Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Voor elk jaar dat geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Wanneer je wel schade claimt, verlies je schadevrije jaren. De premie die je maandelijks of jaarlijks betaalt aan je verzekeraar wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Autoverzekering vergelijken

Schadevrije jaren en premie

De premie die je jaarlijks of maandelijks betaalt voor je autoverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is de hoogte van de premie afhankelijk van het type auto, het gewicht van de auto, de nieuwwaarde, het gebied waarin je woont en de leeftijd van de bestuurder die de auto het meeste gebruikt.

Hoeveel jaren heb ik opgebouwd?

Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe minder premie je betaalt. Benieuwd hoeveel jaren zonder schade jij hebt opgebouwd? Pak dan even je verzekeringspolis erbij. Daarin staat vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Het is ook mogelijk om het aantal jaren zonder schade op te vragen bij je autoverzekeraar, de tussenpersoon waar je polis loopt of via Roy-data. Dit is een database die verzekeraars gebruiken voor het inzien en registreren van schadevrije jaren van verzekerden.

Bonus/malus-ladder

Ieder jaar dat je autoverzekering loopt en je geen schade hebt geleden, stijg je een trede op de bonus/malus-ladder en krijg je hierdoor extra no-claim korting. Rijd je toch schade? Dan verlies je enkele schadevrije jaren.

Voorheen varieerde dit aantal van ongeveer 3 tot 6 jaren. Het aantal jaren dat je verloor was afhankelijk van je verzekeraar en/of het type schade dat je hebt geleden. Vanaf 1 januari 2016 geldt voor iedere verzekeraar hetzelfde systeem. Je verliest 5 schadevrije jaren per schadeclaim.

Een voorbeeld:

Je hebt 7 schadevrije jaren opgebouwd. Door een ongeluk moet je een schadeclaim indienen. Omdat dit je 5 vrije schadevrije jaren kost, heb je er nog maar 2 over.

Het kan zijn dat je maar 4 schadevrije jaren hebt en je een ongeluk krijgt. Hierdoor raak je al je schadevrije jaren kwijt en kom je zelfs in de min. Dit heet malus.

De bonus/malus-ladder is iets anders dan de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd. Hoe hoger op de ladder, hoe hoger de korting die je ontvangt op je premie. De bonus/malus-ladder geeft dus niet het aantal jaren zonder schade weer. De werking van deze bonus/malus-ladder kan per verzekeraar verschillen.

Invloed schadevrije jaren op premie

Schadevrije jaren zijn een belangrijk kenmerk als je je autoverzekering afsluit. Na de auto en de keuze welke dekking je wilt, heeft het aantal schadevrije jaren de meeste invloed op je uiteindelijke maandpremie die je moet betalen voor je autoverzekering. Om de impact op je premie te laten zien is de grafiek hiernaast gemaakt. Hier zie je per vijf schadevrije jaren wat het verschil is in de premie die je betaalt als de overige kenmerken (woonplaats, dekking enz.) hetzelfde blijven.

No-claim korting

Wanneer het aantal jaren dat je schade weet te voorkomen oploopt, stijg je steeds een stukje op de bonus/malus-ladder. Door te stijgen op de bonus/malus-ladder, stijgt ook je no-claim korting. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting op je premie. Deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd.

Hoeveel korting je krijgt voor het aantal jaren zonder schade dat je hebt opgebouwd, verschilt per verzekeraar.

Houdbaarheid schadevrije jaren

Om te voorkomen dat consumenten vaak overstappen naar een andere verzekeraar, is de geldigheid van schadevrije jaren beperkt. Wanneer je je autoverzekering opzegt, blijven bij de meeste verzekeraars je jaren zonder schade maar 1 tot 3 jaar geldig.

Een aantal autoverzekeraars heeft deze regel onlangs versoepeld waardoor dit niet meer na één jaar, maar pas na 3 of 4 jaar komen te vervallen. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Op eigen naam

Schadevrije jaren gelden voor jou persoonlijk en dienen dus op jouw eigen naam te staan. Alleen bij wijze van uitzondering kunnen de jaren zonder schade worden overgedragen. Voor jongeren is het afsluiten van een autoverzekering prijzig, omdat je qua schadevrije jaren begint bij 0. Hier ontkom je als nieuwe autobezitter helaas niet aan.

