen bij je huidige autoverzekering.
 2. Royementsverklaring
  Liep jouw autoverzekering al voor het invoeren van de centrale database in 2007? Het is dan mogelijk een royementsverklaring te ontvangen van je oude verzekeraar. Hiermee kun je het aantal schadevrije jaren tonen aan je nieuwe verzekeraar. Dit document wordt maar één keer verstrekt en is één jaar geldig.
 3. Werkgeversverklaring
  Weinig verzekeraars accepteren een werkgeversverklaring, heb je geïnformeerd bij je nieuwe autoverzekeraar of een werkgeversverklaring wordt geaccepteerd? Dan kun je deze aanvragen bij je werkgever om aan te tonen hoeveel jaren je schadevrij hebt gereden. Het is in dit geval wel belangrijk dat je de enige bestuurder bent geweest van de auto.
 4. Leaseverklaring
  Ben je in het bezit geweest van een leaseauto? Dan is het bij veel verzekeraars mogelijk een leaseverklaring te tonen. Deze verklaring vraag je aan bij je leasemaatschappij.

Ik weet niet hoeveel schadevrije jaren ik heb

Wanneer je geen idee hebt hoeveel schadevrije jaren jij hebt opgebouwd, kun je dit altijd navragen bij je huidige autoverzekeraar. Gebruik onze rekenhulp in de vergelijker om een indicatie te krijgen van het aantal schadevrije jaren dat jij hebt opgebouwd.

Aanschaf van een tweede auto

Wanneer je een tweede auto erbij wilt nemen is het niet mogelijk je opgebouwde schadevrije jaren ook te laten gelden voor je tweede auto. Je begint met de aanschaf van een tweede auto weer aan de opbouw van schadevrije jaren. De reden hiervoor is dat verzekeraars ervan uitgaan dat je niet in beide auto’s tegelijk rijdt, en dat er dus iemand anders in de andere auto rijdt die een eigen autoverzekering heeft. Veel verzekeraars hanteren wel een twee autoregeling, waarmee je korting krijgt op de premie van je tweede auto.

Een autoverzekering afsluiten wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt

Heb je schade gereden in het verleden en heb je hierdoor negatieve schadevrije jaren? Dit wordt ook wel malusregistratie genoemd. Niet alle verzekeraars accepteren mensen met een negatief aantal schadevrije jaren. Helaas is het via onze vergelijker niet mogelijk een autoverzekering af te sluiten wanneer je een negatief aantal schadevrije jaren hebt.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je besparen op je autoverzekering door over te stappen naar een andere, goedkopere autoverzekering? Om autoverzekeringen te kunnen vergelijken is het belangrijk dat je weet hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Het aantal schadevrije jaren bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel premie je betaalt. Weet je het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd niet zeker? Gebruik dan de rekenhulp in onze vergelijker voor een indicatie. Let bij het vergelijken van autoverzekeringen op de hoogte van die premie die je maandelijks of jaarlijks moet betalen.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 14 dec. 2018, 01:46 Dhr. J. uit Oud gastel.
 • 14 dec. 2018, 01:41 Dhr. A. uit Harkstede.
 • 14 dec. 2018, 01:26 Dhr. V. uit Zeewolde.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.