Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren

Het claimen van een of meerdere schades kan leiden tot een negatief aantal schadevrije jaren. Wil jij je auto verzekeren met negatieve schadevrije jaren? Dan is er sprake van een negatieve registratie oftewel een malusregistratie. Met een malusregistratie wordt je niet vanzelfsprekend door iedere autoverzekeraar geaccepteerd.

Overstappen met negatieve schadevrije jaren

Bijna iedere verzekeraar zal je aanvraag afwijzen als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt. Hiermee is het bij Autoverzekering.nl helaas ook niet mogelijk om online autoverzekeringen te vergelijken en af te sluiten. Je kunt ons wel bellen! We bekijken dan samen je persoonlijke situatie. Verzekeraar de Vereende richt zich uitsluitend op bijzondere zaken. Wij zoeken graag voor je uit of je voor een van hun verzekeringen in aanmerking komt. Zo ja, dan zetten wij de aanvraag voor je in gang.

No-claimkorting

Normaal gesproken ontvang je met je schadevrije jaren een no-claimkorting op de premie van je autoverzekering. Heb je echter negatieve schadevrije jaren, dan moet je vaak een toeslag op de premie betalen. Hoe hoog deze toeslag is hangt af van de autoverzekeraar.

Hoe kom ik van mijn negatieve schadevrije jaren af?

Er zijn drie manieren waarop je van je negatieve schadevrije jaren af kunt komen:

Negatieve schadevrije jaren afkopen

Het is mogelijk om een malusregistratie af te kopen door de schade die je verzekeraar heeft betaalt alsnog zelf te betalen. Maar wanneer is het een goed idee om je malusregistratie af te kopen? Je kunt van te voren incalculeren of het afkopen van de malusregistratie voordelig of juist nadelig is. Je zult dan rekening moeten houden met de volgende factoren:

  • De hoogte van de premie die je betaalt nadat je de malusregistratie hebt afgekocht (is deze veel hoger?)
  • De premie die je zou hebben betaald vóórdat je schade reed of de premie die je voor een normale autoverzekering zou betalen
  • Het afkoopbedrag dat je betaalt om je malusregistratie af te kopen

Wachten tot ze vervallen zijn

Schadevrije jaren worden geregistreerd in Roy-Data. Alle verzekeraars kunnen deze gegevens inzien. Positieve schadevrije jaren blijven 10 jaar in het systeem van Roy-Data staan voordat ze vervallen. Negatieve schadevrije jaren vervallen na 5 jaar. Dit houdt in dat je malusregistratie na 5 jaar verdwijnt.

Schadevrij rijden

Je kunt er ook voor kiezen om je autoverzekering door te laten lopen. In dat geval zul je een paar jaar een hogere premie moeten betalen totdat je schadevrije jaren weer op nul staan. Je zult hiervoor wel schadevrij moeten rijden.

Met nul of met negatieve schadevrije jaren overstappen

Blijkt het toch beter om bij je huidige verzekeraar te blijven? Wacht dan tot je schadevrije jaren weer op nul staan. Daarna kun je weer bij ons terecht om autoverzekeringen te vergelijken. Maak een vergelijking en stap gemakkelijk over naar een voordeligere autoverzekering die het beste past bij je situatie.

Let op: Zeg met een malusregistratie nooit onverhoopt je autoverzekering op vóórdat een nieuwe autoverzekering is toegezegd. Bij voorkeur zwart op wit, dus in schrift (op papier of digitaal).

Zojuist overgestapt

  • 24 nov. 2020, 22:18 Dhr. van H. uit Houten.
  • 24 nov. 2020, 22:16 Dhr. G. uit 's-gravenhage.
  • 24 nov. 2020, 22:12 Dhr. J. uit Eindhoven.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.