Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Auto te water, wat wordt verzekerd?

Te water raken met de auto kan helaas iedereen gebeuren. Zoals het gezegde luidt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wat je nu precies moet doen als je met je auto in het water belandt, is bij veel mensen niet bekend. Weet jij het?

Autoverzekering vergelijken

Auto vol laten lopen? Zeker niet!

Jeroen Langenkamp, cursusleider van “Auto te Water”, beweert dat er nog veel misverstanden bestaan over wat men het beste kan doen als ze te water raken met de auto. ‘’Mensen denken nog steeds dat ze de auto eerst vol moeten laten lopen voor ze eruit gaan. Dat is echt de grootste onzin! Ook de deur openmaken is niet goed, achterhaald zelfs”, zegt Langenkamp. ‘’Op het moment dat je blijft wachten, kan de paniek toeslaan.”

Wat je wél moet doen als je auto te water raakt

Je weet nu dat je de deuren dicht moet houden en de auto niet moet laten vollopen met water, maar wat moet je dan wel doen? De volgende stappen helpen je om op een zo rustig mogelijke manier de auto te kunnen verlaten:

 1. Zet de binnenverlichting aan
  Dit is voor het zichtbaar zijn en de oriëntatie. Als je door een klap even buiten bewustzijn bent en weer wakker wordt, heb je die oriëntatie nodig. Zorg er wel voor dat je het contact niet per ongeluk uitschakelt. Hierdoor schakel je de elektrische ramen ook automatisch uit.
 2. Maak je gordel los
  Het losmaken van je gordel is uiteraard essentieel. Als je hem niet los krijgt, kun je proberen om hem los te snijden met de veiligheidshamer.
 3. Doe je raam open
  Zolang de accu nog werkt kan het raam elektrisch bediend worden. Als dit niet werkt, kan je met de veiligheidshamer of iets anders proberen het raam in te slaan.
 4. Verlaat de auto
  Verlaat de auto via de raamopeningen en zwem zo snel mogelijk naar de oppervlakte. Het beste is om achteruit weg te zwemmen, zodat je de auto in het zicht houdt.

Cijfers

Uit onderzoek blijkt dat een deel van de Nederlandse bevolking onzeker is wanneer ze naast het water moeten parkeren. Dit is niet erg vreemd, want in Nederland belanden er ieder jaar tussen de 750 en 800 auto’s te water. Volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) vallen er hierbij tussen de 50 en 100 doden en gewonden.

Auto te water, ben je hiervoor verzekerd?

Met de auto in het water belanden is natuurlijk al erg genoeg, maar ben je hier eigenlijk voor verzekerd? Dit hangt af van je dekking van je autoverzekering. Bij een all risk verzekering krijg je de schade vergoedt van de autoverzekeraar. Hoeveel je precies vergoedt krijgt, hangt af van de vergoedingsregeling.

Als je een WA of WA beperkt casco dekking hebt, wordt autoschade doordat je in het water bent beland in de meeste gevallen niet vergoed. Heeft iemand anders ervoor gezorgd dat jij met je auto in het water bent belandt? Zorg er dan voor dat je genoeg bewijzen verzamelt om die persoon aansprakelijk te stellen voor de schade. Dit kan best lastig zijn en daarom is het fijn als je hier hulp bij krijgt. Als je een aanvullende rechtsbijstandverzekering motorrijtuigen afsluit ben je voor deze hulp verzekerd.

Basisdekkingen autoverzekering

Bekijk hier een overzicht van de verschillende basisdekkingen waar je uit kunt kiezen wanneer je een autoverzekering gaat afsluiten.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA-verzekering vergelijken

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

WA beperkt casco vergelijken

All risk

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

All risk vergelijken

Niet alleen in de auto

Wanneer je niet alleen in de auto zat tijdens het ongeluk, kunnen de medepassagier(s) de schade die ze hebben opgelopen claimen bij jouw verzekeraar. Neem je vaak mensen mee in de auto? Dan is het verstandig om een schade-inzittenden verzekering af te sluiten.

Als de ‘schuldige’ bestuurder is doorgereden, kun je je schade claimen bij het Waarborgfonds, maar ook hier heb je genoeg bewijs voor nodig. Daarnaast moet je binnen 2 weken na het ongeluk aangifte doen bij de politie.

Verzekeringen vergelijken

Je denkt er liever niet aan, maar wil je verzekerd zijn voor schade in het geval dat je met je auto te water raakt? Gebruik dan onze handige vergelijker om een all risk verzekering af te sluiten.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 27-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Probeer allereerst om rustig te blijven, hoe moeilijk het ook is. Volg daarna deze stappen:

 1. Zet de verlichting aan. Zo kun je zelf goed zien én gezien worden.
 2. Maak je gordel los. Wanneer dit niet lukt, kun je deze doorsnijden met de veiligheidshamer.
 3. Doe een raam open. Als de accu nog werkt kun je de ramen elektronisch bedienen. Sla desnoods de ramen in met de veiligheidshamer.
 4. Verlaat de auto. Verlaat de auto via de raamopeningen en zwem weg van de auto.

Met een WA-verzekering ben je waarschijnlijk niet verzekerd tegen waterschade. Wanneer je auto waterschade oploopt door weersomstandigheden, zoals een overstroming of hevige regenval, wordt dit verzekerd door je WA beperkt casco of all risk verzekering. Wanneer jouw auto van de weg raakt en in het water terechtkomt, wordt de schade alleen verzekerd bij een all risk verzekering. Check de polisvoorwaarden om zeker te zijn welke schade wel en niet wordt vergoed door jouw verzekeraar.

Dit hangt af van welke dekking je hebt. Met een WA+ beperkt casco en all risk verzekering ben je verzekerd voor schade aan jouw auto bij stormschade.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven