Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Autoschade

Wanneer je autoschade hebt, lijkt het claimen van de schade erg logisch. Toch is het niet altijd verstandig om schade bij je autoverzekeraar te claimen. Autoverzekering.nl legt uit wat het claimen van autoschade inhoudt en welke type schades er zijn. Ook leggen we uit op welk moment je het beste schade kunt claimen en wanneer je dit beter niet kunt doen.

Welke soorten autoschade zijn er?

Wanneer claim je autoschade wel en wanneer niet?

Als je schade claimt bij je autoverzekeraar dan kijkt de verzekeraar wat je autoverzekering vergoedt en waardoor de schade is ontstaan. Het uitbetalen van schade heeft invloed op het aantal schadevrije jaren en dus ook op je maandelijkse premie. Bij iedere schade zul je 5 schadevrije jaren moeten inleveren, waardoor je meer premie voor je autoverzekering moeten betalen. Als je meer dan 15 schadevrije jaren hebt dan zal je na schade altijd terugzakken naar 10 schadevrije jaren.

Geen autoschade claimen

Wanneer je kleine schade hebt en de reparatiekosten ongeveer even hoog zijn als je eigen risico kun je de reparatie beter zelf betalen. Je aantal schadevrije jaren en no-claim-korting blijven op deze manier gelijk. Autoschade

Wel autoschade claimen

In de onderstaande gevallen is het verstandig om wél een schadeclaim in te dienen:

  • De reparatiekosten zijn te hoog om zelf te betalen
  • De schade is niet jouw schuld
  • Je hebt een no-claimbeschermer
  • Je hebt al zoveel schadevrije jaren opgebouwd, dat het geen effect heeft op je korting als je terugvalt op de bonus-malus-ladder.

Hoe claim ik autoschade?

Je kunt autoschade claimen door contact op te nemen met je verzekeraar. Zij vragen je dan om een schadeformulier in te vullen en op te sturen. Lees meer informatie over het claimen van schade op onze pagina: Ik heb schade veroorzaakt, wat nu?

Veroorzaker schade is onbekend, wat nu?

Als de veroorzaker van de schade onbekend is dan kun je alsnog in aanmerking komen voor een vergoeding. Je leest meer informatie hierover op onze pagina Waarborgfonds Motorverkeer.

No-claimbeschermer autoschade

Met een no-claimbeschermer kun je één keer per jaar een schade claimen zonder dat je je korting verliest. Het bedrag dat je aan premie moet betalen blijft dan hetzelfde. Het aantal schadevrije jaren gaat wel omlaag. Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een no-claimbeschermer kun je beter niet overstappen naar een andere verzekeraar. Een nieuwe verzekeraar neemt de no-claimbeschermer namelijk niet mee in de berekening van je premie. Hierdoor zul je bij een nieuwe verzekeraar meer premie gaan betalen voor je autoverzekering.

Schadeclaim achteraf intrekken en zelf betalen

Stel: je hebt schade geclaimd bij je verzekeraar, maar je wilt de schade bij nader inzien toch zelf betalen. Wat kun je dan doen? Je zult dan binnen 1 jaar nadat je de schade hebt geclaimd een verzoek moeten indienen bij je verzekeraar. Daarnaast is het belangrijk dat je de polisvoorwaarden goed doorneemt, omdat de voorschriften per verzekeraar verschillen. Word je verzoek goedgekeurd? Je schadevrije jaren worden dan op hun oorspronkelijke plek van vóór de schadeclaim gezet.

Voorbeeld autoschade claimen

Stel: je bent tijdens het inparkeren met je auto tegen een paaltje aangereden en de schade bedraagt €250. Je auto is allrisk verzekerd en per maand betaal je €52 euro aan premie. Je staat op de twaalfde trede van de bonus-malus-ladder. Dit betekent dat je 75% korting op je premie krijgt. In totaal betaal je 624 euro per jaar aan verzekeringspremie.

Wanneer je nu een schade claimt val je terug naar trede 8. Je maandelijkse premiekorting bedraagt dan 62,5%. Per jaar zul je nu 936 euro aan verzekeringspremie moeten betalen. Wanneer je de schade niet claimt dan krijg je er een schadevrij jaar bij. Houd er rekening mee dat je er alleen een schadevrij jaar erbij krijgt als je het gehele jaar geen schade claimt. Je komt in dit geval op de 13e trede van de bonus-malus-ladder terecht met een premiekorting van 76%. Je betaalt dan €599,04 aan verzekeringspremie per jaar. Dit betekent dat er een verschil is van €336,09 is tussen het wel en niet claimen van schade.

Het is in dit geval voordeliger om de schade niet te claimen. Het verschil tussen het wel en niet claimen van schade is namelijk groter dan het bedrag van €200 dat je aan schade moet betalen. Daarnaast zul je in veel gevallen eigen risico moeten betalen wanneer je de schade claimt, bijvoorbeeld €200. Als je de schade in dit voorbeeld claimt dan zou dit je €536,09 kunnen kosten.

TredeKortingVerandering zonder schadeVerandering met 1 schadeVerandering met 2 schades
1376 %1492
1275 %1382
1175 %1271
1072,5 %1161
967,5 %1051
862,5 %941
757,5 %831
650 %721
542,5%621
435 %511
325 %411
215 %311
1-10 %211

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe de bonus-malus-ladder werkt? Op onze pagina wat is een bonus-malus-ladder vind je meer informatie hierover.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

  • 26 okt. 2020, 09:48 Dhr. Z. uit Wormer.
  • 26 okt. 2020, 09:43 Dhr. G. uit Lekkerkerk.
  • 26 okt. 2020, 09:42 Mevr. R. uit Rotterdam.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.