Je kunt hierover meer informatie lezen op onze autoverzekering voor jongeren pagina. Wanneer je een autoverzekering aanvraagt, moet de bestuurder worden opgegeven die het meest in de auto rijdt.

Schadevrije jaren verplicht getoond

Sinds 2014 zijn autoverzekeraars verplicht de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd te tonen bij het afsluiten, verlengen of beëindigen van je polis. Een voordeel hiervan is dat je de premie van je nieuwe autoverzekering nauwkeuriger kan berekenen en dus beter kunt vergelijken.

Schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe autoverzekering

Bij het opzeggen van je autoverzekering worden de schadevrije jaren die je hebt gereden genoteerd in een landelijke database. Deze is toegankelijk voor andere verzekeraars, wanneer je een nieuw autoverzekering afsluit.

Wanneer je een auto hebt gereden van de zaak of een leaseauto hebt gehad, kun je de verklaring schadevrije jaren opvragen bij je werkgever of leasemaatschappij. Niet alles verzekeraars nemen deze verklaring aan. Informeer bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering of deze verklaring wordt aangenomen.

Aantonen van jaren schadevrij rijden

Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, zal je nieuwe verzekeraar willen weten hoeveel jaren je zonder schade hebt gereden. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Zo doe je dat:

  1. Centrale database
    Roy-data is een landelijke database waarin verzekeraars het aantal schadevrije jaren van autobezitters bijhoudt. Via Roy-data kun je het aantal jaren zonder schade opvragen.
  2. Royementsverklaring
    Liep jouw autoverzekering al voor het invoeren van de centrale database in 2007? Het is dan mogelijk een royementsverklaring te ontvangen van je oude verzekeraar. Hiermee kun je het aantal jaren zonder schade tonen aan je nieuwe verzekeraar. Dit document wordt maar één keer verstrekt en is één jaar geldig.
  3. Werkgeversverklaring
    Weinig verzekeraars accepteren een werkgeversverklaring. Heb je geïnformeerd bij je nieuwe autoverzekeraar of een werkgeversverklaring wordt geaccepteerd? Dan kun je deze aanvragen bij je werkgever om aan te tonen hoeveel jaren je schadevrij hebt gereden. Het is in dit geval wel belangrijk dat je de enige bestuurder bent geweest van de auto.
  4. Leaseverklaring
    Ben je in het bezit geweest van een leaseauto? Dan is het bij veel verzekeraars mogelijk een leaseverklaring te tonen. Deze verklaring vraag je aan bij je leasemaatschappij.

Ik weet niet hoeveel schadevrije jaren ik heb

Wanneer je geen idee hebt hoeveel jaren zonder schade je hebt opgebouwd, kun je dit altijd navragen bij je huidige autoverzekeraar.  Ook kun je het aantal jaren terugvinden op je verzekeringspolis of achterhalen via Roy Data. Gebruik onze rekenhulp in de vergelijker om een indicatie te krijgen van de jaren die je hebt opgebouwd.

Aanschaf van een tweede auto

Wanneer je een tweede auto erbij wilt nemen is het niet mogelijk je opgebouwde jaren zonder schade ook te laten gelden voor je tweede auto. Je begint met de aanschaf van een tweede auto weer helemaal opnieuw.

De reden hiervoor is dat verzekeraars ervan uitgaan dat je niet in beide auto’s tegelijk rijdt, en dat er dus iemand anders in de andere auto rijdt die een eigen autoverzekering heeft. Veel verzekeraars hanteren wel een twee autoregeling, waarmee je korting krijgt op de premie van je tweede auto.

Schadevrije jaren buitenland

Heb je schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd? Dan is het mogelijk om deze schadevrije jaren mee te nemen in de berekening van je premie. Je hebt hiervoor een Engelstalige verklaring voor je autoverzekering in Nederland nodig. Op basis van deze verklaring bepaalt de Nederlandse verzekeringsmaatschappij of je schadevrije jaren worden meegenomen in de premieberekening. Let op: verzekeraars zijn niet verplicht om je schadevrije jaren in de berekening mee te nemen. Ook moet je autoverzekering in het buitenland al beëindigd zijn als je de schadevrije jaren wil meenemen.

Een autoverzekering afsluiten wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt

Heb je schade gereden in het verleden en heb je hierdoor negatieve schadevrije jaren? Dit wordt ook wel malusregistratie genoemd. Niet alle verzekeraars accepteren mensen met een malusregistratie. Helaas is het via onze vergelijker niet mogelijk een autoverzekering af te sluiten wanneer je een malusregistratie hebt.

“Schadevrije jaren opbouwen is een goede manier om jaarlijks te besparen op de premie die je moet betalen. Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en kan je ook meenemen naar een andere verzekeraar.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je besparen op je autoverzekering door over te stappen naar een andere, goedkopere autoverzekering? Om autoverzekeringen te kunnen vergelijken is het belangrijk dat je weet hoeveel jaren zonder schade je hebt opgebouwd. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel hoeveel premie je betaalt.

Weet je de hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt opgebouwd niet zeker? Gebruik dan de rekenhulp in onze vergelijker voor een indicatie. Let bij het vergelijken van autoverzekeringen op de hoogte van die premie die je maandelijks of jaarlijks moet betalen.

Autoverzekering vergelijken

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
7 minuten 15-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat een bestuurder autoverzekering heeft zonder schadeclaims. Ze zijn belangrijk omdat ze invloed hebben op de hoogte van de verzekeringspremie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie, omdat verzekeraars bestuurders met een lager risico op schade belonen met korting. Deze korting wordt vaak no-claimkorting genoemd.

Schadevrije jaren worden berekend door het aantal jaren op te tellen waarin een bestuurder geen schadeclaim indient bij de autoverzekeraar. Elk jaar zonder schadeclaim resulteert in een extra schadevrij jaar. Als er een schadeclaim wordt ingediend, verliest de bestuurder meestal een aantal schadevrije jaren. De exacte berekening verschilt per verzekeraar, maar meestal daalt het aantal schadevrije jaren met enkele jaren na een claim.

Ja, je kunt je schadevrije jaren meenemen naar een andere autoverzekering. Ze zijn persoonsgebonden en kunnen worden overgedragen wanneer je van verzekeraar wisselt, wat je no-claimkorting bij de nieuwe verzekeraar kan beïnvloeden.

Als je van verzekeraar verandert, worden je schadevrije jaren overgedragen naar je nieuwe verzekeraar. Verzekeraars delen deze informatie via een centrale database, Roy-data. Je nieuwe verzekeraar gebruikt je schadevrije jaren om je premie te berekenen, en eventuele no-claimkorting toe te passen. Het is slim om je opgebouwde schadevrije jaren te vermelden bij het afsluiten van een nieuwe verzekering.

Het aantal schadevrije jaren dat nodig is om korting op je premie te krijgen, varieert per verzekeraar. Vaak begint de no-claimkorting al bij één schadevrij jaar. De korting neemt meestal toe naarmate je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. De maximale korting wordt meestal bereikt bij 10 tot 15 schadevrije jaren, maar dit verschilt per verzekeraar en verzekeringspolis. Raadpleeg de polisvoorwaarden of informeer bij je verzekeraar voor de precieze regeling.

Bij de meeste verzekeraars mag je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je brommer of scooter niet meenemen. De reden hiervoor is dat verzekeraars een andere risicoprofiel hanteren voor scooters en brommers dan voor auto’s.

Als je je scooter- of bromfietsverzekering opzegt ontvang je een royementsverklaring, hierop staat ook hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Sommige verzekeraars zijn bereid om op basis van de royementsverklaring, waarop staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd, de schadevrije jaren over te nemen op je autoverzekering.

Als je wil weten of je jouw schadevrije jaren mag meenemen, kun je het beste even contact opnemen met de verzekeraar of met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven